Nieuwe commissie : oorlogsinvloed

PARAMARIBO, 8 maart 2022 – De regering heeft een commissie aan het werk gezet om de invloed in te schatten van de invasie van Rusland in de Oekraïne (de invloed voor Suriname – redactie).

Regering pro-actief

De regering zal van haar kant nagaan hoe hierop in te spelen.

Dit deelde president Santokhi mee op een persconferentie en zei verder dat wordt bekeken of de commissie nog moet worden uitgebreid met specialisten en deskundigen uit de particuliere sector op het gebied van oorlogsinvloeden.

Specialisten op het gebied van internationale oorlog gezocht

Het staatshoofd sprak verder van een waarneembare ontwikkeling dat de olieprijs duurder wordt. Dit is volgens deskundigen uit zijn team een direct gevolg van de oorlog.

Dit gaat zeker nog doorwerken.

Ik wijs iedereen ook op de gevolgen voor de graanindustrie.

Terwijl de olieprijs internationaal met ongeveer 40 procent is gestegen, is de stijging van de graanprijs bijna 50 procent ten opzichte van vorige maand.

Dit heeft dan ook een behoorlijke impact op alle meelproducten en broodprijzen in Suriname (ons land importeert bijna alles en produceert zelf niets – redactie).

Chandrika
president

President Santokhi benadrukt dat de regering geen beleid zal voeren op het gebied van subsidie.

Niet alleen omdat er geen geld is, maar ook omdat dit onder druk van het IMF is verboden. Wat de regering wel zal doen, is onduidelijk en daar had de president geen antwoord op.

Subsidie

Wel overwegen de deskundigen te switchen van objectsubsidie naar subjectsubsidie. Het verschil tussen beide vormen van subsidie kon de president niet direct geven.

Objectsubsidie : een geldelijke bijdrage van de overheid die zuiver afhankelijk is van de hoogte en kenmerken van een investering en niet van inkomen of andere kenmerken van de ontvanger.

Subjectsubsidie : een tegemoetkoming waarvan de reële hoogte afhankelijk is van de omstandigheden – de marginale belastingdruk – van de potentiële genieter en niet van de aard van de investering.

uitleg subsidies
redactie

De president gaf aan dat de commissie reeds zeer complexe analyses maakt, terwijl de nodige zaken uitgevoerd gaan worden door zijn deskundigen.

Complexe analyses

"We kijken uit naar het voorstel zodat we dit kunnen meenemen in ons pro-actieve beleid", aldus de president.

Het staatshoofd wijst erop dat Suriname vanwege de stijging van de wereldmarktprijs voor olie ook in staat moet zijn meer te verdienen uit haar olie (en toekomstige gas).

"Suriname kan veel geld verdienen aan de oorlog"

De meerinkomsten zullen moeten worden ingezet voor andere sectoren die door de oorlog onder druk komen te staan.

Voorbeelden hiervan, inzicht in de afspraken met de internationale bedrijven die de olie en gas naar boven halen en prognoses van de extra inkosten kon hij desgevraagd niet geven.

Lastige situatie

De situatie in Europa biedt geen ontwikkelingen die wij als land graag zouden willen, gaf de president verder nog aan. Die is buiten de invloedsfeer van Suriname en het beleid van de regering.

Het is belangrijk dat er goed beleid komt

"Het zijn allemaal internationale ontwikkelingen die op ons af komen, op alle landen in de wereld", benadrukte het staatshoofd. Hier moeten de juiste beslissingen genomen worden.

Een van deze beslissingen is het waarderen van het eigen product en het voeren van een gecoördineerd beleid. Verdere uitleg over deze coördinatie ontbrak.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen over de gevolgen van de oorlog voor Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!