Santokhi : "iedereen heeft nu meer geld"

PARAMARIBO, 9 maart 2022 – Er moet meer vaart worden gezet achter de onderhandelingen tussen de vakbonden en het onderhandelingsorgaan van de overheid, vindt president Chandrikapersad Santokhi.

Grote plannen

Hij ziet ook snel een selectie van projecten en plannen die de regering van plan is uit eigen begroting te realiseren.

Het is de plicht van de regering om de brede lagen van de samenleving tegemoet te komen, zegt de president.

Iedereen in Suriname gaat profiteren en er beter van worden

Hij merkt op dat er reeds forse verhogingen zijn gegeven, die veel hoger zijn dat de inflatiepercentages (waardoor de koopkracht voor iedereen zou moeten zijn gestegen – redactie).

Daarnaast wordt er nog onderhandeld met de vakbonden voor nog meer extra's.

Onderhandelen

Volgens Santokhi zijn er door hem al instructies gegeven aan het team van ministers om samen met het onderhandelingsorgaan meer vaart te zetten bij die onderhandelingen.

Hij merkt wel op dat de regering niet kan geven wat ze niet heeft, maar tot juli alvast wil geven wat er is. Ook dan worden de onderhandelingen voortgezet.

"Geld is er niet, maar iedereen verdient nu wel meer"

De regering zal nagaan wat zij nog meer kan besparen of aan inkomsten binnenkrijgt, zodat zij vanaf juli tot december kan inkomen, totdat de koopkracht bereikt is.

Momenteel wordt door de regering gewerkt aan het stabiliseren van de economie en er alles aan gedaan dat deze niet destabiliseert.

Over enkele maanden komt er een begroting voor 2022

Zij wil goed voorbereid en goed berekend de koopkrachtversterking geven.

Ik hoop dat de vakbonden, het regeringsteam en het onderhandelingsorgaan dit afhandelen de komende weken, en ik hoop dat men in maart alvast die verhoging kan krijgen.

Santokhi
president

Er moet ook rekening mee gehouden worden dat de financiële huishouding verder ter hand genomen moet worden, in die zin dat schulden nationaal en internationaal nog afgelost moeten worden.

Schulden

Daarnaast is er nog het IMF-programma, waarover er geen misverstand moet bestaan.

De schuld blijft groeien, afbetaald wordt er niet

Van het IMF krijgt Suriname in 2022 een tranche van US$ 228 miljoen, 2023 US$ 230 miljoen en 2024 US$ 174 miljoen (de schuld met rente neemt daarmee met ongeveer US$ 1.000.000.000,– toe – redactie)

Verdwenen reserves

Een bedrag van US$ 200 miljoen is gereserveerd voor de begrotingssteun, terwijl al die andere gelden bestemd zijn voor de Centrale Bank van Suriname, omdat daar reserve is opgemaakt.

Alles moet weer opgebouwd worden, beweert de president.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Merkt u iets van de toegenomen koopkracht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!