Doksenclub, het succes dat moest mislukken

PARAMARIBO, 11 maart 2022 – Al zeker zeven jaren lang probeert de bekende Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh de doksen– en kipproductie van Suriname op een hoger peil te krijgen.

Status quo

En minstens zo lang wordt hij door opeenvolgende regeringen tegengewerkt; zijn succes is een bedreiging voor de status quo (huidige, zittende veeboeren) en dus moeten zowel zijn bedrijf de Doksenclub als Kippie hoe dan ook mislukken.

Wie het verhaal van de Nederlandse ondernemer de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat hij vaker in de rechtszaal stond dan op het veld.

Zijn winst zou terugvloeien in het belang van Suriname

Andere ondernemers, ministers en bewindsvoerders klaagden hem om alles aan, probeerden hem voortdurend te dwarsbomen en schuwden zelfs fysiek geweld en een aanslag niet om hem tegen te werken.

Het businessplan van Van den Bergh klonk goed;

Suriname teelt en produceert zeer ineffectief vanwege een gebrek aan kennis en ontwikkeling.

Met zijn jarenlange ervaring uit Europa wilde hij zijn kennis en kunde graag inzetten voor ons land en overdragen aan de lokale veeboeren.

Op die manier zou de productie en export van doksen en kippen toenemen, de prijs dalen en de kwaliteit verhogen.

Het gevolg? Na zeven lange jaren strijd een faillissement, tientallen gezinnen zonder inkomen en een totaal gedesillusioneerde ondernemer; de regering heeft alles kapot gemaakt.

Tegenwerking

Van den Bergh werd niet op één punt tegengewerkt, maar feitelijk op zijn volledige bedrijfsvoering.

Van import tot export, van productie tot investering.

Eigen veevoer produceren om zo betere kwaliteit kippen en doksen te kweken? Dat werd verboden door de minister aangezien de kwaliteit van het voer niet kon worden gecontroleerd (door zijn eigen ministerie).


Een eigen weg onderhouden zodat de wagens niet alles kapot rijden? Niet toegestaan, de minister wil zelf zijn wegen repareren.


Exporteren naar Trinidad om zo de lokale markt open te breken? Het ministerie heeft er alles aan gedaan om geen vergunningen te geven.


Samenwerken met lokale investeerders? Het gevolg was een aanslag en grote corruptiezaak.


Eieren importeren uit Nederland om zo goedkoop, effectief en kwalitatief kippen te kweken? De import is verboden, want de eieren zouden zo maar gevaarlijk kunnen zijn.

Chandrika : kom naar Suriname, hier zijn geen regels!

Bovenstaand is een korte opsomming van alle manieren waarop de ondernemer is tegengewerkt, bedreigd en gefrustreerd.

De oproep van Chandrika dat Nederlandse boeren massaal naar Suriname moeten trekken omdat hier ruimte is een geen regels gelden, heeft niets opgeleverd.

Logisch, want welke ondernemer op miljoenenniveau wil er nu investeren in een land zonder regels?

Overzicht

Een kort overzicht van de headlines van afgelopen jaren laat goed zien hoe de ondernemer is tegengewerkt en in de steek is gelaten door de bewindsvoerders.


Doksenclub doet goede zaken in Caribisch gebied


donderdag, 05 november 2015 – De Doksenclub zal vanaf aanstaande vrijdag exclusief haar producten leveren aan een Caribisch conglomeraat met meer dan 60 bedrijven, die haar supermarkten in Trinidad & Tobago, Barbados, Saint Lucia en Jamaica van Surinaams doksenvlees zal voorzien.


Trinidad boycot Surinaamse doksen


maandag, 29 februari 2016 – Ondanks beloften van de Surinaamse overheid om de exportvergunning van doksen te garanderen, is er nog niets mee gedaan. Doksenclub-baas Gerard van den Bergh bevestigt tegenover De West dat het voor zijn bedrijf in de praktijk veel moeilijker is om te exporteren dan andere Surinaamse bedrijven.


KKF praat over exportproblemen – belooft beterschap


donderdag, 10 maart 2016 – In het begin van het exportverbod werd de indruk gewekt dat bepaalde zaken vanuit Trinidad werden achtergehouden. De Doksenclub-eigenaar Gerard van den Bergh aan de andere kant gaf aan dat dit vooral een probleem van de Surinaamse overheid is met haar complexe regelgeving.


Caricom Hoge Raad eist toelating Doksenclub


zaterdag, 29 oktober 2016 – De Hoge Raad van de Caricom heeft geëist dat Trinidad en Tobago de producten van De Doksenclub op hun markt moet toe laten. Suriname was niet aanwezig tijdens de uitspraak, omdat er "belangrijke zaken te doen waren". Naar verluidt vertoeft landbouwminister Soeresh Algoe in Europa.


Doksenclub : Suriname kan Caricom beter verlaten


zondag, 28 mei 2017– Slachtbedrijf De Doksenclub tracht al jaren te verkopen in Trinidad. Steeds weer wordt wat anders bedacht om De Doksenclub buiten te houden, vanuit de Surinaamse regering is er totaal geen ondersteuning. "Dan kan je de Caricom beter verlaten."


Minister Welzijn : vergunning Doksenclub komt rond


vrijdag, 16 juni 2017 – Minister Welzijn heeft de belofte gedaan dat de vergunning van de Doksenclub binnen een week in orde gemaakt zal worden. Dit zal gebeuren zodra het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de stukken opstuurt naar Trinidad. Iets wat na jaren wachten nooit is gebeurd.


Clifford Marica : Trinidad speelt veel slimmer dan wij


maandag, 19 juni 2017 – Op dit moment speelt zich nog de kwestie van Doksenclub, die al na 3 jaren proberen maar niet op de Trinidadiaanse markt kan komen met haar producten. De huidige minister van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) tracht middels bilateraal overleg tot een oplossing te komen, maar weet Trinidad niet te overtuigen.


Doksenclub scoort goed op Trinidad


zondag, 09 juli 2017 – De Doksenclub heeft afgelopen woensdag om 15:00 uur haar eerste vergunning gekregen voor de import van haar producten in Trinidad en Tobago. Deze vergunning is echter een eenmalige omdat de overheid dit als een "test-case" ziet.


Doksenclub heeft toch geen groen licht


donderdag, 27 juli 2017 – Gerard van den Bergh, directeur / eigenaar van Doksenclub, zit nog steeds in het donker. Het blijkt dat nadat al de heisa en media-aandacht achter de rug zijn, er vanuit de overheid nog steeds geen oplossing is gevonden voor de export van zijn producten.


Doksenclub hoopt nu echt te exporteren naar Trinidad


zondag, 08 oktober 2017 – De Doksenclub mag vanuit de overheid van Suriname en Trinidad eindelijk haar product exporteren. Deze toezegging was in augustus ook al gedaan door Council for Trade and Economic Development (COTED), maar in de praktijk bleken er toch obstakels te zijn voor Gerard van den Bergh.


Export mislukt : regering weigert hulp


zaterdag, 14 oktober 2017 – Van den Bergh probeert al ruim vier jaar doksenvlees te exporteren naar onder andere Trinidad, maar door de geringe ondersteuning van de Surinaamse regering is dit bijna onmogelijk.


Overheid : wij steunen de Doksenclub


zaterdag, 02 december 2017 – Het ministerie van Handel en Industrie garandeert dat de Doksenclub op ondersteuning van zijn ministerie mag blijven rekenen in haar poging om doksenvlees op de markt van Trinidad en Tobago te krijgen. Concrete acties zijn echter niet aangeboden.


Regering oor aan genaaid: geen export eendenvlees


dinsdag, 03 juli 2018 – "De Doksenclub Suriname is weer voor de gek gehouden", zegt de verbolgen directeur Gerard van den Bergh tegenover de Times of Suriname. Verrast is de ondernemer niet. Hij had al zijn reserves bij de belofte van de overheid.


Doksenclub mag geen euro's exporteren


dinsdag, 09 juli 2019 – De voorraad voerproducten van Doksenclub is tot het minimum geslonken en sommige voersoorten zijn niet meer leverbaar. Dit heeft te maken met het tot tweemaal toe afwijzen van de vergunning voor uitvoer van euro's door de Surinaamse Deviezencommissie.


Doksenclub overvallen door gewapende criminelen


woensdag, 29 januari 2020 – Het bedrijf en de woning van de heer Gerard van den Bergh van de Doksenclub in Suriname is overvallen. De beelden van de beveiligingscamera werden vandaag gedeeld via social media. Op die beelden is te zien hoe vier gemaskerde rovers in het huis zijn.


Doksenclub tegen eigen zin op de veiling geplaatst


zaterdag, 29 februari 2020 – Recentelijk is bekend gemaakt dat de Doksenclub onder dwang van Kirpalani op de veiling staat. Directeur Gerard van den Berg zegt te betreuren dat deze mededeling in de media is gedaan en zal binnenkort via een persconferentie vertellen wat er precies aan de hand is.


Doksenboerderij bijna ter ziele


woensdag, 04 maart 2020 – Doksenkwekerij De Doksenclub dreigt op te houden te bestaan. De transformatie van het bedrijf naar een kwekerij van overwegend kippen is vastgelopen. Dat gebeurde nadat de geldkraan werd dichtgedraaid door financierder en investeerder Kirpalani.


Kirpalani mag Doksenclub niet veilen


donderdag, 30 april 2020 – Ondernemer Vijai Kirpalani mag doksenkwekerij De Doksenclub niet op de veiling verkopen. Dat verbod is door rechter Suzanna Chu in kort geding opgelegd. Kirpalani wilde het bedrijf in het openbaar veilen voor eigen gewin.


Doksenclub wint opnieuw rechtszaak tegen Kirpalani


zaterdag, 05 december 2020 – De Doksenclub heeft donderdag een zaak die was aangespannen door financier Vidjai Kirpalani om stopzetting van de uitvoering van een rechterlijk vonnis af te dwingen gewonnen. In een eerdere rechtszaak was Kirpalani in haar vordering al in het ongelijk gesteld.


Doksenclub mag niets doen aan tekort kippenvoer


zondag, 06 december 2020 – Van den Berg, de eigenaar van De Doksenclub, heeft de afgelopen dagen duizenden kuikens vernietigd zien worden. Door het tekort aan voer kunnen veel kippentelers hun dieren niet meer verzorgen. Vanuit de Surinaamse overheid is er een verbod gekomen op de import van eigen voer.


Doksenclub mag slechte Libanonweg niet aanpakken


dinsdag, 17 augustus 2021 – De eigenaar van de Doksenclub, Gerard van den Bergh, heeft op eigen kosten een grader aangeschaft om de Libanonweg te onderhouden. Deze beslissing is genomen, omdat de weg niet begaanbaar was voor zowel het personeel als de klanten van zijn bedrijf. Volgens het ministie is dit illegaal aangzien enkel het ministerie de Surinaamse wegen mag onderhouden.


Nieuw bedrijf Doksenclub ook tegengewerkt


woensdag, 19 januari 2022 – Gerard van den Bergh, eigenaar van de Doksenclub en initiatiefnemer van het kippenproject Kippie, heeft in de afgelopen 13 jaar de kippensector goed geanalyseerd en is ervan overtuigd dat de prijs die de consument nu betaald veel te hoog is. Vanuit de overheid wordt argwanend naar zijn nieuwe bedrijf gekeken en gecontroleerd of alles wel volgens de geledende regels geschiedt.


Rechter fluit LVV terug om importverbod broedeieren


zaterdag, 29 januari 2022 – Chas Mijnals, advocaat van De Doksenclub, is opgelucht dat de kortgedingrechter woensdag het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft veroordeeld tot onmiddellijke afgifte van een lading broedeieren die op de haven ligt. Volgens het ministerie zijn de eieren gevaarlijk, terwijl ze vanuit Nederland een goedgekeurd certificaat hebben.


LVV negeert rechterlijk vonnis


maandag, 31 januari 2022 – De Doksenclub is niet te spreken over het niet vrijgeven van broedeieren uit Nederland door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de douane. Er is een getekende vergunning hiervoor nodig, maar het ministerie weigert dit.


Kwestie broedeieren "Kippie" sleept zich voort


vrijdag, 11 februari 2022 – Het is De Doksenclub verboden twee van haar ladingen broedeieren van de haven te halen zoals woensdag bij kortgedingrechter Rewita Chatterpal was overeengekomen. De magistraat stelde op die dag bij wijze van schikking voor dat het bedrijf normaal toegang moet hebben tot haar product, maar vanuit het ministerie is dit verboden.


Doksenclub failliet : 10 medewerkers ontslagen


donderdag, 10 maart 2022 – In verband met de stopzetting van de Doksenclub heeft het bedrijf woensdag de arbeidsbetrekkingen van tien medewerkers moeten beëindigen. Dit zegt Doksenclub-eigenaar Gerard Van Den Bergh.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Adviseert u Nederlandse boeren naar ons land te komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!