Regering betaalt langzaam haar aannemers

PARAMARIBO, 11 maart 2022 – De achterstanden in uitbetaling van aannemers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) worden langzaam ingelopen.

Geen termijn

Minister Riad Nurmohamed heeft onlangs in samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning, groen licht gegeven voor het doen van achterstallige betalingen.

De omvang en termijn hiervan zijn echter nog niet vastgesteld.

Als het gras is gemaait, kan men loon verwachten

Aannemers die in de afgelopen periode het gras hebben gemaait in opdracht van de Wegenautoriteit Suriname worden waarschijnlijk al wel uitbetaald.

Afgezien van deze groep worden ook andere aannemers uitbetaald die tijdens de watercrisisperiode vanaf april tot november 2021 werkzaamheden hebben uitgevoerd in opdracht van de clusterministeries;

Achterstallige betalingen

Na de overname door de nieuwe Raad van Toezicht (RvT) in november 2020 werden tal van achterstallige betalingen bij de Wegenautoriteit aangetroffen.

Het besluit is toen genomen om een gedegen inventarisatie te maken en waar nodig een onderzoek in te stellen het contracteringsproces rakende.

Betaling in delen

Na het afronden van het onderzoek is met de minister van financiën afgesproken de betalingsachterstand iedere maand in delen beschikbaar te stellen, teneinde de aannemers geleidelijk aan in enkele termijnen de betalingen kunnen ontvangen.

De begroting 2022 wordt rond juli '22 hopelijk goedgekeurd

De bewindsman heeft inmiddels besloten dat maaiprojecten niet meer door de Wegenautoriteit Suriname zullen worden uitgevoerd, maar door het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA).

Clusterministeries

Naar aanleiding van de hevige regenbuien en de enorme wateroverlastproblemen zijn vanaf april tot en met november 2021 verschillende werkzaamheden landelijk uitgevoerd om de watercrisis in die periode te minimaliseren.

Dit gebeurde in opdracht van de voornoemde clusterministeries.

De schadekosten als gevolg van wateroverlast waren opgelopen tot ongeveer SRD 120 miljoen, waarvan de regering start met uitbetalingen in twee fasen.

Bij de eerste fase wordt een bedrag van 60 miljoen binnenkort uitbetaald, terwijl het resterende deel wordt uitbetaald, zodra de begroting van 2022 is goedgekeurd (dit kan nog enkele maanden duren – redactie).

De totale schuld kan niet ineens worden betaald aan de uitvoerders van de werkzaamheden, omdat de middelen niet voorzien waren op de begroting, die dus sowieso nog niet volledig is samengesteld of goedgekeurd.

Besparingen

De minister van Financiën en Planning zegt wel zestig miljoen te hebben vrijgemaakt uit zijn besparing. Navraag om welke besparing dit ging is niet beantwoord.

Bron : culturu.com / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u ervaring met betalingen door onze overheid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!