(ingezonden) Regering, tak nanga mi!

PARAMARIBO, 15 maart 2022 – De controlerende functie van De Nationale Assemblée wordt stelselmatig ondermijnd door de regering-Santokhi. Dit omdat de informatie zijdens de regering over de verschillende beleidsgebieden niet tijdig, in onvoldoende mate of helemaal niet wordt verschaft aan het parlement.

Gebrekkige informatie

Dat de regering heel vaak een loopje neemt met de informatieplicht jegens het parlement, was afgelopen vrijdag wederom gebleken.

De regeringsleider gaf een relaas van ongeveer een uurtje, waarvan de rode draad neerkwam op zelfverheerlijking en het lofprijzen van diens beleid.

Men praat veel, maar zegt niets

Daarnaast werd er niet voor geschroomd de indruk te wekken bij het parlement alsof er steeds opdrachten worden gegeven aan de verschillende ministers.

Het staatshoofd gaf onder andere in ronde woorden aan dat het uitgevoerde beleid van minister Saskia Walden met betrekking tot prijscontrole in de winkels niet deugt. Menigeen heeft zich afgevraagd of de president nu pas wakker is.

Ondragelijk leven

De samenleving gaat elke dag gebukt onder de torenhoge prijzen van (basis-) goederen en diensten.

Het leven van de gemiddelde burger wordt met de dag ondragelijker en de regeringsleider is nu pas tot de ontdekking gekomen dat het prijzencontrole beleid van geen kanten deugt.

Het beleid van de regering is over het algemeen onsamenhangend, non-transparant en niet gebaseerd op eenduidigheid, partnerschap en beleidsvisie.

Tevens worden ook de vele onwaarheden die het parlement voorgehouden worden, steeds weerlegd.

Journalisten worden in elkaar geslagen

Zulks is onlangs gebleken in de case van Jason Pinas, waarbij de vicepresident het college heeft voorgehouden dat de journalist helemaal IN zijn auto was, terwijl de beelden die vertoond zijn in de rechtszaal het tegendeel bewezen.

Onverantwoordelijk

De onverantwoordelijke houding van de regering maakt het voor volksvertegenwoordigers ontzettend moeilijk om beleidsprocessen adequaat te volgen, kritisch te sturen en op het juiste moment aan de bel te trekken.

Dit was ook bij de HPSG-deal het geval, waarbij de regering een non-disclosure agreement had getekend en DNA bewust zes maanden lang werd onthouden van informatie en alle relevante documentatie hieromtrent.

De waterstoffabriek is een schandaal van grote omvang

Op de vele gestelde vragen door parlementsleden wordt bewust niet inhoudelijk ingegaan. Grote delen van het binnenland staan al langer dan een week onderwater.

Aan het staatshoofd is meerdere malen gevraagd naar een rampenplan, de financiële middelen die terstond vrijgemaakt moeten worden, een evacuatieplan etc.

Jammer dat de president dit vraagstuk afdoet met een gevoerd gesprek tussen hem en de vicepresident.

Dit getuigt van hoe selectief er wordt omgesprongen met de belangen van delen van de samenleving.

Voorts is het opmerkelijk dat de beleidsgebieden van de regering worden geflankeerd door corruptie, vriendjespolitiek, wetteloosheid, rechtsongelijkheid en nog vele andere symptomen. Het is onbedenkelijk hoe de regering de vele vraagstukken prioriteert.

Zo genieten volgens de regering luxe auto’s die onlangs zijn aangeschaft, voorkeur boven de hulpgoederen en voedsel die onze binnenlandbewoners dringend nodig hebben.

Brugje komt zo...

Een brug bouwen over de Corantijnrivier acht zij noodzakelijker dan eerst het Tigri-geschil op te lossen. En tot overmaat van ramp verkiest zij grondconversie boven het grondenrechtenvraagstuk.

COVID-19

In de afgelopen 19 maanden heeft de regering haar falend beleid steeds in de schoenen geschoven van het vorige bewind en de COVID-19-situatie.

Thans wordt gegrepen naar de oorlog in Europa als rechtvaardiging voor de vele lastenverzwarende maatregelen, terwijl deze in werkelijkheid afkomstig zijn van het Internationaal Monetair Fonds.

Oorlog

Ondanks de oorlog in Europa al bijkans een maand gaande is, heeft de regering c.q. de president vooralsnog niet kunnen aangeven hoe zij de samenleving en de fragiele economie zullen behoeden tegen de onvermijdelijke effecten.

Het zogenaamde “Home Grown” c.q. Herstelplan is hier absoluut niet op berekend.

Zelfs in oorlogstijd speelt de president mooi weer

Geconcludeerd kan worden dat de regering geen doelgerichte strategie heeft die de ontwikkeling van Suriname moet opstuwen.

Het beleid voldoet niet aan de aspiraties van de gemiddelde Surinamer en stimuleert de welvaart van ons land niet.

De regering doet er goed aan de rammelige informatiestroom in ere te herstellen, zodat de volksvertegenwoordiging op een adequate wijze haar taken kan uitoefenen.

Bron : Jennifer Vreedzaam / NDP (via SR Herald)


— UW MENING —

Bent u tevreden met hoe de overheid communiceert?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!