Ministerie : binnen 18 maanden een zonne-centrale

PARAMARIBO, 21 maart 2022 – Minister David Abiamofo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is vlak voor het weekend met een grote delegatie naar het Boven-Surinamegebied afgereisd. Tijdens dit werkbezoek zijn de dorpen Botopasi en Guyaba bezocht in het kader van een op te zetten gigantische "zonne-energie-centrale".

China

Op Botopasi woonde de delegatie met het traditioneel gezag een krutu bij die als doel had om toestemming te verkrijgen van de dorpshoofden voor de start van het hybride zonne-energieproject aldaar.

Hierin werd ook meegenomen het aanwijzen van de grond, die in het beheer van het ministerie van NH zal worden uitgegeven ten behoeve van de bouw van de solarplant. Ook is het uitvoeringsbedrijf – Power China – aan de gemeenschap geïntroduceerd.

Meer dorpen

Naar zeggen van de bewindsman zal de op te zetten zonne-energiecentrale, met een enorme capaciteit ook de omliggende dorpen van energie voorzien.

Deze zijn:

Tijdens deze missie is ook het nabij gelegen dorp Guyaba bezocht ter inspectie van de powerplant op mogelijke schade vanwege wateroverlast en het bespreken van veilige stroomtoevoer naar het dorp.

Als voorloper op de missie werd op 12 maart een driedaags bezoek aan Guyaba afgelegd.

De delegatie bestond uit het technisch personeel van NH, de EBS en het bedrijf Power China.

Zandzakken

Tijdens de driedaagse missie zijn baterijen en andere equipment uit de controlekamer van de solarplant veiliggesteld. Het ministerie in kwestie heeft daarbij 200 zandzakken aangeschaft die zij per boot getransporteerd heeft.

Door de medewerkers is tezamen met dorpelingen gewerkt aan het plaatsen van de zandzakken rondom de controlekamer om zodoende ergere waterschade te voorkomen.

Bij deze actie werd op verzoek van NH door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ondersteuning geboden in de vorm van transport van de zandzakken vanuit Commewijne naar Atjoni.

Hybride

Met de uitvoering van het hybride zonnepanelenproject wordt invulling gegeven aan doel 7 van de Millenium Development Goals (MDG’s) namelijk ‘Duurzame energievoorziening voor elke Surinamer’.

Het ministerie heeft het voornemen om in totaal 100 dorpen in het binnenland te voorzien van duurzame, schone energie.

Snel afgerond

Het streven is om de projecten al binnen anderhalf jaar volledig te hebben afgerond.

Hoe de energie zowel wordt beveiligd als opgeslagen en de enorme afstand tussen de centrale en overige dorpen moet gaan overbruggen, wist de minister naderhand desgevraagd niet te beantwoorden.

Het gaat in totaal om meer dan 100 kilometer aan beveiligde, gecertificeerde kabels die dwars door het oerwoud getrokken zouden moeten worden en meerdere keren over of dwars door de Surinamerivier zal moeten gaan lopen.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Gaat de zonne-energie-centrale er komen binnen 18 maanden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!