Suriname gastheer grensoverschrijdende misdaad

PARAMARIBO, 22 maart 2022 – Brunswijk, Bouterse en Bordo zijn een paar van onze "politieke toppers" die internationaal gezocht worden vanwege hun criminele verleden. Toch is dat niet de reden waarom Suriname het gastland wordt voor een congres over de zogenaamde "transnationale misdaad" – criminele activiteiten die verder gaan dan onze eigen landsgrens.

High Level Conference

Suriname bereidt zich als gastland voor op de High Level Security Conferentie die op 21 en 22 april wordt gehouden. Een aantal landen komen bijeen om te discussiëren over transnationale misdaad.

Het gaat om Colombia, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië.

In verband met deze conferentie had president Chandrikapersad Santokhi eerder deze week een gesprek met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en een delegatie van het Directoraat Nationale Veiligheid.

Vicepresident Brunswijk zal in april niet aanwezig zijn op de nationale conferentie over internationale misdaad.

Cyberterrorisme

De aandacht van de bespreking die eerder deze week is gehouden, ging voornamelijk uit naar cyberterrorisme.

President Santokhi liet zich omstandig informeren over de stand van zaken met betrekking tot de organisatie van deze conferentie.

Suriname heeft veel aandacht en oog voor cyberaanvallen

Landen die zijdelings betrokken zijn met veiligheidssituaties in het gebied – te weten Nederland, de Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk en Spanje – zullen ook een bijdrage hebben in het geheel.

Diverse internationale en regionale organisaties zullen ook participeren aan de conferentie, die van cruciaal belang is voor het formuleren van beleid om veiligheidsdreigingen proactief aan te pakken.

Transnationale misdaad

Het hoofdthema van de conferentie is "transnationale misdaad: een bedreiging voor de stabiliteit van duurzame ontwikkeling".

Het subthema is "veiligheid en de impact op onze ontwikkeling". De thema's van de conferentie zijn uitgezet in drie werkgroepen namelijk:

  1. drugshandel, illegale handel en handel in vuurwapens, witwassen van geld en corruptie
  2. samenwerking op het gebied van migratie, border management, maritieme beveiliging
  3. cyberveiligheid, cybercriminaliteit en cyberbescherming

Tijdens de behandeling van de thema's cyberveiligheid, cybermisdaad en cyberbescherming is er door het DNV geconstateerd dat bepaalde routers en devices die in de samenleving gebruikt worden, vatbaar zijn voor cyberterrorisme.

"HUAWEI geen gevaar"

Het gaat om de ASUS Wifi-routers en de NEWTEC modems.

Aangegeven werd dat deze devices met één click gehackt kunnen worden (indien men het wachtwoord niet veranderd, fysiek toegang heeft tot het apparaat en geen enkele beveiliging in het netwerk heeft aangebracht – redactie).

Een nog veel groter gevaar is de samenwerking met HUAWEI die de volledige Nationale Assembleé en onze binnenstad momenteel voorziet van backdoors, trojans, virussen en afluisterapparatuur – maar daar werd niet op ingegaan.

Deze app heeft – bij monde van Kees C. Donk – al meerdere malen gewaarschuwd voor de samenwerking met dit Chinese staatsbedrijf.

Een middel om cyberaanvallen te voorkomen is om deze devices (van ASUS – redactie) landelijk terug te halen en of te upgraden. Er zullen gesprekken worden gevoerd met Telesur en Digicel om vooral de banksystemen veilig te stellen.

Cyber-experts

Het team dat zal worden ingezet voor de cyberveiligheid bestaat uit;

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Heeft Suriname genoeg expertise op het gebied van cyberterrorisme?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!