Ministerie werkt Doksenclub weer tegen

PARAMARIBO, 9 april 2022 – Gerard van den Bergh – de inmiddels welbekende eigenaar van de geplaagde Doksenclub – laat weten dat de import van kip uit Amerika nog steeds is toegestaan.

Tegenwerking

Het Surinaamse ministerie van LVV geeft iedereen hiervoor een vrijbrief, ondanks de enorme aantallen besmettingen met de vogelgriep in dat land.

Het ministerie verbiedt gezonde kip en staat zieke kip toe

Tegelijkertijd wordt hijzelf keer op keer tegengewerkt op het moment dat hij aantoonbaar gezonde kip uit Nederland wil halen.

Vanwege onkunde en onder druk van de media – vanwege een aantal hoge besmettingen in het verleden – is de import vanuit Nederland verboden.

Dit terwijl er in Nederland al geruime tijd geen vogelgriep meer heerst en het in Amerika enkel toeneemt.

Er is in Nederland nog maar één boerderij die ondertussen is geruimd (de kippen zijn vernietigd – redactie).

Gerard van den Bergh
Nederlands ondernemer in Suriname

De ondernemer betreurt dit;

"Wij zouden nu voldoende gezonde eieren kunnen binnen brengen. Ook onze concurrenten mogen dit gewoond oen, waardoor er geen tekort aan kip zou hoeven te zijn."

Onduidelijk beleid

Voor Van den Bergh is het niet duidelijk waarom de "90 kilometer grens" nog steeds van kracht is.

Boerderijen binnen een straal van 90 kilometer mogen geen kip of kipproducten leveren wanneer er ergens een geval van vogelgriep wordt ontdekt.

Die afstand is bedacht om ondernemers te plagen en tegen te werken, want het is op geen enkele manier wetenschappelijk onderbouwd.

Gerard van den Bergh
Nederlands ondernemer in Suriname

De eigenaar van de Doksenclub zegt de arbitraire grens als een persoonlijke aanval te zien en onderbouwd dit door te stellen dat wereldwijd er geen 90 maar 10 kilometer wordt gehanteerd.

Bij 90 kilometer ben je out of business – zeker in een dichtbevolkt land als Nederland of een land met weinig boeren zoals Suriname.

Het is de schuld en verantwoording van het ministerie dat Suriname nu niet voldoende kip heeft en de prijzen exploderen.

Gerard van den Bergh
Nederlands ondernemer in Suriname

Prijsopdrijving ministerie

De ondernemer maakt verder duidelijk dat hij geen kip kan aanbieden en verwijst naar een brief die vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestuurd.

Het ministerie heeft werkelijk geen idee wat ze doen

Hierin staat dat er opeens ook geen pluimvee gerelateerde producten het land in mogen komen, wat de productie nog verder het moeras in trekt – dit geldt bijvoorbeeld ook voor dode zaken als voer.

Hier hebben wij een jaar geleden ook al met het ministerie over gesproken en aangetoond met virologen dat het virus niet in het voer kan zitten, omdat er geen gastheer is en toch blijft men daarin doorgaan.

Het ministerie heeft werkelijk geen enkel idee waarover ze praten of waar ze mee bezig zijn.

Gerard van den Bergh
Nederlands ondernemer in Suriname

Van den Bergh vat samen dat de import van pluimvee gerelateerde producten uit Europa en de VS niet mogelijk en dat de importbeperkingen ook gelden voor concentraten en halffabricaten voor het maken van pluimveevoer.

Cynisch

Over het alternatief uit Brazilië klinkt de eigenaar van de Doksenclub niet enthousiast en hij antwoordt dan ook met cynische ondertoon;

"Ik wens je veel succes, dat hebben wij ook al geprobeerd en ook daarmee worden we telkens tegengewerkt – dankzij het optreden van het ministerie is ons bedrijf nu bijna failliet."

Bron : Dagblad Suriname


— UW MENING —

Wat vindt u er van dat goedwillende ondernemers telkens worden tegengewerkt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!