Gas – vist Suriname alweer achter het net?

PARAMARIBO, 10 april 2022 – Alhoewel Suriname de rechten op haar gasvelden grotendeels al heeft verkocht en er nog niets bekend is over de samenstelling en kwaliteit van het gas, rekende een Nederlander met Surinaamse roots zich vorige maand al rijk – zeer rijk.

Rijkdom

Binnen drie jaar zou Suriname heel Nederland gaan voorzien van gas en wel omdat wij volgens zijn onderbouwing geen oorlog hebben en een ontwikkelingsland zijn.

Zaken die voor een afnemer overigens totaal niet van belang zijn; die wil gewoon gas van goede kwaliteit tegen de beste prijs.

Los daarvan is de gasbehoefte in Nederland al jaren op zijn retour.

Daarbij worden auto's met traditionele verbrandingsmotoren over een paar jaar verboden en springen andere partijen effectief in op de nieuwe "wereldorde".

Met name Amerika lijkt de beste kaarten hiervoor te hebben aangezien zij beschikken over astronomische voorraden van "het nieuwe gas", te weten schaliegas.

Een vloeibaar gas dat voor een fractie van de prijs kan worden gewonnen en verkocht.

Modern gas

Vlak voor Kerstmis kwamen ze plots in het nieuws – een vloot van tien Amerikaanse LNG-tankschepen op weg naar Azië wendde abrupt de steven richting Europa.

De Amerikaanse tankers, volgeladen met vloeibaar gekoeld schaliegas, hadden geld geroken.

Amerika handelde binnen een week en de prijzen daalden

Ze stelden vast dat hun klanten in het Verre Oosten (China, Japan, en Zuid-Korea) niet meer wilden opbieden tegen de torenhoge Europese vraagprijzen en koersten prompt naar Europa; de superwinsten tegemoet.

Alleen al het nieuws dat de Amerikanen binnen een week hulp gingen bieden aan Nederland deed de gasprijzen met 40% kelderen.

LNG gas

LNG staat voor "liquified natural gas", letterlijk: "vloeibaar gemaakt aardgas".

Het aardgas wordt vloeibaar door het af te koelen tot –162 °C. In vloeibare vorm is het gas namelijk veel compacter.

Ideaal om het in grote tankschepen over de oceanen te transporteren. Bovendien is het transport zo veel flexibeler dan over vaste pijpleidingen: de LNG-tankers kunnen letterlijk alle windrichtingen uit.

Schaliegas

Schaliegas is aardgas dat uit schaliegesteente of andere harde rotslagen wordt gewonnen.

Dat gebeurt via een techniek van het zogenaamde "hydraulic fracking", die overigens wel schade kan toebrengen aan het milieu en daardoor bij sommigen als omstreden wordt beschouwd.

Winstgevend

Eén Amerikaans schip zat halverwege de Indische Oceaan. Het kwam vanuit het zuidoosten van de VS, was de Atlantische Oceaan overgevaren en via de Middellandse Zee en het Suez-kanaal al de Indische Oceaan opgestoomd.

Amerika geeft een deel van haar winst gratis weg

Tot het plots resoluut rechtsomkeer maakte, recht naar de Europese LNG-terminals. Het liet zijn Aziatische klanten overigens niet in de kou achter: die kregen ter compensatie een deel van de extra winsten die het in Europa kon rapen.

Crisis? Niet voor Amerika

Met de huidige energiecrisis valt er een pak geld te winnen.

Amper 15 euro per MWh betalen de Amerikanen tegenwoordig voor hun schaliegas op de groothandelsmarkt in de VS. In Europa is dat door de oorlog in Oekraïne momenteel ruim 150 euro.

Dat maakt het Amerikaanse gas hyperconcurrentieel.

Het Amerikaanse schaliegas is dus meer dan welkom. Het kan de prijzen mee helpen drukken.

Amerika verdient EUR 100.000.000 aan één schip met gas

En voor Amerikanen is het een enorme inkomstenbron. Door het Oekraïne-conflict staan de prijzen opnieuw superhoog.

Ruw gerekend kan één standaard LNG-tankschip met schaliegas uit de VS op de Europese dagmarkt momenteel makkelijk 100 miljoen euro winst maken.

Terminals

En er zijn genoeg LNG-terminals in Europa waar de Amerikanen hun kostbare vracht kunnen leveren. Deze terminals hebben de contracten voor vele jaren vastgelegd en het is maar de vraag of andere partijen daar nog tussen kunnen komen.

Suriname rekent zich rijk, maar weet weinig over haar gas

De Nederlandse vraag naar gas zal enkel dalen, de acceptatie van Amerikaans (schalie-)gas neemt vanwege de wereldwijde omstandigheden snel toe en ons land weet zelf nog niets over de exacte omvang, samenstelling en kwaliteit van de grotendeels nog verborgen gasvelden.

Voorlopig heeft Suriname dus het nakijken met gas dat er niet is.

Bron : VRT / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelooft u in de belofte dat we rond 2025 rijk gaan worden via ons gas?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!