Ministerie : ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor situatie

PARAMARIBO, 17 april 2022 – Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten ziekenhuizen zelf de verantwoording nemen voor de chaotische en financiele situatie. Het past niet om de problemen ter verantwoording neer te leggen bij het verantwoordelijke ministerie zelf.

Onschuldig

Het ministerie van Volksgezondheid gaat minutieus in op de noodkreet die ondermeer geuit is door het medisch stafbestuur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De medici hebben voor de zoveelste keer alarm geslagen en zijn van plan de diensten af te bouwen op grond van structurele tekorten aan middelen alsook personeel.

Er wordt door het ziekenhuis ook gesteld dat de huidige regering niet gevrijwaard wordt van de ontstane problemen.

Academisch Ziekenhuis

Het ministerie van Volksgezondheid stelt in antwoord hierop dat het echter bekend is dat in zijn algemeenheid verwoesting sneller gaat dan de wederopbouw.

Los daarvan is er geen geld voor medische zorg of andere (financiële) hulp voorhanden; dat is niet de schuld van de regering Santokhi.

Ziekenhuizen hebben te kort aan geld, kennis en personeel

Het ministerie vervolgt zijn verweer;

Het is goed te vermelden dat elk medisch stafbestuur van ieder ziekenhuis een eigen taak heeft in de zorg, met name ziekenhuizen waar artsen te werk zijn gesteld.

Die taak staat niet op zichzelf, maar in relatie tot het ziekenhuis.

Overleg met de directie zou een gangbaar patroon moeten zijn.

Zo komt men te weten welke zaken vanuit de directie van het ziekenhuis of vanuit het ministerie besproken worden en in gang zijn gezet dan wel aangepakt worden.

Ministerie Volksgezondheid

Volgens de ziekenhuizen is er echter met regelmaat overleg tussen staf, directie en personeel maar doet het ministerie helemaal niets met de aanvragen om hulp en ondersteuning.

Ministerie ziet zichzelf niet als verantwoordelijke

Het ministerie zelf is totaal niet te spreken dat de ziekenhuizen en artsen nu via de media naar buiten treden.

In een lange volzin gaat de minister verder;

Het te eniger tijd zelfstandig naar buiten treden van een stafbestuur is dan ook niet in lijn met wat van hen verwacht mag worden, want de bestaande structuren bieden alleen al genoeg ruimte om in overleg met hun directie te treden en voor het ministerie is het geen doen en niet passend om daar buitenom te gaan en rechtstreeks met de staven van de ziekenhuizen deze zaken apart te bespreken of overleg daaromtrent te voeren.

Ministerie Volksgezondheid

Het ministerie betreurt de wijze waarop het medisch stafbestuur de problemen in de zorg zonder zich te vergewissen van de actuele stand van zaken wenst te bespreken.

Het is niet onze schuld, maar van Bouterse en corona

Ziekenhuisdirecties zijn primair verantwoordelijk voor zowel de personele invulling alsook alle randvoorwaarden die aanwezig moeten zijn om optimale zorg te bieden.

Het ministerie van Volksgezondheid is uiteraard wel eindverantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit en het garanderen voor de toegang tot medische zorg.

Het grootste probleem is natuurlijk vanaf het aantreden van onze regering het ontbreken van financiële middelen, maar dat is niet onze verantwoording. Het ligt aan de voorgaande regering.

Problemen opgelost

We zijn nog niet helemaal uit de problemen, maar er wordt gestaag aan gewerkt.

Overigens heeft de hele wereld last van slechte medische zorg, vanwege Corona.

Sedert het aantreden van de huidige regering is het ministerie van Volksgezondheid bezig geweest om de torenhoge schulden welke achtergelaten waren op het ministerie, in te lopen.

Bron : Communicatiedienst Suriname (via Starnieuws)


— UW MENING —

Wat vindt u er van dat het ministerie zijn handen in onschuld wast?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!