(ingezonden) Achaibersing : nog meer leningen!

PARAMARIBO, 25 april 2022 – Momenteel gaat Suriname gebukt onder een schuldenlast van maar liefst 4.500.000.000 USD

Schuld, schuld, schuld

Het grootste deel hiervan is opgebouwd onder de regering van Bouterse, maar Santokhi doet tegelijkertijd niets om de schulden af te lossen.

Sterker nog, sinds zijn aantreden is de nationale schuld met ruim een half miljard toegenomen terwijl er nul daadwerkelijk is afgelost.

Tijdens Bouterse leek het er vooral op dat de schuld zo ver mogelijk naar voren werd geschoven, zodat een nieuwe regering het moest zien op te lossen, maar ten tijde van Santokhi lijkt er helemaal geen concreet en doorgerekend plan van aflossing te zijn.

Geen winst, geen verlies

Wie weet dat de olie wat oplevert rond 2025, dan kan niet alleen begonnen worden met de herverkiezing, maar ook met de schuldaflossing.

De verwachte opbrengst van de olie is voor Suriname overigens +/– 5 miljard. Nadat alles naar boven is gepompt, zijn we dus schuldenvrij en hebben tegelijk geen cent er aan over gehouden.

Tijdens Santokhi neemt de schuld nog meer toe

Afgelopen vrijdag 22 april is er een zoveelste schuldbekentenis getekend – met goedkeuring van een één of ander Nationaal Bureau voor de Staatsschuld.

Namens Suriname werd de overeenkomst getekend door minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, terwijl President Mauricio Claver-Carone tekende namens de IDB.

Het resultaat van deze nieuwe lening? Maar liefst 250.000.000,– USD aan extra schuld.

Nog meer leningen!

De lening ‘Macro-economic Emergency Program to Protect Economic and Social Development’ betreft de eerste tranche aan begrotingssteun.

In totaal is Suriname hiermee een schuld rijker van een kwart miljard USD ter ondersteuning voor de sociale sector, het onderwijs en drinkwater.

Niemand weet overigens waar dit geld naar toe gaat en waarom drinkwater zo veel geld moet kosten.

IDB : schuld? gefeliciteerd!

De IDB-president complimenteerde Suriname met de uitvoering van het IMF-programma en het aangaan van nieuwe schulden.

Hij benadrukte dat Suriname mag blijven rekenen op technische en financiële ondersteuning van de IDB. Verder gaf hij aan dat Suriname een veelbelovende toekomst tegemoet gaat.

Een onderbouwing hiervoor wist hij niet te geven.

Ook meldde hij te verwachten dat de nieuwe lening wordt terugbetaald en niet te weten wat er met het bedrag gaat gebeuren.

Achaibersing : bedankt voor de nieuwe lening

Achaibersing sprak zijn dank en waardering uit voor het vertrouwen en de ondersteuning van de IDB in de regering van Suriname en noemde ze een betrouwbare partner waarop Suriname kan rekenen.

Er zijn reeds vergevorderde plannen voor een vlotte uitvoering van deze middelen met name ten behoeve van de private sector, de sociale sector, infrastructuur en capaciteitsversterking.

Bezoek op hoog niveau

Minister Achaibersing nodigde de IDB-President Claver-Carone uit voor een bezoek aan Suriname, hetgeen waarschijnlijk in juni van dit jaar zal plaatsvinden.

Bij de ondertekening waren ook aanwezig de Governor van de Centrale Bank van Suriname Maurice Roemer en de Surinaamse ambassadeur in Washington, Marten Schalkwijk.


— UW MENING —

Waar gaat Suriname deze nieuwe schuld uiteindelijk van betalen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!