Een stelling over de stellingen

PARAMARIBO, 3 mei 2022 – Alhoewel het nog vroeg in de ochtend is – in Suriname – is er toch al een item in de app dat veel discussie oplevert, namelijk : de stelling.

Nieuwsapp

Deze app is ooit (ongeveer 10 jaar geleden) begonnen om al het nieuws uit Suriname overzichtelijk en gebundeld naar u toe te brengen.

Net als in het echte leven heeft de app veel ontwikkelingen doorstaan.

Behalve het brengen van het nieuws is het praten hierover inmiddels minstens zo belangrijk geworden – een functie die dan ook veel wordt gebruikt.

Transparantie en openheid

Een ander speerpunt van de app is transparantie en openheid.

In tegenstelling tot veel andere (nieuws-)media, bedrijven en zelfs overheidsorganen worden vragen van de gebruikers (waar mogelijk) snel beantwoord en is een "simpele reactie" richting @ADMIN al genoeg om een passend antwoord te krijgen.

De app brengt nieuws en stelt open vragen aan de lezer

Het is dus geen eenrichtingsverkeer; er wordt geluisterd naar de gebruikers van de app en gepraat als dat nodig is.

Tegelijkertijd kunnen er natuurlijk fouten gemaakt worden, want communicatie is en blijft mensenwerk.

Oprechte excuses

Als er bij een onderwerp een verkeerde toon wordt gezet of ongelukkige woordkeuze wordt gemaakt, dan is dat niet goed en zijn oprechte excuses geen probleem.

De vraagstelling is om die reden wat neutraler opgesteld, zonder dat de essentie van de vraag hierdoor inhoudelijk wordt aangetast.

Iedereen maakt fouten en juist daardoor kan ontwikkeling en reflectie plaatsvinden wat uiteindelijk beter is voor ons allemaal.

Onafhankelijk

Het is verder niet zo van belang, maar het kan nooit kwaad het te benadrukken; deze app is 100% onafhankelijk en op geen enkele manier politiek gelieerd.

Het is lastig te bewijzen dat je geen verbintenissen aangaat met iets of iemand, omdat deze er niet zijn en iets dat er niet is, kan moeilijk bewezen worden.

Maar de app bestaat al sinds 2014 en heeft in die tijd zo ongeveer alle politieke partijen voorbij zien komen.

VHP, ABOP, PL, NDP, NPS... de app beschrijft het allemaal

Altijd is er kritisch gekeken naar de ontwikkelingen en zijn deze benoemd. Of het nu om Bouterse, Brunswijk, Santokhi, Venetiaan, de VHP, ABOP, PL, NDP of NPS gaat... er is nooit gezwegen of een andere kant op gekeken.

Ook de cartoons, stellingen en artikelen hebben altijd alles en iedereen gevolgd en niemand gespaard.

Natuurlijk kunnen ook daar fouten gemaakt worden, maar die worden zo snel mogelijk gecorrigeerd of simpelweg erkend.

Dyugudyugu

Zoals gezegd, het is nog vroeg maar toch is er veel "reuring" ontstaan over de poll van vandaag.

Of om het in goed Surinaams te zeggen "dyugudyugu" – onrust. Overigens niet te verwarren met "dyukudyuku" wat hetzelfde klinkt maar iets heel anders betekent...

...we hadden het immers al over eenvoudige fouten in de communicatie die ongewild kunnen optreden...

De stelling

De stelling van vandaag gaat over de vraag of het regeringsbezoek aan het getroffen binnenland geen verkapte "reclamestunt" is voor de VHP.

Alle vertegenwoordigers van de ABOP zijn immers thuisgebleven en dus is er veel kritiek in de gemeenschap ontstaan over het feit dat enkel VHP-vertegenwoordigers zijn afgereisd.

De aanleiding van de stelling is dan ook de discussie die onder het originele artikel ontstond in deze app (eerder deze week).

VHP bezoek aan binnenland
– Suriname Nieuws –

Daarin werd – van beide kanten – al veel kritiek gespuid op het feit dat er louter ministers van de VHP zijn afgereisd en die van de ABOP gewoon thuis bleven.

Er wordt in de poll niet gemeld "VHP bezoekt binnenland als onderdeel van herverkiezing", maar er wordt aan u gevraagd of "het bezoek aan het binnenland gezien kan worden als onderdeel van de herverkiezing".

Zoals een forumlid al – terecht – opmerkte, dit is een open vraag en geen journalistiek feit.

De tussenstand

Op het moment van schrijven ziet een nipte meerderheid van de Surinaamse bevolking de actie van de VHP inderdaad als politieke stunt.

De tussentijdse mening
– Suriname Nieuws –

Dat wil niet zeggen dat dit ook zo is, maar het geeft wel aan dat de stelling "leeft" onder de bevolking en de gebeurtenis op zijn minst van twee kanten bekeken kan worden.

Politiek spel?

Ook moet het gezien worden in het licht van de "naderende" herverkiezing in 2025.

Al in 2021 – een jaar na de verkiezingen – hebben alle regeringspartijen aangegeven vier jaar lang actief te gaan zijn met het veilig stellen van hun herverkiezing.

Een reshuffle is vaak bedoeld om meer stemmen te krijgen

Vanaf dat moment ging het voor de ABOP en VHP niet meer over de dagelijkse politiek en ontwikkelingen in het land, maar wordt alles in gereedheid gebracht om de zittende macht te consolideren.

Het is dan ook een "Surinaams gebruik" om halverwege de regeringsperiode ministers te "reshufflen" om zo stemmers van de andere partij over te halen.

Ook onlangs zijn er weer een aantal benoemingen geweest vanuit de VHP om ABOPPERS te overtuigen en vice versa.

Grote beloften

Het is daarbij dan ook niet voor niets dat in het tweede gedeelte van de regeringstermijn veel beloften worden gedaan.

Bruggen, wegen en tramlijnen, "we beloven het"

Tramlijnen, bruggen, snelwegen, honderden projecten, werkgelegenheid, een groeiende economie en stabiele koers : het wordt de jaren voor elke nieuwe verkiezing allemaal beloofd om vlak daarna weer direct vergeten te worden.

Dit fenomeen is geen plezierig feit en zal door niemand als positief worden ervaren, maar de politieke ervaring van de +/– afgelopen 50 jaar toont wel aan dat het een herhalend schouwspel is.

Conclusie

De stelling / vraag / poll van vandaag moet dus in bovenstaand licht worden gezien.

U – de lezer – bepaalt het antwoord op alle vragen

Het is geen feit dat de VHP als politieke stunt naar het binnenland afreist, terwijl de ABOP thuisblijft, maar het is wel een vraag waard.

Namelijk de vraag of dit zo gezien kan worden, en het antwoord ligt bij een gezonde democratie altijd bij de lezer, het volk, bij u.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moeten gevoelige onderwerpen benoemd of verzwegen worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!