Wereldwijde stijging prijs luiers en w.c. papier

PARAMARIBO, 6 mei 2022 – De prijs van onder andere wc-papier en luiers dreigt flink te gaan stijgen doordat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald.

Oorlog

De oorlog in Oekraïne is een belangrijke oorzaak, volgens topman Walter Schalka van Suzano – een Braziliaans bedrijf dat veel van de benodigde houtpulp produceert voor Europa.

Europa kocht voorheen altijd veel Russisch hout, maar sinds Rusland Oekraïne binnenviel, is die handel vrijwel helemaal geblokkeerd. Ook zijn bepaalde certificaten van Russisch hout ingetrokken.

Europa wordt minder afhankelijk van olie, gas en hout

Net als bij de import van olie en gas ontwikkelt Europa zich momenteel razend snel om hierin zelfvoorzienend te worden en niet meer afhankelijk van het buitenland.

Europese producenten van houtpulp maken hierdoor nu wel minder van de grondstof voor papier en dat zal voorlopig niet veranderen.

Ook Russische pulpmakers hebben moeite om te blijven produceren, omdat ze niet aan alle benodigde materialen kunnen komen.

Het gevolg is dat de wereldwijde pulpvoorraden aan het dalen zijn.

Online winkelen explodeert

Dan is er ook nog een sterke vraag naar papier en karton door onder meer het toegenomen webwinkelen sinds de coronapandemie, wat voor prijsstijging zorgt.

W.c. papier blijft gewild, dus de prijzen stijgen snel

In Europa gaan de online aankopen bijna maandelijks over de kop waardoor er inmiddels al meer digitaal wordt aangeschaft dan fysiek.

Zo is de online inkoopprijs voor Chinese houtpulp dit jaar al met 40 procent omhooggegaan. Ook uitgevers van kranten, (dag)bladen en tijdschriften hebben last van de hoge papierprijzen.

Omdat papier een essentieel product is, in het bijzonder tissues en toiletpapier, is de verwachting dat de vraag niet lager wordt als de prijs stijgt. Voor consumenten is het wel een nieuwe tegenvaller.

Winkelprijzen stijgen

Onder meer voedsel en energie werden door de oorlog in Oekraïne aanzienlijk duurder.

Daarnaast jagen problemen in de voorraadketen – door onder meer Chinese lockdowns – de prijzen op wat ook in ons land steed meer voelbaar wordt.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou de regering pro-actief moeten optreden om basisgoederen betaalbaar te houden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!