Nederland : direct actie tegen "apen-pokken"

PARAMARIBO, 22 mei 2022 – Volgens onze minister van Volksgezondheid – Amar Ramadhin – hoeft Suriname zich nog niet druk te maken over het wereldwijde apen-pokken-virus. Nederland daarentegen ziet wel ernst in het virus en onderneemt per direct actie om verspreiding tegen te gaan.

Quarantaineregels

Mensen in Nederland die (direct) contact hebben gehad met iemand die positief op het apenpokkenvirus is getest – of bij diegene in de buurt zijn geweest – krijgen het advies om tot drie weken in quarantaine te gaan.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel benadrukt een woordvoerder van het RIVM (een instituut dat de volksgezondheid monitort en waarborgt – redactie), omdat er wereldwijd nog veel onduidelijkheid over het virus is.

Het virus is oud, maar de verspreiding is nieuw

Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld, krijgen het verzoek thuis te blijven.

Het quarantaineadvies geldt ook voor mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan 1,5 meter afstand van een patiënt zijn geweest, aldus de woordvoerder van het RIVM.

Incubatietijd

Na contact met een apenpokkenpatiënt kan het 5 tot 21 dagen duren tot iemand symptomen ontwikkelt. De GGD's houden contact met de mensen die daarom uit voorzorg moeten thuisblijven. Zij krijgen het verzoek elke dag hun temperatuur op te nemen en alert te blijven op symptomen.

De apenpokken zijn te herkennen aan blaasjes op de huid.

Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen last krijgen van onder meer vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn.

Hoe groot de kans op besmetting is als je dicht bij iemand bent geweest voor diegene symptomen ontwikkelde, moet nog blijken.

"Het is nog te vroeg om dat op wetenschappelijk verantwoorde gronden te kunnen zeggen.

RIVM-woordvoerder
Nederland

In Nederland zijn op dit moment twee gevallen van apenpokken vastgesteld.

Waar deze mensen het virus hebben opgelopen, wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Zou Suriname ook voorzorgsmaatregelen moeten nemen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!