Apenpokken naderen Suriname

PARAMARIBO, 28 mei 2022 – Argentinië heeft vrijdag de eerste twee gevallen van apenpokken in Zuid-Amerika bevestigd – dat schrijft hun ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

Zorgen

Behalve het continent Afrika zijn Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Portugal de landen waar de meeste gevallen zijn vastgesteld in de recente uitbraak van deze virale ziekte.

Deze pokken lopen gewoonlijk mild, maar in bijvoorbeeld in Afrika kunnen ze wel tot veel sterfgevallen leiden als er geen behandeling plaatsvindt.

De ziekte verloopt mild, maar kan tot sterfgevallen leiden

De ziekte komt normaal gesproken vooral voor in delen van West– en Centraal Afrika en is door tot nu toe onbekende redenen zich sterk aan het verspreiden over de rest van de wereld, waaronder Nederland.

Waar Nederland inmiddels strenge maatregelen van 3 weken quarantaine heeft aangekondigd, haar voorraad vaccins tegen deze vorm van pokken van de plank heeft gehaald en de rest van de wereld de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt, heeft onze minister van Volksgezondheid nogmaals verklaard zich voorlopig geen grote zorgen te maken.

Onder controle

Het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid zelf liet gisteren over de eerste patiënt weten dat die in goede gezondheid verkeert.

Mensen die in nauw contact met deze persoon waren geweest, vertonen nog geen symptomen maar staan onder controle.

Zweren

Later op de dag bevestigde het ministerie dat er ook bij een ander persoon apenpokken zijn vastgesteld. Het ging om een Spanjaard die woensdag in Argentinië aankwam en de volgende dag zweertjes begon te krijgen.

"De patiënt verkeert in goede algemene conditie, is geïsoleerd en wordt symptomatisch behandeld", aldus het ministerie in het Zuid-Amerikaanse land.

Symptomen van apenpokken zijn koorts en huiduitslag.

Ongekende "uitbraak"

Tot nu toe zijn de meeste gemelde infecties in de wereld dankzij goede behandelmethodes niet ernstig.

Ongeveer twintig landen waar apenpokken vrijwel niet voorkomen, melden uitbraken van de virale ziekte – met meer dan tweehonderd bevestigde of vermoede besmettingen – vooral in Europa.

Zonder vaccins of behandeling sterft gemiddeld 3% tot 7%

Het apenpokkenvirus kan dodelijk zijn, maar gelukkig genezen de meeste mensen vanzelf. In West-Afrika ligt het aantal mensen dat sterft aan de apenpokken op 1 tot 3,6 procent.

Bij de Midden-Afrikaanse variant kan tot 10 procent van de besmette personen komen te overlijden.

Het sterftecijfer daalt wel drastisch als patiënten een goede – op maat gemaakte – behandeling krijgen.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Moet onze minister toch alvast een plan van aanpak tegen het nieuwe virus ontwikkelen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!