Omroep ZWART slecht van start : "geen kijkers"

PARAMARIBO, 28 mei 2022 – Televisieomroep ZWART – van de Nederlandse strijder tegen racisme en ongelijkheid Akwasi – is helaas zeer slecht van start gegaan : volgens de officiële kijkcijfers heeft niemand gekeken naar de 1e uitzending.

Jörgen Rayman

Omroep ZWART richt zich op "multi-culturele Nederlanders van kleur met een niet-Westerse, bi-nationale achtergrond".

In de praktijk gaat het hierbij vooral om SuriNeds met creoolse roots.

Gisteren – vrijdagavond – beleefde de zender haar eerste moment van uitzenden, maar ondanks bekende namen als jazzzanger Gregory Porter en Jörgen Rayman hebben er nog geen 25.000 mensen naar de uitzending gekeken.

Minder kijkers dan nodig om het te kunnen meten

De drempelwaarde in Nederland om opgenomen te worden in de statistieken ligt op ongeveer 30.000 kijkers, waardoor de eerste uitzending de boeken ingaat als één die door niemand gezien is.

Kijkcijferkastjes

In Nederland meten ze alle kijkcijfers via zogenaamde "kijkcijferkastjes" waarbij elk kastje staat voor een x-aantal kijkers.

Als één persoon met zo'n kastje afstemt op een programma, staat dat gelijk aan 30.000 kijkers binnen de doelgroep.

Aangezien er 23.000 mensen hebben gekeken, betekent het dat niemand uit de doelgroep op het programma heeft afgestemd.

De kastjes zijn verspreid onder 1.250 willekeurige gezinnen in Nederland, waaronder een representatief aantal mensen met Surinaamse roots.

Sponge Bob

De absolute onderwaarde in Nederland van bijna elk programma ligt op 80.000 kijkers.

Dit noemt men ook wel "de Sponge Bob index" omdat een willekeurige, vaak herhaalde en slecht bekeken uitzending van deze tekenfilmserie gemiddeld hoe dan ook 80.000 kijkers trekt.

Sponge Bob trekt 4x meer kijkers dan Akwasi

De eerste uitzending van omroep ZWART is dus niet alleen officieel door niemand gezien, maar scoorde ook 4x slechter dan de beruchte index.

Aspirant

Omroep ZWART is een aspirant omroep en krijgt enkele miljoenen euro's om haar programma's gedurende twee jaar uit te zenden (in totaal ontvangen alle Nederlandse omroepen jaarlijks 500.000.000,– euro aan belastinggeld plus inkomsten uit reclamegelden en abonnementen – redactie).

De zender is niet helemaal zonder controverse vanwege de geruchtmakende uitspraken van Akwasi (waarbij hij met regelmaat opriep tot geweld tegen witte Nederlanders – redactie) en het feit dat een groot deel van het geld naar de salarissen van directeuren en aangestelde commissies gaat.

Negatief

Om die reden heeft het bestuur van omroep ZWART al besloten boegbeeld en directeur Akwasi niet meer op te laten treden als woordvoerder.

De recensies van het programma waren overwegend zeer negatief aangezien het volgens de journalisten geen diepgang had, een aaneenschakeling was van losse videoclips en een zeer goedkope productie met een rommelige setting in een gehuurde studio.

Journalisten waren niet erg tevreden over het programma

Ook bleken een aantal medewerkers ziek en kon men geen vervanging vinden om toch aanwezig te zijn op de werkvloer.

Al eerder beleefde omroep ZWART haar eerste uitzending op de radio, die trok ongeveer actieve 7.500 luisteraars. Een marathonuitzending op YouTube wist 2.500 unieke "views" te genereren.

Bron : Stichting Kijkcijferonderzoek (Nederland)


— UW MENING —

Heeft u wel de uitzending van omroep ZWART gezien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!