Memphis Depay : "Promes is geen crimineel, maar mijn broeder"

PARAMARIBO, 3 juni 2022 – Memphis Depay neemt het afgelopen woensdag via Instagram openlijk op voor Quincy Promes (die wordt verdacht van poging tot moord, doodslag, huiselijk geweld, witwassen, deelname aan criminele organisaties en drugssmokkel – redactie).

Onschuldig

De aanvaller van Barcelona en het Nederlands elftal vindt het namelijk onbegrijpelijk dat de speler van Spartak Moskou publiekelijk al veroordeeld is, terwijl er nog geen uitspraak is gedaan in de zaak tegen Promes.

De in Rusland actieve vleugelaanvaller wordt onder andere verdacht van poging tot moord op zijn neef, terwijl er door justitie ook wordt gekeken naar smokkel van synthetische drugs naar Australië en diverse aanklachten over huiselijk geweld.

Ik ben trots op het feit dat je (Promes) staande blijft terwijl mensen die niets van je privéleven afweten je veroordelen zonder dat er strafbare feiten zijn bewezen.

Er wordt van alles gezegd, maar je bent er en je doet je ding heavy!

Ik weet wat deze prijs voor je betekent en wat je er voor hebt moeten doen dit seizoen en dan scoor je ook nog de winnende goal!

God protect my brother and clear his paths, for he is your child!

Memphis Depay
Instagram

Bovenstaande schrijft Depay bij een foto waarop Promes staat afgebeeld met de Russische beker (de prijs wordt internationaal niet erkend vanwege de ongekende agressie door Rusland tegen Oekraïne – redactie).

De Nederlander tekende zondag in de finale tegen Dinamo Moskou (2-1) voor de winnende treffer in de slotfase. In zijn Stories laat Depay ook nog een filmpje zien waarop is te zien dat Promes zijn medespelers na de bekertriomf toespreekt in de kleedkamer

Depay : "er moeten meer mensen zijn zoals Promes"

"More of this energy please", geeft de Oranje-international mee aan Promes.

Moord, drugs, geweld

Volgens Nieuwsuur (een journalistiek onderzoeksprogramma op de Nederlandse televisie – redactie) wordt Promes ook nog eens verdacht van de smokkel van synthetische drugs naar Australië en huiselijk geweld.

Het bewijs komt naast de telefoon van Promes – die al werd afgetapt – van versleutelde berichten die de politie heeft onderschept.

Vanwege zijn betrokkenheid bij drugshandel werd de telefoon van de aanvaller al afgeluisterd.

De afgeluisterde telefoon van Promes leverde direct bewijs

Daardoor ontdekte de politie een bekentenis van Promes van dat hij zijn neef in juli 2020 had neergestoken, zo onthulde Nieuwsuur afgelopen maand. Promes ontkent de steekpartij nog altijd.

Duidelijke bewijzen

Vanwege die duidelijke bewijzen leidt de steunbetuiging van Depay aan zijn vriend Promes tot de nodige controverse.

Overigens niet bij medevoetballers als Luciano Narsingh, Sheraldo Becker en Timothy Fosu-Mensah overigens, zij reageren met hartjes of een 100-symbool.

SuriNed voetballers steunen Promes door dik en dun

Vanuit het minder bekende publiek zijn echter vrijwel uitsluitend negatieve comments te lezen.

  1. "Dit is wel even de plank misslaan zeg", aldus Milan Schenk.
  2. "Prima dat het je vriend is, maar er liggen toch echt wel harde bewijzen op tafel. Om die reden zijn ‘vooroordelen’ niet zo gek", meldt een ander
  3. Anderen vragen: "Memphis, gaat-ie?"

Uit het dossier van de voormalig speler van onder meer Ajax en FC Twente blijkt verder dat hij er alles aan gedaan heeft om uit de handen van justitie te blijven.

Voortvluchtig?

Er komt naar voren dat twee vrienden van Promes zijn neef eind 2020 hebben bezocht (volgens de bronnen heeft Promes met een kapot geslagen fles de knieschijf van zijn neef er uitgesneden – redactie).

Ze zouden het slachtoffer 20.000 euro hebben geboden als hij een verklaring ondertekende waarin hij beloofde de aangifte tegen de aanvaller in te trekken.

Familie van Promes bood zwijggeld en werd opgepakt

Eén van de twee is inmiddels tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege een cocaïnezaak in Antwerpen.

Steekpartij

De bronnen van Nieuwsuur weten tevens dat de KNVB op de hoogte was van de zaak-Promes ten tijde van het EK 2021.

Toenmalig bondscoach Frank de Boer nam de veelbesproken aanvaller toen 'gewoon' op in zijn selectie en gaf hem speeltijd tegen Noord-Macedonië en Tsjechië.

De KNVB zelf ontkent dat het toen al op de hoogte was van de verdenkingen jegens Promes.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat 'intern wel het idee aan de orde is geweest' om de voetbalbond te benaderen, maar dat het nooit 'serieus is overwogen'.

De rechtszaak rond de steekpartij stond aanvankelijk gepland op 31 maart, maar werd uitgesteld vanwege ziekte van een procesdeelnemer.

Rechtszaak

Naar verwachting zal de zaak binnen enkele maanden voorkomen.

Het OM wil verder geen uitlatingen doen over de recentelijk opgedoken nieuwe verdenkingen rondom Promes.

De advocaat van de verdachte – Gerard Spong – laat weten af te zien van het geven van commentaar.

Bron : voetbalzone.nl


— UW MENING —

Denkt u – net als Depay – dat Promes inderdaad 100% onschuldig is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!