(ingezonden) CEO de Haan : huichelachtig en hautain

PARAMARIBO, 4 juni 2022 – Vorig jaar had ik bij het aantreden van Paul de Haan als directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) in diverse artikelen reeds gewaarschuwd voor zijn amateuristische en desastreuze aanpak van het SLM-probleem.

Blunders en fouten

Zijn aanpak is niet gebaseerd op een strategische visie van de overheid. Zijn aanpak is adhockerig, ongestructureerd, niet duurzaam en omvat talrijke essentiële projectmanagementfouten.

De amateuristische en desastreuze top-10 van de Haan

Desondanks geniet hij het volste vertrouwen van president Chan Santokhi en mag hij maar blijven aanmodderen, met alle gevolgen van dien en verspilling van miljoenen Amerikaanse dollars belastinggeld.

Wit mens

Surinamers hebben helaas altijd veel meer vertrouwen in en tonen altijd veel meer respect voor de witte mens dan voor de eigen mensen ook al zijn de eigen mensen tien keer beter geschoold en hebben wereldwijd tien keer beter gepresteerd dan de witte mens.

Surinamers verkiezen wit boven zwart, terwijl zwart beter is

De onvoldoende geschoolde De Haan (HBO-niveau) maakt momenteel grove managementfouten bij SLM en er is niemand die hem corrigeert en tot orde roept.

Ook niet de onlangs benoemde SLM-president-commissaris Xaviera Jessurun, die ook geen kaas van modern management heeft gegeten. De Haan maakt samen met Jessurun veel kapot en verspillen veel overheidsgelden terwijl het onzekere personeel het gelag hiervan moet betalen.

Fout op fout

De fouten die De Haan maakt stapelen zich op en niemand roept hem tot orde. Hij heeft dus volledig vrij spel in Suriname.

Zo heeft hij op 23 mei jongstleden stiekem in het geheim als een dief in de nacht en zonder overleg met de Bond Personeel bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BPSLM), de Flying on Trusted Wings NV bij KKF ingeschreven.

De nieuwe NV is een lege huls die lijkt op New Surfin

Hierbij gaf hij aan dat deze als nieuwe holding gaat fungeren voor de verzelfstandiging van de SurAir-bedrijven;

Het deelnemen in ondernemingen, in het bijzonder in luchtvaartondernemingen in Suriname, alsmede de uitoefening van het bestuur en/of toezicht over – en het in administratie nemen van aandelen in zodanige ondernemingen.

De aanpak van de SLM begint nu steeds meer op het New Surfin debacle te lijken. Het blijkt dat de VHP niet van haar fouten heeft geleerd en evenals De Haan blijft maar aanmodderen.

Domme Haan

In de eerste klas bedrijfskunde op de universiteit of hogeschool leer je dat je effectief change management beslist niet zo moet aanpakken zoals De Haan dit momenteel doet.

Als je gaat googlen dan kun je lezen dat circa 80 procent van alle organisatieveranderingstrajecten ook in Nederland mislukken als gevolg van;

Lees mijn boek

Ik had in 2003 hierover het bestselling boek Total Performance Scorecard vanuit Amerika in twintig talen wereldwijd gepubliceerd (met een voorwoord van de Harvard Business School Innovation professor Dorothy Leanard).

Voor het succesvol gezond maken van SLM verwijs ik ook naar mijn artikel “10-stappenplan voor succesvolle aanpak SLM-project”.

Ik wil hieronder volstaan met de top-10 grote fouten die De Haan bij SLM maakt.

Top-10 grove blunders van Paul de Haan

  1. Ad-hoc aanpak die niet is gebaseerd op een strategische visie op de toekomst van parastatale en semi-parastale bedrijven.

  2. Zeer slechte communicatie naar het personeel omtrent de projectuitvoering, strategische keuzes en te bieden perspectieven. Communiceert veelal via social media en schriftelijke dreigementen naar het personeel. Hierdoor creëert hij angst en wantrouwen bij het personeel.

  3. Achterhouden van informatie, oneerlijk en niet transparant; alles gebeurt in een waas van geheimzinnigheid en niks vertellen aan het personeel over de nieuwe NV die is opgericht.

  4. Belangrijke personeelsleden en de Bond Personeel bij de SLM worden genegeerd.

  5. Geen effectief projectmanagement geïnstalleerd om het SLM-probleem duurzaam, systematisch en gestructureerd op te lossen, met een deskundig en ervaren projectteam waarin ook de bond vertegenwoordigt dient te zijn.

  6. Gebrekkige kennis en inzichten over effectief modern management; heeft blijkbaar in zijn verouderde HBO-opleiding geen managementopleiding gevolgd.

  7. Onvoldoende ervaring op het gebied van duurzaam change management van complexe projecten; zijn ervaringen bij Kenya Airways en KLM gaan niet werken bij SLM omdat de Surinaamse situatie totaal anders is en het SLM-project veel complexer is waar hij geen kaas van heeft gegeten.

  8. Arrogantie: wie arrogant is leert niet en communiceert slecht. Veel Hollanders denken dat ze veel beter dan Surinamers zijn omdat ze wit zijn.

  9. Toont geen commitment voor de verandering van SLM waardoor het personeel in onzekerheid en angst leeft.

  10. Heeft geen helder implementatieplan waarin de te nemen stappen duidelijk zijn uiteengezet, met aandacht voor degenen die de dupe van verandering worden en weerstand bieden.

Direct ontslaan

Het handhaven van Paul de Haan en zijn handlangster Xaviera Jessurun is zeer destructief voor Suriname en gaat het Surinaamse volk nog meer miljoenen Amerikaanse dollars kosten en circa 500 gezinnen (circa 2000 Surinamers) kapotmaken.

Ik stel voor dat de beide personen onmiddellijk worden bedankt. Dit dient snel te gebeuren voordat ze de staat en het personeel nog meer schade berokkenen.

Bron : Prof. dr.ir. Hubert Rampersad (via SR Herald)


— UW MENING —

Steunt u de visie en managementwijze van CEO de Haan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!