(ingezonden) Suriname zonder leider

PARAMARIBO, 4 juni 2022 – Suriname is na bijna 50 jaar onafhankelijkheid nauwelijks wat opgeschoten in ontwikkeling.

Geen visie

Dit komt vooral doordat het land nog nooit een goede visionaire leider heeft gehad. Het niveau van Surinaamse politici is benedenmaats en zij hebben een slechte inborst, een giftige combinatie.

Waar is die visionaire leider die Suriname nodig heeft?

Wij missen strategische visie bij de politieke partijen en voormannen – ik noem ze geen leiders – en het volk weet ook niet waar ze naar moeten vragen bij de beoordeling van partijen.

Voorzetje

Ik doe graag een voorzet van waar je als kiezer naar zou moeten vragen, naar welke leider je moet zoeken.

Een leider die zowel de productie als de economie aan de praat krijgt als wel de samenleving kan leiden tot eenheid en betrokkenheid.

Surinaamse politici zijn vergiftigd met een slechte inborst

In Suriname wordt onevenredig veel gepraat over monetaire onderwerpen. Iedereen, burgers en politici, heeft het de hele dag over de koers van de SRD.

Zelden tot nooit hoor je ze praten over de hoofdoorzaken en oplossingen om de monetaire uitdagingen te lijf te gaan, namelijk hoe krijg je productie, export en werkgelegenheid aan de praat.

En als ze het niet over de koers hebben dan praten ze over de sinterklaaslijstjes, megalomane sprookjes en de achteruitkijkspiegel. Dat zal moesje niet naar Parijs brengen.

Wat wel? Productie, banen, export, kortom verhoging van het bruto nationaal product (BNP) zal het doen.

Dan komt veel goed, dan komt alles goed.

De sleutel tot succes in Welvaart & Welzijn ligt bij de backbone, de Pijler & Drager, van het beleid.

Het is het gebrek aan visie om die backbone – Pijler & Drager – verder concreet in te vullen met WAT er moet gebeuren en HOE het moet gebeuren.

WAT moet er gebeuren en HOE gaan we dat realiseren?

Dat er gedifferentieerd moet worden in de economie is genoegzaam bekend, dat landbouw een van de pijlers moet zijn is ook al uitgekauwd. Het loopt vast op gebrek aan een strategische visie om het gedaan te krijgen, gebrek aan inzicht in het HOE.

De leider moet u dus straks vooral beoordelen op zijn kwaliteiten om die backbone te kunnen invullen en realiseren, anders heeft u weer een kat in een zak, een president die met sprookjes en fata morgana’s gaat weg komen.

Waarschuwing

U bent dus deze keer gewaarschuwd.

Naast dat die leider plannen moet laten zien, moet u hem ook beoordelen op zijn betrouwbaarheid en fatsoen.

Als hij u drie keer heeft voorgelogen dan zou het erg naïef van u zijn om hem verder te geloven. Succes is afhankelijk van een plan en een man. Het plan moet goed doordacht, robuust en onderbouwd zijn.

Dan passeert dat plan de ijstest. De man moet betrouwbaar zijn want anders is zijn plan niks anders dan bij elkaar verzonnen proza en of plagiaat en daar heeft u niks aan.

Mislukking

U zult nu vast wel herkennen waarom het tot nu toe niet gelukt is in Suriname?

Juist, u bent steeds bedrogen door leiders die totaal geen visie hebben en alleen maar praten over delen van welvaart en welzijn en over het fundament en hygiëne die nooit gerealiseerd worden.

En dat komt doordat er nooit geld is en dat komt doordat de economie niet op gang komt.

Zonder succesvolle invulling van Pijler & Drager zal Suriname niet verder komen, ook niet in immateriële zin.

De verloedering zal ook blijven want men is dan erg bezig met overleven en we weten dat bij overleven oerinstincten als afgunst, haat, wrok etc. de mens verblinden.

En nu weet u dat er geen Welvaart & Welzijn zal komen als er geen geld is en geld groeit nog steeds niet aan een boom.

Om een sterke economie aan de praat te krijgen moeten ook de randvoorwaarden goed ingevuld zijn, een gezond fundament.

Zonder fundament kan je geen land opbouwen

De leider moet helder kunnen vertellen hoe die het Fundament & Hygiëne gaat inrichten zonder dat die al het geld van de economie opzuigt.

In Suriname is het openbaar bestuur helaas een hoofddoel, er moet dus een mindshift komen namelijk dat het Fundament & Hygiëne daar zijn om te dienen en geen doel op zich is.

Sterke economie

Een sterke economie – Pijler & Drager – zal zeker leiden tot verdere ontwikkeling en ‘bevrijding’ van het volk wat ook zal leiden tot meer geestelijke ontwikkeling, maar in Suriname zijn er helaas toch nog meer aanpalende acties nodig om de verloedering in de samenleving tegen te gaan.

Die samenleving was ook altijd als los zand bij elkaar met weinig verantwoordelijkheidsbesef. Suriname heeft een bevolking en nog geen Surinaams volk. Het land is bevolkt door mensen uit alle windstreken maar heeft nog niet een natie.

Suriname heeft dus leider nodig – die zelf schoon is van elke vorm van corruptie, zowel mentaal als materieel – die kan bouwen aan eenheid en betrokkenheid die opgebouwd is op burgerschap, waarden en normen en inclusiviteit.

Waar is die leider?

U heeft de sleutel zelf in de hand.

Bron : Hikmat Mahawat Khan (via SR Herald)


— UW MENING —

Heeft Suriname genoeg kader en managementkwaliteiten in huis?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!