(ingezonden) Santokhi en de kraaltjes

PARAMARIBO, 5 juni 2022 – President Chan Santokhi is nu afgereisd naar Nickerie om het volk zoet te houden met spiegeltjes en kraaltjes.

Onderduiken

Niet zo lang geleden toen de boeren in nood waren in verband met de padie opkoopprijs kwam hij niet zelf maar stuurde een delegatie ernaartoe.

Dit is typisch Santokhi.

Als het heet wordt duikt hij onder, duikt hij weg en zegt hij a no mi. Met de Jerusalem-kwestie duikt hij onder, al vijf dagen kijkt hij de andere kant op.

Toen met Surfin, New Surfin, HPSG, Haïtianen-smokkel, houtsmokkel en visa voor buitenlanders, dook hij ook weg.

Als Santokhi problemen krijgt, is het simpelweg "a no mi"

Bij de visvergunningen aan Guyana dook hij ook dagen weg totdat Irfan Ali er druk opzette. Bij de Haïtianen-smokkel kreeg hij het ook moeilijk door de druk van de Fransen.

Externe druk brengt hem dus wel in beweging?

Voor de druk intern ligt hij niet wakker?

De mening van zijn volk boeit hem niet zo? En anders laat hij soms een paar ja-knikkers naar een van zijn vele kamers op het kabinet komen en dan benoemt hij ze tot een commissie en daarmee is het wat hem betreft af.

Bizar

Bizar genoeg is er niemand die hem steeds scherp bevraagt op zijn gedrag en houding. Nu gaat hij drie dagen naar Nickerie om kaartjes uit te delen en naambordjes te onthullen en overal kransjes te leggen.

Had hij die drie dagen kunnen gebruiken om een stevige rijstsector-strategie te ontwikkelen.

Wat nu als hij drie dagenlang stevig zou vergaderen, workshoppen en plannen zou maken en zijn minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de opdracht zou geven om een markt voor Surinaamse rijst te zoeken in plaats van zinloos de wereld rond te struinen om ambassades te openen?

Als men kritiek heeft op het gedrag van hem dat lijkt op lafheid, dan is de fanclub van Santokhi of de VHP meteen op de tenen getrapt in plaats van dat ze zelf tegen hem – desnoods binnenskamers bij hun Black Label sessies – zeggen dat hij het niet zo kan maken.

Maar nee, zo dapper zijn ze dan niet.

Nickerie

Terug naar Nickerie. Had de president de spiegeltjes en kraaltjes niet aan de ministers kunnen overlaten net als toen hij de delegatie had gestuurd en zijn tijd te gebruiken voor strategie voor de rijstsector, een van de motoren van de economie of boeit de economie hem niet?

Wat ook opviel is dat hij wel op een van sessies de tijd nam om over de kwestie SLM te praten, maar in alle talen zweeg over de kwestie ambassade in Jerusalem.

Hiermee ziet u dat Santokhi het allemaal goedkeurt wat Albert Ramdin doet en sterker nog, Ramdin doet wat Santokhi als baas wil.

Ramdin is de baas, Santokhi staat er bij en kijkt er naar

De president maakt tijd voor drie dagen Nickerie terwijl hij maar steeds een paar uurtjes voor het rampgebied Marowijne en Brokopondo had.

Wat zou hier de reden zijn voor zijn prioriteit? En natuurlijk gaat hij zeggen dat hij straks naar alle districten zal gaan, maar wat is de prioriteit?

Verkiezingen

Voor de verkiezing liep hij de deur plat bij niet-Hindostanen voor hun stemmen.

Direct na de verkiezing was hij spontaan vergeten dat er iets is als een bromtji djari? Is dit geheugenverlies eenmalig?

Dat lijkt mij niet want de hele maand april liep hij alle moskeeën plat tijdens de Ramadan en twee weken na de Ramadan stelt hij een VHP-bestuur samen zonder moslims. Vergat hij weer spontaan dat er iets is als een bromtji djari?

Santokhi : bromtji djari? a no de – nanga mi no sabi!

Nu in de kwestie Jerusalem vergeet hij weer spontaan dat Suriname ook moslims heeft waar het onderwerp heel gevoelig ligt?

Let op, hij gaat pas in beweging komen als er externe druk gaat komen van bijvoorbeeld Organization of Islamic Cooperation (OIC) of Islamic Development Bank of zelfs van de Caricom.

Onbetrouwbaar en laf

Kortom, de president blinkt niet uit in betrouwbaarheid. En schittert hij in lafheid.

Hij is in elk geval niet gevoelig voor de opinie in eigen land. Hij komt pas tot inkeer als het buitenland hem op de vingers tikt.

Het wordt heel spannend in de tweede helft van het jaar als hij voorzitter wordt van de Caricom.

Daar kan hij niet steeds zeggen, a no mi of de vorige regering.

Wollige teksten zullen hem dan ook niet helpen want in het Engels wordt het extra gecompliceerd voor hem.

Bron : Hikmat Mahawat Khan (via SR Herald)


— UW MENING —

Is de recente golf van kritiek op Santokhi begrijpelijk of onterecht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!