De duistere wereld van New Surfin

PARAMARIBO, 17 juni 2022 – Afgelopen week was de regering Santokhi weer uitgebreid in het nieuws met betrekking tot de economische en financiële ontwikkelingen in ons land. Maar wederom niet op de manier zoals Chandrika dit ruim twee jaar geleden voor ogen had; een nieuw schandaal werd geopenbaard.

Kippen en geld

Eerst was daar het bericht dat de Doksenclub zich na jaren van inspanning en tonnen aan eigen vermogen definitief had teruggetrokken uit Suriname.

De reden?

Buitenlandse investeerders – en met name landbouwers – zijn hier blijkbaar totaal niet welkom en worden in de praktijk jarenlang weggepest waarbij zelfs fysiek geweld en corruptie niet wordt geschuwd.

Daarbij had Guyana de eigenaar een aanbieding gedaan om volledige ondersteuning te bieden en zicht op twee grote arealen voor zijn businessplan.

De enige ondernemer uit Nederland die Santokhi op het oog had, is binnengehaald onder de NDP en na een slepend gevecht met de regering vertrokken onder de VHP.

Na jarenlange conflicten en veel geld verdwijnt de Doksenclub

Maar er was meer;

Ook het debacle van New Surfin N.V. – het investeringsvehicle van de regering – dook opeens weer op als een duiveltje uit de bekende doos.

Voor wie het niet meer weet;

Ongeveer een jaar geleden kondigden de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken aan op persoonlijke titel een instituut te hebben ontwikkeld dat de vele miljarden aan buitenlandse investeringen in goede banen moest gaan leiden.

Uiteindelijk stierf de constructie een snelle dood, bleek er geen euro aan investeringen te zijn en ging men over tot de orde van de dag... tot begin deze week

Uit officiële documenten bleek namelijk dat New Surfin N.V. in de week van haar oprichting in de race was om ene nieuwe lening voor Suriname af te sluiten van maar liefst 2 tot 7 miljard USD.

De geldschieter was geen bank, geen oliemagnaat en ook geen welwillend land – het bleek om een éénspersoonbedrijf te gaan uit Italië, een makelaar.

Aanvankelijk zou dit bedrijf 2 miljard USD aan New Surfin overmaken, waarbij New Surfin volledige controle over het bedrag kreeg en als bonus 120 miljoen USD voor de bemiddeling.

De lening was "too good to be true" en toch ging men door

De rente was astronomisch laag, slechts 0.5% en als alles goed zou gaan bleek uit een clausule dat de lening uitgerekt kon worden van 2 tot 4 en op termijn zelfs 7 miljard USD.

Als tegenprestatie van de zeer lage rente, moesten wel voor 20 jaar lang alle olie– en gasinkomsten en overige inkomen van de Staat als onderpand dienen; zou Suriname de schuld van bijkans 7 miljard niet kunnen afbetalen, dan zou het volledige land in principe aan deze Italiaan toebehoren.

Je zou verwachten dat na het debacle van HPSG – het Deense waterstofbedrijf – de regering iets beter onderzoek zou doen naar haar zakenpartners.

HPSG zou immers voor 1 miljard investeren, waarbij de Staat garant zou staan als HPSG de kosten zelf niet zou kunnen dragen; een verborgen clausule waarbij de regering feitelijk een schuld van 1 miljard op zich zou nemen.

Het miljard van HPSG zou samen met de miljardenschuld aan het Italiaanse bedrijf samen uitkomen op maar liefst een nieuwe schuld– / garantstelling van 8 miljard USD.

In 1x werd de bestaande schuld van 4 miljard verdubbeld tot 8 miljard en zou uitgroeien tot 12 miljard in totaal.

Gelukkig zijn bovenstaande scenario's niet doorgegaan, ook al waren alle documenten ondertekend door zowel de president als verantwoordelijke ministers.

HPSG bleek – na een belletje van een Nederlandse ambtenaar in Brazilië – al snel ontmaskerd en de lening in Italië ging niet door vanwege onbekende redenen.

Redenen die Santokhi tot op de dag van vandaag weigert openbaar te maken, evenals de reden van de lening, de intentie en de bedoeling hiervan.

Santokhi : onze beweegredenen gaan niemand wat aan

Volgens de officiële boodschap "moet men zich niet druk maken om die 4 miljard, want het ging immers toch niet door en de NDP heeft nog veel meer geleend".

Ons land een beetje kennende zal alles met de mantel der liefde worden bedekt, omdat de enige criticaster – de NDP – geen schoon verleden heeft en volgens velen geen democratisch recht om als oppositiepartij de coalitie kritisch te benaderen.

Wel geeft het één en ander aan waarom New Surfin in nog geen maand tijd werd opgericht, failliet ging, van naam veranderde, weer terugkwam en uiteindelijk van de aardbodem verdween.

Precies in de maand dat dit speelde (februari 2022) blijkt uit de gelekte stukken dat men ook bezig was om in Italië de lening op naam van New Surfin N.V. binnen te halen.

Terugblik

Vorig jaar heeft deze app al een chronologisch overzicht gepubliceerd over New Surfin, omdat toen al duidelijk was dat er niet veel klopte van de beweringen van Santokhi en zijn ministers.

Omdat nu steeds duidelijker wordt wat er zich in die tijd afspeelde, wordt het artikel hieronder nogmaals getoond, om alle ontwikkelingen met de kennis van vandaag in een ander perspectief te kunnen plaatsen.

Het debacle dat New Surfin heet

PARAMARIBO, 8 maart 2021 – De oprichting van het investeringsvehikel New Surfin N.V. door de VHP leek uit te gaan als een nachtkaars, maar dreigt nu alsnog een tikkende bom te worden onder het financiële beleid van president Santokhi.

Vanaf de eerste dag stond New Surfin N.V. in een kwaad daglicht

Al vanaf dag één werden er vraagtekens gesteld over het nut, doel en vooral juridische geldigheid van het nieuwe instituut. Vrij kort na de oprichting bleek dat bijna niemand binnen de VHP op de hoogte was gesteld, laat staan coalitiepartners als de NPS, PL en ABOP.

Speeltje

Na wat onderzoek bleek het een speeltje te zijn van Armand Achaibersing (financiën) en Albert Ramdin (buitenlandse zaken) die onderling niet altijd even goed door dezelfde deur gaan.

Extra vreemd was dat diezelfde minister Achaibersing ook direct zitting nam in zijn eigen Naamloze Venootschap (N.V.) en dus als minister zichzelf benoemde als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) – iets dat tegen alle normen en waarden van goed bestuur indruist.

Niemand was op de hoogte, zelfs Brunswijk niet

Vrij snel na de uitgelekte oprichting bleek dat zelfs vice-president Brunswijk niet op de hoogte was gesteld, maar deze wrong zich meteen wel in alle bochten om te verklaren hoe belangrijk de oprichting was.

Hij was welliswaar niet inhoudelijk geïnformeerd, maar zag uit hoofde van zijn status als afgestudeerd MBA econoom wel direct het nut in van een instelling die het geld voor buitenlandse investeerders beheert.

Chaos ten tijde van crisis
– transparantie en communicatie zijn essentieel –

De positie van New Surfin N.V. bleek enkele dagen later al onthoudbaar, nadat duidelijk werd dat de ene na de andere fout zich opstapelde bij zowel de oprichting als uitvoering van deze vennootschap.

Opvolger

Als slag bij heldere hemel bleek dat de N.V. inmiddels ook al weer geruisloos was geliquideerd en kwam enkele dagen later naar buiten dat exact dezelfde N.V. onder de naam Suriname Investment Enterprise N.V. een tweede leven werd gegund.

Binnen drie weken werd de N.V. geliquideerd

Het rumoer omtrent de eerste N.V. was hiermee op het oog in de kiem gesmoord, totdat Edward Belfort duidelijk maakte dat er ruim 500.000.000 SRD op de rekening van New Surfin N.V. was gestort.

President Santokhi en zijn internationale beleidsvoerders hebben echter altijd volgehouden dat er letterlijk geen cent was overgemaakt en het ging om een lege N.V.

Nieuwsoverzicht

Wie de headlines over dit onderwerp onder elkaar zet, ziet in ieder geval dat de transparantie en communicatie over deze N.V. niets aan de verbeelding over laat.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet er een onderzoek komen naar New Surfin?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!