Partij Sylvana Simons dreigt uit elkaar te vallen

PARAMARIBO, 25 juni 2022 – Partijvoorzitter Jursica Mills van de Nederlandse politieke partij BIJ1 stapt per direct op. Dat schrijft de Nederlandse krant Het Parool op basis van een mail die Mills vrijdagavond stuurde naar leden van BIJ1 – de bekende partij van SuriNed Sylvana Simons die in Nederland strijdt tegen de gevolgen van kolonialisme, slaverij en racisme.

Racistische partij

De vertrekkend voorzitter kan niet langer verder vanwege "de toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden in de partij", citeert de krant.

Mills schrijft in de mail dat "leden graag rechtvaardigheid willen tot een besluit niet bij hen in het straatje past".

"BIJ1 is racistisch, giftig, nepotistisch en oneerlijk"

Daarnaast zouden partijgenoten geen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen gedrag – a no mi.

Ik ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos, niet zuiver, integer of ongerechtvaardigd benaderd en behandeld. En dat allemaal onder het mom van kritiek

Jursica Mills
ex-BIJ1

Altijd ruzie

Het rommelt al langer binnen BIJ1, de partij van Sylvana Simons.

Zo was er vorig jaar een rel met partijlid Quinsy Gario, die vanwege "toxisch gedrag" uit de partij zou worden gezet. Gario heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar zegde wel zijn lidmaatschap van de partij op.

De partij strijdt alleen voor rechtvaardigheid in eigen belang

Mills is niet het eerste BIJ1-lid dat opstapt uit onvrede met de partijcultuur. Zo brak het Haagse bestuur in juli 2021 met de partij vanwege de "giftige interne cultuur" in de landelijke organisatie.

Wantrouwen

De lokale politici schreven dat ze werden gewantrouwd. Ook was in de partij een groot gebrek aan communicatie en transparantie ontstaan.

De Amsterdamse afdeling van de partij dreigde vorige maand uiteen te vallen, maar dat werd op een ledenvergadering nog net voorkomen.

De partij van Sylvana heeft 1 zetel in het Nederlandse parlement die ze te danken heeft aan een "lijstverbinding" met DENK – een andere partij in het parlement.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Zou u Sylvana Simons graag actief zien in onze eigen DNA?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!