(ingezonden) Sabaku : een etnisch probleem?

PARAMARIBO, 28 juni 2022 – Al geruime tijd wordt de samenleving beziggehouden met de uitgifte van de kavels te Paramaribo-Noord in het Sabaku-project.

Onjuiste discussie

Hoewel de discussie onzuiver en onjuist is opgestart – door een minister die een collega-minister publiekelijk bespreekt in plaats van zaken aan te kaarten binnen de regering/Raad van Ministers – ging het hoofdzakelijk over de vraag of de uitgifte met inachtneming van (wettelijke) procedures heeft plaatsgevonden.

Althans daar moest het er in den beginne op lijken.

Maar is het de (on)rechtmatigheid van de uitgiften waar het daadwerkelijk omgaat?

Of gaat het toch om veel meer dan alleen het vermoedelijk niet hebben gevolgd van alle procedures en formaliteiten?

Wanneer ik sommige artikelen lees, die na de uitspraken van de minister van Openbare Werken met betrekking tot dit onderwerp zijn gevolgd, kan ik helaas geen andere conclusie trekken dan, dat de schoen niet zou wringen om procedures die –zijns inziens – niet allen in acht zijn genomen, maar om zij die in aanmerking zijn gekomen voor een kavel.

Het gaat niet om de procedure, maar de eigenaren

Zou deze discussie ook zovele dagen/weken blijven voortduren als er meer namen van een andere etniciteit op de door MI-Glis ‘verstrekte’ lijst zouden prijken?

Etnische kwestie?

Of... zou er dan geen discussie zijn, omdat het algemeen aanvaardbaar is, dat een specifieke groep over grote lappen grond beschikt in ons multi-etnisch Suriname?

Of is in de ogen van de vele nieuwbakken alsook doorgewinterde columnschrijvers de bromtji dyari, waar onze president het steeds over heeft, slechts beplant met ‘Afrikaantjes’?

Volgens de president is ons land beplant met "Afrikaantjes"

Het wil er bijna op lijken, dat het er in de ogen van zij, die zo zwaar aan deze kwestie tillen, wel degelijk toedoet ‘hoe wij hier ook samenkwamen’, om dien ten gevolge te kunnen vaststellen welk deel van onze mooie Surinaamse bromtji dyari verpand mag worden aan wie.

Richelieu

Het bevreemdt mij ten zeerste, dat er geen enkele vorm van ophef is ontstaan over het gronduitgiftebeleid te Richelieu noch te La Vigilantia.

Niemand taalde ernaar of het al dan niet mogelijk was een namenlijst te vervaardigen van zij, die in aanmerking zijn gekomen voor een stukje Surinaamse bodem.

Of zou het dat ‘Afrikaantjes’, misschien weelderiger bloeien op de grond in Paramaribo-Noord?

De etnische lading waarmee deze zaak wordt benaderd is zo manifest dat ik er geen woorden voor heb.

Afro-Surinamers zouden onbeschaafd zijn

Op zeer onbeschaamde wijze wordt het Afro-Surinaamse deel van de samenleving gestereotypeerd en neergezet als ongeciviliseerd en zonder kennis van enige vorm van beschaving of ontwikkeling.

Dus zou men hieruit moeten afleiden, dat het alleen de afstammelingen van de tot slaaf gemaakten zijn, die de zogeheten gettowijken bevolken.

Grootgrondbezitters

Of voelen de grootgrondbezitters zich een beetje in het nauw gedreven door deze onverwachte wending van het lot.

Wellicht zien deze – voor Surinaamse maatstaven – doorwinterde bojaren de vele Amerikaanse dollars en euro’s aan hun neus voorbijgaan, daar de vermeende getto initiators nu grond toegewezen krijgen, die zij – als verkavelaars – anders tegen woekerwinsten hadden kunnen door verhandelen.

Het is reeds ettelijke jaren publieksgeheim, dat de zogeheten ‘kansarme’ Afro-Surinamers de meeste grond opkopen, de registers van het MI-Glis kunnen daarvan getuigen.

Motivatie

Ik maak mij ernstige zorgen, om het motief dat gehanteerd wordt bij de vermeende voortvarendheid om sommige zaken aan de kaak te willen stellen.

Aan de vooravond van de herdenking van Keti-Koti, is het duidelijk, dat er nog velen rondlopen die slaaf zijn van hun enge denken en vanuit die benadering een verkapte transparantie aan de dag willen leggen.

Moeten we anno 2022 nog steeds in hokjes blijven denken?

Wanneer zal dan oprechte verbroedering haar intrede doen op de bodem van Mama Sranan?

Hoe wij hier ook samenkwamen, aan onze Surinaamse grond zijn wij allen verpand!

Bron : Raoul Seeinie (via SR Herald)


— UW MENING —

Wordt de ophef inderdaad veroorzaakt door etnische vooroordelen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!