Omroep Zwart : geen kijkers meer over

PARAMARIBO, 30 juni 2022 – Omroep Zwart – de Nederlandse televisiezender die zich met name richt op Nederlanders van Afro-Surinaamse afkomst – trekt een maand na aanvang bijna geen kijkers meer.

Dieptepunt

De eerste uitzending – die met veel bombarie en machtsvertoon werd aangekondigd – trok 23.000 kijkers. Dat was zo weinig dat het zelfs niet te meten viel en ze officieel dus "geen kijkers" hadden.

Vier weken na de start zijn er van die bijna 25.000 nog geen 15.000 over. Op een bevolking van 20.000.000 Nederlanders is dat 0.075 procent.

Omroep Zwart : de landelijke metingen zijn "verkeerd"

Volgens de omroep kijken er echter zeer veel mensen, zelfs zo veel dat deze om die reden "niet meetbaar" zijn.

Hoofdredacteur Sherina Leerdam noemt de landelijke metingen niet representatief voor haar eigen doelgroep.

Omroep Zwart heeft twee programma's op Radio 1 in de nacht en zendt ook uit op televisie.

Maar de kijkers zitten volgens Leerdam blijkbaar niet tussen de mensen die volgens haar thuis een "kastje" hebben staan op basis waarvan de kijkcijfers worden bepaald – een belangrijke graadmeter voor het succes van een programma.

Volgens Akwasi – de directeur van de omroep – en Leerdam liggen de lage cijfers niet aan de mensen die kijken, maar aan de manier waarop de cijfers al bijna 50 jaar landelijk worden verzameld;

Die meetmethode zou racistisch zijn, omdat "mensen van kleur" geen kastje hebben en zo bewust overgeslagen worden in de cijfers.

Omroep Zwart : kijkcijfermetingen zijn "racistisch"

De doelgroep van Omroep Zwart zijn Nederlanders die zich onvoldoende gehoord en gezien voelen op radio en tv, volgens hoofdredacteur Sherina Leerdam.

"Verkeerde" doelgroep

Volgens Omroep Zwart bestaat de doelgroep verder helemaal niet uit mensen met een huidskleur, maar juist uit overige Nederlanders;

Leerdam vertelt ook dat Omroep Zwart nu de focus legt op cultuur. In de toekomst wil de nieuwe omroep zich ook richten op zaken als de zwarte geschiedenis.

Geldgebrek

Dit jaar is er nog te weinig capaciteit en geld om een uitgebreid item te maken over Keti Koti, de afschaffing van de slavernij die morgen wordt gevierd – zegt Leerdam – maar volgend jaar staat dat wel op de planning.

De omroep ontvangt jaarlijks ruim een miljoen euro voor haar uitzendingen – het grootste gedeelte hiervan gaat op aan de salarissen in de top.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ervaart u de omroep als aanwinst voor het Nederlandse publieke bestel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!