Ook Ghana stapt (weer) naar het IMF

PARAMARIBO, 3 juli 2022 – Veel verre voorouders van Surinamers met Afrikaanse roots zijn ooit geronseld, tot slaaf gemaakt en aan Europeanen verkocht door Ghana.

Slavenhandel

Nadat de slavenhandel door datzelfde Europa en Amerika later werd verboden, had het Afrikaanse land geen bron van inkomsten meer, zodat ze nog jarenlang illegaal bleven handelen in mensen uit ondermeer Zuid-Europa en het Midden Oosten.

Na afschaffing van de slavernij had Ghana geen inkomsten

Jaren na dato heeft het land gelukkig zowel olie als goud gevonden en heeft de export zich langzaam verplaatst van mens naar edelmetaal.

Corruptie en eigen belang

Net als Suriname is het land al lange tijd onafhankelijk, maar door corruptie en foute beslissingen gaat het economisch niet voor de wind.

Ghana ging in 50 jaar tijd al 17x naar het IMF voor hulp

Veel ministers hebben niet alleen een privé auto, maar ook een eigen vliegtuig en gekscherend wordt wel eens gezegd dat de enige goed onderhouden weg in Ghana leidt van het parlementsgebouw tot aan het vliegveld.

Failliet

Ook Ghana heeft daarom onlangs bij het IMF moeten aankloppen om niet failliet te gaan. En dat doet het land niet voor de eerste keer, want het stond sinds 1953 al liefst 16 keer eerder voor de financiële deuren van "de witte mannen in korte broek".

Het land kampt met grote schulden en nu centrale banken wereldwijd de rentes aan het verhogen zijn of gaan verhogen, dreigen er financiële problemen voor de grote cacao– en goudproducent.

Ghana weigerde hulp, maar moet nu alsnog naar het IMF

Eigenlijk wilde de Ghanese regering geen hulp zoeken bij het IMF, maar de situatie werd de laatste dagen steeds nijpender.

Salarisverlaging

Eerder dit jaar besloten president Nana Akufo-Addo en zijn ministers al om hun eigen salaris flink te verlagen, als onderdeel van een ingrijpend bezuinigingspakket. Daarmee hoopten ze een crisis te voorkomen.

Vanwege de verslechterende economische omstandigheden waren er onlangs grote demonstraties in Ghana.

De politie zag zich genoodzaakt om traangas en waterkanonnen in te zetten om menigten uiteen te drijven.

Ook zijn tientallen demonstranten gearresteerd.

Het IMF, dat in Europa eerder onder meer betrokken was bij de noodsteun aan Griekenland tijdens de eurocrisis, heeft al laten weten open te staan voor gesprekken met Ghana.

Als het tot een deal komt, zou dit het zeventiende IMF-programma voor Ghana zijn sinds de onafhankelijkheid van het land in 1957.

Het land is rijk aan olie en goud, maar het volk pinaart

De problemen in Ghana staan niet op zichzelf. In veel meer landen dreigen de schulden onhoudbaar te worden nu de rentes omhooggaan.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kan Suriname iets van Ghana leren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!