Chaos met ID-kaarten : oude weer geldig?

PARAMARIBO, 9 juli 2022 – Het is zo'n chaos op het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) dat het "e-ID kaartenproject" wederom voor de zoveelste keer dreigt te mislukken – nog voordat er ook maar één kaart goed en wel is uitgereikt.

Noodwet

Binnen De Nationale Assemblee is er daarom een initiatiefwet ingediend voor de wijziging van de zogenaamde ID-kaartenwet.

De bedoeling is om de oude ID-kaarten weer geldig te doen verklaren.

De geldigheid is bedoeld voor een periode van een jaar.

Het besluit van de regering is nodig, omdat er een tekort is aan materiaal voor de nieuwe elektronische identiteitskaarten.

De wijziging van de wet zou daarom als ‘tussenoplossing’ dienen om te voorkomen dat straks niemand meer een geldig ID of paspoort heeft.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken erkent dat er een groot tekort is aan alles.

Er is al wel meer materiaal besteld voor de digitale kaarten. Echter kan het nog maanden duren, voordat het beschikbaar is om de e-ID's weer aan te maken.

Tekort aan alles

De oude ID's en paspoorten kunnen al maanden nauwelijks gedrukt worden, omdat er geen printers op het departement waren en er ook geen geld voor nieuwe was.

De "spoedoplossing" duurde meer dan 120 dagen

Een "spoedoplossing" van de hoogste ambtenaren wist te forceren dat er twee printers in Amerika werden aangeschafd met de grootste prioriteiten.

Deze ingreep nam echter meer dan vier maanden in beslag vanwege geldgebrek en een verkeerde coördinatie.

Burgers klagen over de lange wachttijd voor hun nieuwe ID. De regering had – enkele maanden na de introductie van de e-ID – de oude kaarten per direct ongeldig verklaard. Daardoor kunnen er geen zaken gedaan worden met die kaarten.

"De kaarten zijn al verlopen voordat dat ze uitkomen"

De "nieuwe" kaarten zouden in 2019 al gereed moeten zijn, maar zoals het er nu naar uitziet wordt dat 2023 of wellicht zelfs nooit omdat tegen die tijd de gebruikte technologie al vijf jaar oud en dus achterhaald is.

Malafide bedrijf

Om de kaarten te kunnen realiseren is met een zeer goedkoop bedrijf in Servie zaken gedaan, waarvan later bleek dat hij binnen Europa op de zwarte lijst stond.

Het bedrijf in kwestie mag alleen nog daarbuiten actief zijn en heeft zijn heil grotendeels gezocht in arme landen van Afrika.

Het bedrijf achter de technologie staat op de zwarte lijst

Als de ID-kaartenwet is herzien zullen de oude ID-kaarten nog een jaar geldig zijn, benadrukt minister en PL-topper Somohardjo.

De Biza-topman verwacht dat de initiatiefwet volgend week door het parlement wordt behandeld en dat daarna alle problemen snel zijn opgelost.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u Smomohardjo een geschikte minister binnen het dream-team?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!