(ingezonden) BRAVO moet buigen

PARAMARIBO, 9 juli 2022 – Over de huidige kieswet klinkt al enige tijd wrevel omdat het huidige kiesstelsel, volgens onder meer de buitenparlementaire politieke partijen DA’91 en PRO compleet uit het lood is geslagen.

Kiesstelsel

De veel gehoorde klacht is dat het systeem onrechtvaardig zou uitpakken, waardoor iedere stem geen gelijkwaardig gewicht gegarandeerd wordt. In de Surinaamse digitale kranten en op sociale media is er veel over gezegd en geschreven.

Het debat kwam op stoom en toen was daar Brunswijk

Het debat was wederom op stoom gekomen waarbij nogal wat voorstellen voor de renovatie van het kiesstelsel de revue passeerden.

De "one man vote" was een optie, maar ook om elk district één zetel toe te kennen – totaal tien zetels – de overige 41 zetels worden vervolgens via de landelijke algehele evenredigheid verkozen.

De optie van DA’91 voor een referendum moet serieus worden overwogen door de commissie Evaluatie Kiesstelsel, die onlangs door de huidige regering uit de ijskast is gehaald.

Alleen het feit dat bijvoorbeeld de HVB bij de verkiezingen van mei 2020 ruim 688 meer stemmen kreeg dan de BEP, deed de wenkbrauwen doen fronsen.

Een partij met meer stemmen, kan minder zetels krijgen

De BEP werd met twee zetels bedeeld en de HVB geen enkele zetel binnen harkte.

Kiesdrempel

Erger nog, de NPS wist 1.625 meer stemmen te vergaren ten opzichte van de ABOP.

Toch kreeg de NPS slechts drie zetels in het parlement en de ABOP acht zetels. Wellicht konden de kleine politieke partijen vooraf bevroeden dat zij bij die verkiezingen met dit huidig zogenoemde meerderheidsstelsel, geen schijn van kans hadden.

De presidentiële commissie doet in de praktijk weinig

Niettemin spreekt het voor zich om het stelsel naar de tand des tijds in evenwicht te brengen.

Nu is gebleken dat dit ongenoegen niet stevig bij de horens is gevat door de presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel die door vorige regering in maart 2018 was opgetuigd.

Wijdenbosch

De commissie onder aanvoering van de heer Jules Wijdenbosch zou hearings met maatschappelijke organisaties, politieke partijen enzovoorts hebben gehouden – blijkbaar voor de vorm.

Bij de behandeling van het rapport van de commissie in De Nationale Assemblee in december 2018 zijn alleen de inzichten van de NDP (lees: ex-president Desi Bouterse) tot wet verheven, namelijk het verbieden van pre-electorale combinaties door politieke partijen et cetera.

Maar met de ingediende voorstellen van de andere actoren en politieke partijen was nauwelijks iets meegedaan.

De voorstellen en ideeën van deze actoren zijn weggedrukt door de vorige regering die met een absolute meerderheid het land bestierde.

Grote broek

Precies ook op dit punt blijkt dat Suriname met het presidentieel stelsel een te grote broek heeft aangetrokken.

Omdat de democratie in het land zich nog in een kruipende fase verkeert en nog niet fier kan lopen, op weg naar een volwaardige democratie.

Suriname is een democratie onwaardig, ook een president

Daarom moet de Grondwet op de schop, maar dat is een geheel ander dilemma dat hier niet zal worden belicht.

Men blijft steeds maar voortsukkelen dat leidt tot veel gemor, ergernis, onzekerheid et cetera in het land.

Wijzigingen

In deze bijdrage wordt gefocust op het gewijzigde verzoekschrift aan het Constitutioneel Hof van de jurist, mevrouw Serena Muntslag-Essed, voor wijziging van het kiesstelsel.

Als door een wesp gestoken reageerde de ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk furieus op een partijbijeenkomst in Commewijne.

In een felle toespraak heeft hij mevrouw Essed en het instituut van het Constitutioneel Hof gewaarschuwd, maar hij zei niet waarvoor.

Feitelijk betekent waarschuwen eigenlijk: iemand opmerkzaam maken voor dreigend gevaar.

Andere smaken zijn er niet.

Dus heeft de voorzitter het Constitutioneel Hof en mevrouw Essed bedreigd. Daardoor heeft de voorzitter van alle uithoeken recht voor zijn raap rake kritiek over zich heen geroepen.

Wie aan de poten van Brunswijk zaagt, wordt bedreigd

De voorzitter was misschien even vergeten dat hij tevens vicepresident is en dat hij conform de Grondwet in de handen van de parlementsvoorzitter heeft beloofd, verklaard of gezworen de rechten van allen te zullen beschermen.

Daarbij ook de gehoorzaamheid aan de Grondwet en alle andere wettelijke regelingen.

Vergissing

Zo vloeit het Constitutioneel Hof voort uit de wettelijke regelingen en is mevrouw bevoegd een verzoekschrift bij het Hof in te dienen.

De vp heeft zijn uitspraken verduidelijkt: "Ik heb niemand willen bedreigen, niemand hoeft bang te zijn."

Het was geenszins de bedoeling personen en de rechterlijke macht te bedreigen. De vp zei dat de mensen in het achterland de actie van mevrouw Essed bij het Hof als het afpakken van hun kiesrechten beschouwen en dat hij dát heeft willen vertolken op de bijeenkomst.

Hij heeft deze opvatting van zijn achterban niet tegengesproken.

Het nieuwe kiesstelsel focussed zich 100% op Paramaribo

We kennen de voorzitter als een ongeleid projectiel en dat hij een kort lontje heeft. Waarschijnlijk heeft hij zijn hart op zijn tong.

Korte lont

Misschien moeten we aannemen dat hij het niet zo heeft gemeend, maar hij heeft toch de schijn tegen zich door de gezette toon.

Hoe dan ook was het kwaad al geschied.

Daarom is het beter als de vp excuses aan het Hof en mevrouw Essed aanbiedt en zijn woorden terugneemt, want zo zet de vp Suriname weer voor schut.

Wellicht is daardoor de kou uit de lucht.

Bron : Edgar Power (via SR Herald)


— UW MENING —

Moet Brunswijk "sorry" zeggen voor alles?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!