Na Sabaku nu ook schandaal te Kronenburg

PARAMARIBO, 11 juli 2022 – Wij zijn nauwelijks bekomen van de verbazing inzake de bedenkelijke uitgifte van de omstreden Sabaku-kavels, of er is nu weer een ander schandaal dat zich voordoet.

Kronenburgproject

In het ressort De Nieuwe Grond, ten oosten van de Kronenburgweg (hierna te noemen: Kronenburg-project), zijn er in het diepste geheim kavels uitgegeven.

De beschikkingen zijn getekend door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Wederom blijkt Vorswijk de anansie in het schandaal-web

Naar aanleiding van het Sabaku-schandaal hebben er reeds twee regeringstop ontmoetingen plaatsgevonden, maar steeds zonder resultaat.

Het is ons allen bekend dat president Chan Santokhi langer dan een maand geleden zijn minister van GBB gevraagd heeft om het complete dossier inzake de omstreden gronduitgiften.

Steeds kreeg hij de gevraagde informatie maar niet.

Tijdens beide regeringstop ontmoetingen was Vorswijk aanwezig.

In dat geval had de president moeten zeggen: “Minister, heeft u het dossier gebracht? Wat doet u hier zonder het dossier?”.

Het is nog de vraag of de president dit dossier van Kronenbrugweg ongevraagd zal krijgen van Vorswijk en/of hij überhaupt op de hoogte is van de uitgegeven kavels ten oosten van het Kronenburg-project.

Fnuikend is dat wij eerder aan de informatie kunnen komen dan de president.

De president beloofde onderzoek, maar er gebeurt niets

Naast de lijst van de Sabaku-kavels, komen ook op deze lijst namen voor van mensen die in het politiek-bestuurlijk systeem zitten en/of behoren tot de familie en vrienden van ABOP-toppers.

Nepotisme

Neem nou mevrouw Anenda Veldman als voorbeeld. Als advocaat is zij juridisch adviseur van assembleevoorzitter Marinus Bee.

Indien wij de kruisverbanden leggen, dan zien wij dat Anastatia Jaleesa Veldman via haar Stichting Ayden & Ian ook in het Sabaku-project kavels heeft gekregen (nummers 169 en 170).

Niet alle namen zijn per definitie betrokken bij het schandaal
– (c) Sunil Sookhlall & Kries Mahabier –

In beide projecten heeft het gezinslid van Anenda Veldman dus drie kavels gekregen (althans, wat tot nu toe bekend is).

Vriendjespolitiek

Meriam Lucenda Korsten, is secretaresse van Anenda Veldman. Ook Korsten heeft een kavel in het Kronenburg-project gekregen bij grondbeschikking d.d. 19 januari 2022 (kavelnummer 4).

Indien wij de kruisverbanden leggen, dan zien wij dat Meriam Lucenda Korsten via haar Stichting Jaymiella Moore ook in het Sabaku-project kavels heeft gekregen (nummers 167 en 172).

In beide projecten heeft de secretaresse van Anenda Veldman dus drie kavels gekregen (althans, wat tot nu toe bekend is).

Vriendjes van de regeringen kregen tot wel drie kavels

Het is nu zeer de vraag of Anenda Veldman gebruik heeft gemaakt van ‘stromannen’, om zodoende onopvallend kavels te krijgen via een andere persoon of stichting.

Gezien de zakelijke relatie tussen Anenda Veldman en assembleevoorzitter Bee, vragen wij ons ook af, of Bee deel uitmaakt van een eventuele stromannen-constructie.

Nog meer ellende

Tulsa Marisca Plein heeft niet alleen in het Kronenburg-project een kavel gehad (nummer 6), maar ook in het Sabaku-project (nummer 193).

Dit is nog niet alles.

Haar man, Ramon Koema, heeft ook een kavel gekregen in het Kronenburg-project (kavelnummer 2). Dus het gezin T.M. Plein en R. Koema heeft in totaal drie kavels gehad.

Je zou denken dat mensen een grond hard nodig hebben om zelf erop te kunnen bouwen en te wonen.

Niets is minder waar.

Er wordt op ordinaire wijze gespeculeerd met verkregen percelen.

Ramon Koema heeft op 19 januari 2022 een kavel te Kronenburg-project gekregen en binnen acht dagen op 27 januari 2022 verkocht voor 13.000 euro.

De gronden worden direct verkocht tegen woekerwinsten

Het is ons opgevallen dat notarissen middels dit soort koopakten het antispeculatie-beding zoals opgenomen in grondbeschikkingen, omzeilen door binnen twee jaar na uitgifte, vooruitlopend op een overdracht van het grondhuurrecht aan de koper, meewerken aan de speculatie met gronden.

Een voorbeeld van de vele aangetroffen documenten
– (c) Sunil Sookhlall & Kries Mahabier –

Over de wenselijkheid hiervan moet de beroepsgroep een standpunt innemen.

MI-Glis betrokken

Plein en Koema hebben tot voor kort, gewerkt bij het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatiesysteem (MI-Glis), het instituut waar grondzaken geregistreerd worden.

Beiden zijn vertrokken bij MI-Glis, maar dan niet vanwege hun verkregen percelen.

De redenen van hun ontslag laten wij in het midden.

Plein is thans werkzaam op het Kabinet van de Vicepresident en Koema is thans werkzaam bij GBB-afdeling Lelydorp.

De kat is gezet om te waken over de melk.

Het houdt niet op

Latoya Manoeska Goudmein, gehuwd met Michael Abednego Banwarie, heeft twee kavels gekregen (beiden één, nummer 11 en 12).

Het gezin Andreas Alota Banwarie, gehuwd met Salomina Misiedjan, heeft twee kavels gekregen (beiden één, nummers 13 en 14).

ABOP en Brunswijk zijn wederom hoog vertegenwoordigd

Wat ons ook opvalt, is dat er meerdere personen behorende tot de beveiliging van vicepresident Ronnie Brunswijk, kavels hebben gekregen.

Ook mensen werkzaam op het Kabinet van de Vicepresident, hebben kavels gekregen.

Wetsovertredingen Vorswijk

Wij maken u erop attent dat behalve in de zaak met betrekking tot het omstreden Sabaku-project, ook in deze zaak van het Kronenburg-project de wettelijke procedures niet gevolgd zijn door GBB-minister Vorswijk en de van toepassing zijnde wetten overtreden zijn.

President of OM, kom in actie, doe iets, stop dit!

De gevallen waarbij zij de wetten naast zich neergelegd heeft (overtreden heeft), stapelen zich steeds op.

Denk ook aan het onbevoegdelijk uitgeroepen generaal pardon zijdens Vorswijk inzake de illegale houtkap, waarbij het Openbaar Ministerie abrupt moest ingrijpen.

Opmerking vanuit de app : op de website van SR Herald zijn in totaal 7 documenten met tientallen "scans" te downloaden van alle overeenkomsten, lijsten en aktes.

Vanwege de beschikbare ruimte binnen dit artikel / deze app zijn deze verder niet volledig opgenomen in het artikel.

Bron : Sunil Sookhlall & Kries Mahabier (via SR Herald)


— UW MENING —

Wordt het tijd dat de president en / of het OM nu echt gaan ingrijpen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!