Goedkoop vliegen naar Suriname!

PARAMARIBO, 12 juli 2022 – Het rumoer rondom onze nationale trots – de SLM – neemt met de dag toe, mede veroorzaakt door een gebrek aan transparantie en communicatie over wat er nu feitelijk echt speelt.

SLM in noodweer

De SLM meldt de ene dag enkel dat er wat problemen zijn en een persbericht later rept trots dat er (alweer) een nieuwe Boeing wordt aangeschaft.

Nederlandse websites melden dat het echt einde verhaal is, terwijl de president via de Communicatiedienst Suriname laat weten dat de regering garant staat en per maand twee miljoen in de SLM steekt.

Vanochtend kwam daar het bericht bovenop van CEO de Haan die een duivelse toekomst voorspelde wanneer de SLM onverhoopt toch zou ophouden te bestaan.

SLM : zonder ons worden tickets 3x duurder!

Tickets die nu voor 1.250,– euro over de toonbank gaan, zouden zonder SLM zo maar 3.500,– euro kunnen kosten omdat de KLM dan vrij spel zou hebben en hier gigantisch misbruik van maakt.

De waarheid is natuurlijk dat niemand weet wat er gebeurd als de SLM "omvalt", maar er zijn genoeg (mogelijke) concurrenten op de route om de prijzen marktconform te houden – met of zonder SLM.

Van duur tot goedkoop

In de reacties binnen deze app gaven de lezers aan dat ze tickets hadden gevonden van maar liefst 4.000,– euro terwijl anderen meldden dat je "gewoon goed moet zoeken" en dan ook met 900,– euro weg kan komen.

Voorheen boekten veel Surinamers hun tickets bij een reisbureau, maar zeker in Nederland is dat al jaren niet meer aan de orde; men boekt gewoon zelfstandig, online en is daarbij volledig in controle over de beste voorwaarden en goedkoopste prijs.

Hoe dat in zijn werk gaat, wordt in dit artikel uitgelegd.

Het is hierbij nadrukkelijk geen volledige handleiding "om de goedkoopste tickets te scoren", maar kan een aanzet zijn voor mensen die niet weten dat je via internet soms wel 4x goedkoper kan bij het reisbureau op de hoek.

Google Flights

Om zelf een goedkope vlucht te boeken, bezoek je op internet een zogenaamde "prijsvergelijker".

Dit zijn websites die – de naam zegt het al – prijzen vergelijken van verschillende aanbieders, luchthavens en dagen waarop je vliegt.

Voor de route Suriname / Nederland (of andersom) heb je niet zo veel keuze. Je vertrekt van Zanderij en landt op Schiphol.

De Franse route

Natuurlijk kan je nog via Guyana vliegen en Parijs aandoen – wat begin deze eeuw veel geld kon schelen – maar de tickets zijn nu zo goedkoop en gereguleerd dat deze route vooral veel tijd kost en weinig oplevert.

Bussen met Surinamers reden tussen Parijs en Rotterdam

De tijd dat bussen vol Surinamers uit Parijs vertrokken om als shuttle naar Rotterdam en Amsterdam te rijden, ligt dan ook ver achter ons.

Maar ondanks de wat meer beperkte keuze, blijft er genoeg over om te kiezen!

Prijsvergelijker

Welke "prijsvergelijker" men gebruikt maakt vaak niet uit, maar voor dit artikel kiezen we de versie waar iedereen wel eens van gehoord heeft; Google.

Om de prijsvergelijker van Google te openen, kan men het beste gewoon zoeken op "Google flights" (of "vluchten", maar dit artikel maakt gebruik van de Engelstalige versie).

Ga naar "Google flights"
– goedkoop vliegen? het kan! –

Op de schermafbeelding is de link die we nodig hebben rood gekleurd, de rest is – voor het overzicht van deze handleiding – ontdaan van alle kleuren.

Wanneer je op de eerste link klikt, kom je vanzelf op de website binnen Google waarmee je ticketprijzen kan vergelijken.

Het eerste wat we daar invullen zijn natuurlijk de luchthavens van vertrek en aankomst.

Om het eenvoudig te houden kiezen we voor Amsterdam en Paramaribo. Je kan desgewenst ook Schiphol en Zanderij kiezen, of AMS en Pengel; Google helpt je vanzelf als je begint met typen.

Selecteer eerst de luchthavens
– goedkoop vliegen? het kan! –

Als de landen bekend zijn, toont de website direct de eerst beschikbare vlucht. In dit geval is dat eind juli tot begin augustus en daarvoor rekent men maar liefst 2.229,– euro

Laat u echter niet afschrikken door deze prijs; wanneer je zo kort van te voren boekt zijn er weinig stoelen vrij en gaan de beschikbare plekken naar de hoogste bieder.

Wie goedkoop wil vliegen, moet dus goed van te voren plannen en het liefst 2 of 3 maanden vooraf al een ticket zoeken.

Kies een vertrekdatum
– goedkoop vliegen? het kan! –

We klikken dus op de vertrekdatum die Google heeft voorgesteld en direct daarna zie je al iets interessants verschijnen.

Namelijk een soort agenda / kalender die bij elke dag een prijs toont. Dat laatste is de prijs van het ticket die op deze specifieke dag geldt.

We scrollen "een paar maanden verder" naar beneden, want we willen het liefst rond oktober naar Suriname toe.

Je ziet direct dat de prijzen in waarde dalen en de meest goedkope is (in dit geval) op 14 oktober; slechts 712,– euro

Zou je de 15e vertrekken – een dag later – dan betaal je al het dubbele, dus hieruit blijkt dat het echt per dag kan schelen.

Kies een einddatum
– goedkoop vliegen? het kan! –

Nu de meest goedkope vertrekdatum is gekozen, gaan we kijken op welke dag we terugvliegen.

De dag van de terugvlucht kan namelijk de prijs van de heenvlucht iets beïnvloedden. Een vlucht in het weekend is gewilder dan een doordeweekse dag en dat bepaalt de uiteindelijke prijs.

Zoals gezegd;

wie van te voren boekt, flexibel is met dagen, tijden en eventueel een extra overstap heeft volledig zelf in de hand wat een retour Nederland / Suriname gaat kosten.

Wij willen graag ongeveer twee weken in Suriname blijven en dus kiezen we voor de terugvlucht een datum die begin november valt.

Als we daar naar toe scrollen in de agenda, blijkt de meest goedkope retourvlucht op 759,– euro uit te komen 😊

Onze vlucht – slechts 759,– euro
– goedkoop vliegen? het kan! –

Wanneer je ook de terugdatum bevestigd, toont Google netjes alle gegevens onder elkaar.

  1. Heenvlucht : vrijdag 14 oktober
  2. Terugvlucht : woensdag 2 november
  3. Prijs : 759,– euro

Van ruim 2.000,– euro is de prijs met nog geen minuut zoeken gedaald naar ongeveer 750,– euro

Onder deze "scherpe" prijs toont Google ook nog wat andere opties op de gekozen dagen, maar die vallen direct veel duurder uit – en duren nog langer ook.

Fine-tunen van de opties

Wie meer eisen stelt aan de vlucht kan nog aangeven met welke maatschappij deze moet plaatsvinden, dat deze bijvoorbeeld non-stop moet zijn, alleen in de ochtend mag vertrekken en minimaal 6 koffers moet accepteren.

Je kan automatisch bericht krijgen bij goedkope tickets

Ook zijn er vaak opties om een "prijs alert" in te stellen. U kunt dan aangeven dat u automatisch een e-mail of sms wilt ontvangen als de prijs van een ticket in december onder de 1.000,– euro daalt, bijvoorbeeld.

Maar dat zijn details; het is dus eenvoudig en kan duizenden euro's schelen om zelf op zoek te gaan naar de beste vlucht, tegen de scherpste prijs!

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Boekt u zelfstandig of via een reisbureau?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!