(ingezonden) SLM – de Haan, een wolf in schaapskleren

PARAMARIBO, 13 juli 2022 – De national carrier van Suriname lijkt nu echt een duikvlucht te hebben genomen.

Faillissement

Nadat de regionale routes wegens ‘operationele redenen’ zijn opgeschort, zijn nu ook de vluchten van en naar Amsterdam tijdelijk gestopt, juist in de periode waar de meeste inkomsten worden gegenereerd.

Daarmee is een belangrijke inkomstenbron voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) gestopt en is een faillissement een kwestie van tijd.

Ongeschikte CEO

In een radio-interview op ABC deed de CEO van de SLM recentelijk in het programma Welingelichte Kringen, op zijn zachtst gezegd nogal bedenkelijke uitspraken.

Volgens Paul de Haan huurt de SLM een vliegtuig voor zes maanden voor de regionale routes om dit te testen. De vraag die je als leek kan stellen, is wat moet er nog worden getest?

CEO SLM : we hebben alweer een nieuw vliegtuig!

De regionale routes werden toch juist onlangs gestaakt vanwege ‘operationele redenen’?

Om dan een duur gehuurd vliegtuig daarvoor in te zetten is dan toch wel als bizar te benoemen.

Business case?

Welke business case ligt ten grondslag aan deze beslissing?

Eenieder kan bedenken dat om de winst te maximeren de opbrengsten daar moeten worden gegenereerd waar deze het hoogst kunnen zijn.

De Haan stopt spontaan met werken in het hoogseizoen

Het zou natuurlijk logisch zijn geweest om het gehuurde vliegtuig in te zetten op de route tussen Paramaribo en Amsterdam, juist in deze komende drukke periode. Logisch nadenken geeft dan een veel hogere opbrengst, met daarnaast ook het voordeel dat Paramaribo goed bereikbaar (betaalbaar) blijft met de wereld.

Vertrouwen

Bovendien is het vertrouwen in de SLM dusdanig geschaad dat als passagiers met de KLM hebben gevlogen het onwaarschijnlijk is dat zij snel zullen terugkeren naar de SLM en de daaraan verbonden onzekerheid van geannuleerde vluchten.

Een andere opmerkelijke uitspraak die de SLM-CEO deed was dat er weliswaar door het opschorten van de Mid-Atlantische route er geen inkomsten zijn, maar ook geen uitgaven.

Je zou bijna denken dat hier een nieuwe economische theorie is geschreven.

Helaas zal de heer De Haan niet de nobelprijs voor zijn ideeën krijgen. Iedereen weet al sinds de middelbare school dat elke onderneming doorlopende en constante kosten heeft, welke ongeachte het volume van de activiteiten blijven.

Of zal de CEO vrijwillig afzien van zijn salaris omdat er geen inkomsten zijn?

De SLM blinkt uit in geldtekort en gebrek aan leiderschap

Op zich zou dit een mooie geste zijn, maar helaas alle personeelskosten (volgens de begroting 2022: 347 personeelsleden) zullen doorlopen en zal het miljoenentekort alleen maar verder doen oplopen.

Falend management

De minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) gaf afgelopen week in het parlement een overzicht van de tekortkomingen in het beleid, management en de ontbrekende verantwoording door de SLM.

Deze onthullingen hebben echter niet geleid tot enige actie om de aangehaalde misstanden op te lossen en verder te voorkomen.

Door het laten aanblijven van het management en geen verandering in de governance door te voeren, is het niet te verwachten dat er enige verbetering zal plaatsvinden.

Het schip zinkt, de minister kijkt tevreden de andere kant op

De minister accepteert en gedoogt daarmee de tekortkomingen en zal verantwoording daarvoor moeten afleggen in De Nationale Assemblee (DNA).

Als staatsbedrijf mag je verwachten van de SLM dat zij transparant is in de wijze waarop zij omgaat met de haar toevertrouwde publieke middelen.

Helaas is de SLM allesbehalve transparant, zij geeft al jarenlang geen inzicht in haar vermogenstoestand zoals vereist door de Wet op de jaarrekening en de eigen statuten.

Gesproken kan derhalve worden van wanbeleid, mismanagement en een economisch delict, waarvoor de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Sprookjesverhalen

Misschien de meest opmerkelijke bewering van de SLM-directeur was dat het verdwijnen van de SLM zal leiden tot hogere ticketprijzen.

Ook dat is een constatering die natuurlijk niet door feiten is onderbouwd.

Door het staken van de vluchten is de SLM zelf schuldig aan het beperken van capaciteit en speelt daarmee de andere aanbieders in de kaart.

Je zou bijna denken dat de directie een aandelenbelang heeft in de KLM.

De overheid kan natuurlijk de route openstellen voor andere vliegtuigmaatschappijen.

Dit is al vaker geopperd, maar nooit gerealiseerd. Indien van een duopolie naar een open markt wordt gegaan, zal dat leiden tot meer keus voor de consument.

De Haan is niet bang voor dure tickets, maar voor zijn baan

Niet alleen is te verwachten dat er concurrerende prijzen komen, maar ook zal de bereikbaarheid toenemen en zal ook het vrachtverkeer goedkoper kunnen worden.

De regering heeft in de begroting 2022 gepleit voor een “open skies” politiek om de vervoerscapaciteit te vergroten en de concurrentie te vergroten. De visie van de SLM-CEO staakt haaks hierop. Echter zowel de president als de minister van TCT zwijgen hierover.

Iedereen zwijgt

Bijzonder is dat De Nationale Assemblee uitblinkt in een stilzwijgen.

Er worden geen vragen gesteld, en daarmee verzaakt zij haar controlerende taak. DNA zou bij uitstek het orgaan moeten zijn dat de overheid confronteert met de misstanden en de verantwoordelijke minister ter verantwoording zou moeten laten komen naar het assembleegebouw.

Enkele vragen aan de DNA

Laat ik de dames en heren assembleeleden even helpen met welke vragen zij bijvoorbeeld kunnen stellen:

Resumerend

Als de balans wordt opgemaakt na het aantreden van de CEO van de SLM op 16 april 2021, kan gesteld worden dat de belofte dat er orde op zaken zou worden gezet niet gematerialiseerd is.

De SLM heeft er nog nooit zo slecht voorgestaan en de verliezen en de imagoschade is nog nooit zo groot geweest.

De totale schuld bedraagt zeker 100 tot 175 miljoen USD

Het geschatte tekort bij de SLM is volgens de minister van TCT inmiddels opgelopen tot minimaal US$ 75 miljoen, naast een achterstallige afdracht aan het pensioenfonds van US$ 18 miljoen!

Daarmee is er geen andere conclusie mogelijk dat de SLM failliet is (opmerking van de reactie – andere bronnen melden een totale schuld van minimaal 175 miljoen USD, door gebrekkige boekhouding is dat echter niet duidelijk).

Het wordt tijd dat de kip met de gouden eieren uit de handen van de haan wordt gered en tijdig orde op zaken wordt gezet.

De haan moet gewoon geslacht worden, of de kip

Of de haan óf de kip wordt geslacht is aan de overheid. Duidelijk moet zijn dat op deze manier niet verder kan worden doorgegaan.

Overheidsbeleid

Hoewel in het overheidsbeleid de focus steeds ligt op de economische functie van de bereikbaarheid per vliegtuig, het toerisme, moet niet vergeten worden dat er ook een belangrijke functie is voor de sociale functie (familiebezoek en medische vluchten) en het vrachtverkeer voor het bedrijfsleven.

Door een bredere blik bij de overheid en de leiding van de SLM zouden er (meer) rationele beslissingen kunnen worden genomen.

Er is nu een onafhankelijk en een gedegen onderzoek nodig naar het gevoerde wanbeleid en wanbeheer.

Het parlement zou dit onderzoek moeten regisseren en laten uitvoeren zodat er een gedegen en onafhankelijk onderzoek kan komen naar de besteding van de publieke gelden en het geldelijk beheer, alsook de rol van de Raad van Commissarissen, het ministerie van TCT en de controlerende accountant.

In de tussentijd komt er alweer een "diepgaand onderzoek"

Met een parlementair onderzoek kan er duidelijkheid worden verkregen over het falend management en kunnen er onderbouwde beslissingen worden genomen door een gekwalificeerde directie.


Over de auteur : Perry Pahladsingh is bedrijfseconoom, registeraccountant en forensisch accountant.

Daarnaast is hij promovendus op het gebied van internationale financiële verslaggeving.

Hij is onder andere meerdere malen spreker geweest op de World Accounting Summit te Dubai en werkt voor diverse internationale organisaties en overheden om de financiële verslaggeving te verbeteren.

Voor informatie en reacties is hij bereikbaar via het e-mailadres info@pahladsingh.in

Bron : Perry Pahladsingh / via SR Herald


— UW MENING —

Moet de Haan stoppen met kraaien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!