Nederland : zwarte studente klaagt universiteit aan om "racistische" camera

PARAMARIBO, 15 juli 2022 – Een zwarte studente van de Vrije Universiteit Amsterdam in Nederland dient een officiele klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Zwart beeld

Wanneer de studente in kwestie de verplichte anti-spiek software voor tentamens moest inschakelen, herkende het systeem haar alleen als ze met een lamp in haar gezicht scheen.

De VU had volgens haar vooraf moeten controleren of studenten met een zwarte huidskleur even goed herkend zouden worden als witte studenten.

Opmerking van de redactie: in Suriname kennen we dit systeem niet, maar in Nederland worden (vanwege de coronapandemie) veel examens op afstand gehouden.

Om te voorkomen dat studenten vanuit hun slaapkamer stiekem het examen afleggen en tegelijkertijd op de telefoon alle antwoorden opzoeken, worden zij – gedurende het examen – gemonitord.

In de praktijk bleek ook dat heel veel studenten inlogden op de examens en dat ze het examen vervolgens met opengeslagen boeken door heel iemand anders lieten afnemen.

Om die reden moeten studenten – voor ze mogen deelnemen – even een foto van zichzelf maken die vervolgens door de camera in de laptop wordt herkend en het examen mag plaatsvinden.

Suriname Nieuws
gratis nieuws app

De anti-fraude software wordt door verschillende Nederlandse universiteiten gebruikt bij tentamens die vanuit huis worden gemaakt.

Het programma controleert met algoritmes of er niet wordt gefraudeerd en wordt wereldwijd gebruikt.

Masterstudente

Masterstudente Robin Pocornie had meer dan eens problemen met inloggen bij de anti-spiek software.

Pas toen ze een lamp aanzette, werkte het systeem en herkende de camera haar wel.

"De software herkende me niet als mens", zegt ze, "ik word gediscrimineerd."

De studente weet overigens niet zeker of het aan de camera, laptop of belichting ligt, maar zegt te vermoeden dat het in dit geval wel om racisme gaat.

Pocornie diende eerst een klacht in bij de VU met het verzoek te stoppen met het gebruik van deze racistische camera's / technologie.

Ze wil de garantie dat er maatregelen komen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen bij mensen van kleur (donkere, niet blanke mensen – redactie app)

Ook verlangt ze publieke excuses van de VU aan alle zwarte studenten die met dit probleem te maken hebben gehad.

Discriminatie

Omdat de VU volgens Pocornie nog steeds geen verantwoordelijkheid neemt, stapt de studente naar het College voor de Rechten van de Mens.

Ze hoopt dat instellingen zich voortaan beter laten informeren over de software die ze inzetten, zodat achteraf niet blijkt dat die discrimineert.

Racisme

Naomi Appelman van het Racism and Technology Center zegt dat al langer bekend is dat gezichtsherkenning minder goed werkt bij mensen van kleur.

Onderzoekers van MIT en Microsoft toonden in 2018 al aan dat bij drie grote aanbieders van gezichtsherkenningssoftware zwarte vrouwen in bijna 35 procent van de gevallen niet werden herkend.

Bij witte mannen ging dit in minder dan 1 procent van de gevallen fout.

Naomi Appelman
anti-racisme activist

Volgens Appelman wordt door onderwijsinstellingen wel vaak gekeken naar de privacyimplicaties van antispieksoftware, maar stellen ze bijna nooit de vraag of iedereen gelijk wordt behandeld.


Opmerking van de redactie : de persoon op de foto is niet de studente uit het verhaal.

Overigens is het binnen de fotografie en camerawereld een bekend fenomeen dat donkere objecten (mens of voorwerp) op beeld donkerder uitkomen.

Om dit te voorkomen dient een fotograaf of cameraman / –vrouw in donkere scene's altijd iets "over te belichten" om de details goed tot hun recht te laten komen.

Omgekeerd geldt ook; lichte objecten (mens of voorwerp) worden vaak te veel uitgewit, flets of spiegelen witte reflectie op de huid of het voorwerp.

Om dat te voorkomen dient er te worden onderbelicht.

Dit is verder geen racistisch verschijnsel, maar een natuurkundig en technische imperfectie van hoe camera's werken.

Dit gegeven treedt verder alleen op bij goedkope laptops, omdat de reguliere versies een normale infrarood camera hebben voor de gezichtsherkenning.

Suriname Nieuws
gratis nieuws app

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is het racistisch als een camera donkere mensen niet direct herkend?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!