(ingezonden) Wie is de grootste vis?

PARAMARIBO, 18 juli 2022 – In ieder schandaal is er een wel mastermind – een walvis. Wie, o wie is deze gigant binnen het reçu-schandaal dat Suriname nu al een week lang slapeloze nachten bezorgd?

Centrale Bank

De inkt van mijn eerder artikel over de rol van de aap bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maar ook in de gezondheidszorg, is nog niet eens droog of er is weer nieuws over een nieuw schandaal.

En zo stapelen de schandalen onder Santokhi zich op;

Het Openbaar Ministerie heeft binnenkort een nieuw gebouw nodig want het aantal dossiers neemt steeds meer opslagruimte en ook personeel in beslag.

Enkele conclusies

Het "systeem Suriname" – dus het hele overheidsapparaat – en welk ministerie of instituut dan ook missen een gedegen administratieve organisatie en adequate interne controle (AO/IC).

Het "systeem Suriname" is verstoord en "rot" van binnen

Hierbij gaat het niet alleen om Financiën en de CBvS, maar bijvoorbeeld ook het ministerie van Volksgezondheid en ook de Surinaamse banken.

Minister Amar Ramadhin; niet boos zijn op mij :-) laat wat er nu gebeurt bij Financiën een eyeopener voor u zijn, wat voor rot er ook in de gezondheidszorg zit en wie daar de walvissen ook moge zijn – dit geldt ook voor de andere ministeries.

Als register operational auditor, kan ik u met zekerheid vertellen dat Suriname als land en systeem, een specifiek studieobject is op dit vlak en wellicht een boek waard is;

Hans Moison legt genadeloos bloot wat er hier mis is

Lees zeker het boek van Hans Moison (een bank in Suriname – Pe a moni de?) om alvast de basis te begrijpen van hetgeen er structureel mis is in Surinaamse organisaties

Starreveld economie

Alle economen, registeraccountants (Robert van Trikt ook), registered auditors, hebben allemaal in hun eerste college de bundel van Starreveld onder hun neus gehad maar de implementatie laat, zoals met meerdere dingen in Suriname, veel te wensen over.

Suriname gebruikt wijsheid om fout te kunnen doen

De administratieve organisatie zoals Starreveld die voorschrijft en waar ook de Surinaamse deskundigen in onderwezen zijn, is de afgelopen decennia op z’n Surinaams toegepast.

Men heeft de leer van Starreveld juist gebruikt om het systeem te kraken, uit te hollen en juist fraudegevoelig, met allerlei gaten, op te zetten.

Generaties lang hebben de zogenaamde “Administratieve Marxisten” huisgehouden en hebben ongecontroleerd hun gang kunnen doen.

President Chan Santokhi zou nu een aantal goede Nederlandse forensische lui moeten invliegen en de hele administratieve organisatie van alle ministeries goed moeten laten doorlichten.

Criminele organisaties

Simpel gezegd zijn de criminelen veel beter georganiseerd dan onze overheid.

Wat dit reçu-schandaal ons zeker leert is dat dit waarschijnlijk niet de eerste keer is dat dit trucje is uitgehaald.

Bij alle ministeries zou dit kunnen gebeuren en is het wellicht al vaker gebeurd in de een of andere vorm.

Waar te beginnen met onderzoeken? Radeloosheid ten top.

De criminele organisatie die hierachter zit, de Walvis, heeft dit eerder en vaker gedaan.

Mogelijk vaker onder de NDP-regering. Als men het heeft over wat er allemaal gestolen is dan is dit schandaal een goed startpunt.

De criminelen ontwikkelen zich snel, Suriname staat stil

De gaten in het systeem waren en zijn al langer bekend en zijn nu aan het licht gekomen omdat meer mensen meekijken.

In de oude jaarrekeningen die nu opgesteld zijn ga je de fraude niet kunnen opmerken. Hiervoor is uitgebreider onderzoek nodig.

Nogmaals, feit is dat de criminelen beter georganiseerd zijn dan de overheid.

Stuurloze regering

De huidige regering is aantoonbaar "not in control".

Welke regering is dat wel geweest? Wie dan wel?

De schandalen stapelen zich op.

Men spreekt nu over een bacove republiek.

Ik spreek over een land, een systeem, een overheidsapparaat met haar instituten, waarvan de administratieve organisatie en interne controle compleet achterhaald en verwoest zijn in de afgelopen 46 jaar.

En als men goed onderzoekt zal blijken hoe groot de rot is bij alle ministeries en instituten, Douane, Belastingdienst, gezondheidszorg, openbare werken, sociale zaken, allemaal!

Van hoog tot laag en links naar rechts – alles is verrot

Optreden wordt lastig. Men regeert met veroordeelden, velen zijn veroordeeld maar regeren nu en of hebben geregeerd en krijgen binnenkort een staatsbegrafenis.

Dus minister Armand Achaibersing laten gaan of opofferen, dat zou door Petrus aan de poort van hemel en de hel, op z’n minst als een dilemma ervaren worden.

Verantwoording, geen schuld

Hoewel minister Achaibersing niets heeft verdiend aan het reçu-schandaal, mogelijk niet medeplichtig is aan deze oplichting, is hij wel verantwoordelijk als minister.

Ik betreur het ten zeerste dat minister Achaibersing op deze manier z’n carriere als minister doorloopt.

Hij heeft hard gewerkt aan het schuldsaneringsproces van Suriname.

Een van de ministers die het absoluut niet verdient om z’n carrière zo te doorlopen, in een van de moeilijkste financiële tijden van Suriname, crisis op crisis, en wellicht zo te moeten beëindigen.

Achaibersing heeft keihard gewerkt voor ons land

Zoiets wens je een goede professional niet toe.

Wie is toch de walvis?

Minister Achaibersing blijft wat mij betreft een van de betere ministers die Suriname ooit heeft gekend, waarvan akte. Achaibersing is niet de walvis, zeker niet de mastermind.

Wie is dan wel de walvis?

Zit die lekker in z’n villa aan de Surinamerivier – aan de Borgoe – het allemaal te aanschouwen of is er een andere walvis die rondzwemt diep in de Surinamerivier?

Bron : Dr. Ashwin Ramcharan RO (via SR Herald)


— UW MENING —

Wie is volgens u de grote anansi in het web van deze fraude?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!