(ingezonden) Een "eerlijk" corruptieonderzoek?

PARAMARIBO, 22 juli 2022 – Het volk dient onmiddellijk geïnformeerd te worden omtrent de diefstal van nu meer dan SRD 50 miljoen uit de staatskas.

Minister faalt

De gestolen middelen zijn middelen van het volk, die conform de wettelijke regelingen onder het beheer van de minister van Financiën en Planning in de staatskas waren gestort, met keiharde garanties dat hij ze veilig zou beheren.

De minister schaadt ieders vertrouwen en doet er niets mee

Immers, zijn verantwoordelijkheid is wettelijk vastgelegd. Vandaag de dag is elke burger geschokt dat deze regering, lees de minister van Financiën en Planning, dit vertrouwen zo ernstig heeft geschonden.

Zwijgzaam

Uit de verklaring van de Centrale Bank van Suriname blijkt dat het volk al langer dan twee weken in het donker is gehouden, misleid en verkeerd geïnformeerd.

In De Nationale Assemblee vragen stellen aan de regering wordt door president Chan Santokhi als kabaal maken getypeerd.

De regering was weken op de hoogte, maar draaide weg

De minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, moet duidelijkheid verstrekken hoe dit onder zijn verantwoordelijkheid heeft kunnen gebeuren.

Misleiding

Voor het volk is het duidelijk dat door deze ernstige misleiding, door informatie te onthouden en handelingen te plegen die een objectief, correct en eerlijk onderzoek dwarsbomen, de regering haar geloofwaardigheid volledig heeft verloren en dient op te stappen.

Kernvragen die nog het volk bezighouden zijn:

Voor het volk is het duidelijk dat zowel het inhoudelijke– als politieke toezicht op de staatsfinanciën in elk opzicht heeft gefaald. In feite zijn alle burgers van het land voor minimaal SRD 50 miljoen bestolen.

Spelletjes

Door op deze wijze te ‘spelen’ met het geld van burgers hebben de regering en de minister van Financiën en Planning elke geloofwaardigheid verloren en kunnen zij niet meer worden vertrouwd.

Hierdoor zijn de door de regeringsleider afgeleide verklaringen volstrekt ongeloofwaardig.

Wat zijn afspraken met de minister van Financiën en Planning, de president en het Openbaar Ministerie nog waard, als de president nu al aangeeft dat de minister geen blaam treft?

Daarnaast blijkt dat op de gestolen SRD 40,9 miljoen door derden beslag is gelegd, een extra onzekerheid, gezien het ‘trackrecord’ van financiële corruptieschandalen van deze regering.

Gezien de ernst van de zaak zou het van goed bestuur getuigen indien de president de minister zou bedanken.

De diefstal van geld uit de staatskas en het ongecontroleerd bevoordelen van derden is een nationale kwestie en raakt het vertrouwen in ons financieel systeem op het hoogste niveau.

De verklaringen van Santokhi zijn totaal ongeloofwaardig

Het volk ziet deze kwestie als het zoveelste bewijs dat de regering op een ‘desperate’ wijze geld aan het wegmoffelen is. Ze schroomt daarbij om niet valse informatie te verschaffen.

Corruptie

Het patroon van manipulatie en corruptie past in eerder aangekaarte corruptieschandalen die hebben gespeeld bij onder andere;

En natuurlijk recentelijk het aangaan van een MoU met een dubieus Italiaans bedrijf voor een lening van US$ 2 miljard, enzovoorts.

Verantwoording

Hier moet een eind aan komen en de minister van Financiën en Planning moet de eer aan zichzelf houden en opstappen.

Alleen dan kan het volk nog vertrouwen hebben in een onafhankelijk en eerlijk onderzoek.

Dan zou recht zegevieren en de rechtsstaat beschermd blijven.

Bron : Aziez Salarbaks (via SR Herald)


— UW MENING —

Heeft u vertrouwen in het eigen, interne onderzoek naar de gang van zaken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!