(ingezonden) De grootste bankroof ooit...

PARAMARIBO, 27 juli 2022 – In een bijdrage op Starnieuws van 17 november 2021 laat meester Jennifer van Dijk-Silos onomwonden weten dat zonder overleg met de opstellers, belangrijke delen uit de oorspronkelijke versie van het NRA-rapport door de regering zijn weggelaten.

Manipulatie

Er zijn zelfs veranderingen aangebracht en tabellen zijn aangepast buiten de werkelijkheid. Een zeer kwalijke zaak.

Zoals altijd geeft de regering geen antwoord op kritiek

Wanneer in de afgelopen twee jaar enkele ondernemers klaarblijkelijk zonder moeite een vergunning krijgen van de Deviezencommissie om miljoenen euro’s weg te dragen naar Miami, dan vraag je je af;

Ik heb hier vragen over gesteld bij de behandeling van de Wet anti-money laundering, maar zoals we gewend zijn, is een concreet antwoord van de regering uitgebleven.

Kleine vissen

In troebel water is het goed vissen, maar we zien slechts kleine visjes die worden gevangen bij deze “grootste bankroof aller tijden in Suriname”, waar die van de vicepresident er overigens niks bij vergeleken is.

De kleine vissen worden gepakt, maar zijn niet waardevol

Het is naïef te denken dat deze kleine ‘visjes’ de mastermind zijn en dat met de bekentenis van een “visje in een kom”, er geen grotere vissen meer achter zitten.

Er is beslag gelegd op rekeningen van ondernemers, maar wanneer die ondernemers in de media verklaren dat er jarenlang grote bedragen chartale en girale gelden, zowel SRD als valuta, slinks worden verhandeld tussen groothandelaren, banken, cambio’s en autohandelaren, en het Openbaar Ministerie (OM) alsook de financiële autoriteiten kennelijk geen verdere actie ondernemen, dan lijkt het echt op een selectieve vervolging.

Men was veel voortvarender bij het opsluiten, criminaliseren en veroordelen van verdachten bij de case van Gillmore Hoefdraad, Robert van Trikt en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

Is interpol al ingeschakeld of is er hier geen sprake van vluchtgevaar?

Minister Financiën

Met de recente gebeurtenissen in Suriname waarbij steeds het ministerie van Financiën alsmede de Centrale Bank van Suriname bij betrokken zijn (HPSG, New Surfin NV en de kwestie betaalopdrachten) kan ik niet anders dan eens zijn met de heer dr. Ashwin Ramcharan op 22 juli 2022 bij een diaspora radioprogramma, waarin hij aangaf, dat wanneer de banken vol zitten met vreemde valuta en deze niet gegiraliseerd kunnen worden, er sprake is van grote sommen zwart geld.

Wanneer de minister van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA) verklaart dat hij de bestaande procedures bij de betaalopdrachten heeft aangepast, wordt het water alsmaar troebeler.

Was het falen van de minister wellicht een opzet?

Vooral wanneer vervolgens governor Maurice Roemer en gewezen governor Glenn Gersie openlijk bevestigen dat het elektronisch betaalsysteem (troebel)waterdicht was en de dagelijkse controles van betaalopdrachten werden uitgevoerd door de minister, dan vraag je je af of er sprake is van falen of opzet bij het ‘aanpassen’ van het systeem.

A no mi

En wanneer de president bij voorbaat verklaart, dat de minister van Financiën geen blaam treft, en de minister handhaaft gedurende het onderzoek van het OM en ook nog een intern onderzoek gelast door dezelfde minister, dan is er geen sprake van een onafhankelijk en ongehinderd onderzoek.

Je vraagt je af wat er van de scheiding der machten over is en tot hoe hoog op de maatschappelijke ladder, het witwassen wordt gefaciliteerd?

Het onderzoek naar fraude wordt gedaan door betrokkenen

Het feit dat de president in een interview heeft verklaard dat New Surfin NV was bedoeld om zijn “fresh capital” niet naar de staatskas te dirigeren, maar opzettelijk buiten zicht van de schuldeisers te houden (Apintie TV in gesprek met de president 4 november 2021) en vervolgens in een interview van 13 juli 2022 bij het actualiteitenprogramma De Straat, heeft verklaard, dat de inkomsten van olie en goud (maandelijks SRD 250 miljoen volgens Staatsolie-directeur bij ATV Nieuws op 6 juni 2022) niet naar de staatskas gaan, maar naar bepaalde fondsen, dan vraag je je af: welke fondsen, wie de fondsen beheert en hoe het mogelijk is dat de financiële autoriteiten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zulke constructies ooit kunnen toestaan?

Verwerpelijk

Het is ten eerste verwerpelijk dat de regering het NRA-rapport zou hebben gewijzigd zonder daarvoor in overleg te treden met het projectmanagementteam.

Om vervolgens ook geen juridische strafrechtelijke stappen te nemen tegen de ‘walvissen’ die schuilgaan achter het ondertussen zwaar vertroebelde water, doet vreselijke afbreuk aan de reputatie van Suriname zowel nationaal als internationaal.

Daar de drie grootste banken DSB, Finabank, Hakrinbank en vijf cambio’s na de aanhouding van de Euro Shipment van 19,5 miljoen euro, op 17 april 2018, nog steeds als verdachte witwasorganisaties in de wereld staan genoteerd, dient juist de regering harde noten te kraken in plaats van het beschermen van prominenten in de samenleving.

Commissies, tijd rekken, "onderzoeken" en geen conclusie

Wanneer zaken mogelijk de tijd en kans krijgen om weggemoffeld te worden door interne onderzoeken en de zovele presidentiële commissies en de procureur-generaal geen enkele actie ondernemen bij openlijke bekentenissen van witwasconstructies van prominenten in de samenleving, dan vraag je je niet af of, maar wanneer Suriname wordt geblacklist door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

En dat terwijl wij het voorzitterschap hebben van de Caricom, zou het de genadeslag zijn voor het imago en de economie.

Vertrouwen?

Hoe kunnen we verwachten dat het vertrouwen in Suriname wordt hersteld, wanneer zelfs de regering niet is te vertrouwen?

Mensen protesteren niet dagenlang tegen “een Hindostaan als president”, zoals de president zelf beweert.

Men protesteert niet tegen een Hindostaan, maar het beleid

Mensen protesteren tegen de leugens en het falend, volksonvriendelijk, nepotistisch en corruptiefaciliterend beleid van “de persoon in de functie van president”.

Er is geen vertrouwen meer in het leiderschap.

Ik heb geleerd om veel te zeggen in twee minuten in DNA, maar dit gaat echt niet in twee minuten.

Wantrouwen!

Het wantrouwen in de regering en coalitie doet me afvragen of de spreektijdbeperking ook geen vorm van facilitering is? We hebben een lange weg te gaan in de strijd tegen corruptie en witwassen.

Feit is, dat het structureel begint met het brengen van transparantie en het maken van wetten.

De vorige regering had naast de Anticorruptiewet een pakket aan flankerende wetten gemaakt en geïdentificeerd.

De basis van anticorruptie is gelegd door de vorige regering

Onder andere de Wet op de jaarrekening, de Wet elektronisch rechtsverkeer, de e-ID wet, de Valutawet en de Wet chartered accountants zijn reeds gemaakt tijdens de vorige regering.

Opmerkelijk is dat de Valutawet op alle mogelijke manieren is tegengewerkt door de huidige coalitie en we zien ook bewegingen om de aangenomen Wet op de jaarrekening te saboteren.

Hoe verder?

Laten we hopen dat de Wet openbaarheid van bestuur en het enquêterecht er gauw komen.

God zij met ons Suriname.

Bron : ir. Stephen Tsang / SR Herald


— UW MENING —

Zullen de "grote vissen" in deze fraudezaak ooit gepakt worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!