(ingezonden) Werk aan de winkel!

PARAMARIBO, 16 augustus 2022 – Te veel wordt onder het volk klaagzangen gehoord. De ASFA wil onder geen beding horen tot de categorie klagers.

Afwezig beleid

Zo hebben we als organisatie vaker input gegeven aan regeringen om beleid te formuleren om met name de lokale productie te stimuleren.

De ASFA gaat er voornamelijk van uit, dat ontwikkeling in zich herbergt garantie van banen, een ruime bestedingsmodaliteiten voor de werkende klasse en bovenal een positieve handelsbalans, welke uiteindelijk leidt tot een stabiele economie op duurzame gronden.

Het een en ander in relatie tot de lokale productie c.q. export van goederen en of diensten om meer inkomsten te hebben als natie, instede van meer uitgaven.

Het kan er bij de ASFA niet in, dat regeringen achtereen ervoor kiezen om de keus te maken voor (meer) import in plaats van lokale productie.

Elke regering stimuleert import, maar vergeet export

Verder is op te merken dat de overheid er niet toe in staat blijkt te zijn om samenhangend beleid ten uitvoer te brengen, ondanks het feit dat er formeel in deze regeerperiode een herstelplan is vastgesteld.

Geen stabiel pad

Het traject met betrekking tot de uitvoer van het IMF-programma blijkt niet consistent te zijn en aan afgesproken timelines wordt er steeds bijstelling gepleegd.

Maatregelen die voortvloeien uit de afspraken met het IMF worden halfslachtig doorgevoerd, onsamenhangend met andere maatregelen in overweging genomen, of uitgesteld met alle nare gevolgen van dien.

Afspraken met het IMF worden niet of te laat nagekomen

Thans is aan de orde de instelling van de ‘oli moni karta’ welke een tegemoetkoming zou moeten zijn voor de middenklasse.

De ASFA wenst met nadruk aan te geven dat het wederom de werkende klasse is die gedecimeerd wordt in de gegeven economische constellatie.

Het is juist die middenklasse die de economie zou moeten helpen stabiliseren.

Sociaal gezicht

Alhoewel de ASFA niet tegen het voeren van sociaal beleid is en ook roept dat deze er moet zijn, heeft bij de aankondiging van deze loshangende maatregel een erg dubbel gevoel, het is namelijk gebleken dat de overheid niet beschikt over structuren, procedures, checks and balances om dergelijke projecten adequaat uit te kunnen voeren.

Wanneer er beleid wordt gevoerd en enerzijds verlichting tracht gegeven te worden maar tegelijkertijd maatregelen worden voorbereid die inflatoir werken, is het de vraag of wij niet dweilen met de kraan open.

Import sloopt alles

Recent zijn er ook maatregelen aangekondigd welke neigen naar het onder druk brengen van de lokale private sector om zogenaamd de prijzen op de schappen beheersbaar te houden.

Zie daar de effecten van het importbeleid.

De ASFA roept de regering derhalve op om dusdanige maatregelen te treffen die uitvoerbaar en beheersbaar zijn en in samenhang worden bekeken met alle overige maatregelen en aldus worden gepresenteerd.

Stop met werkgroepen, begin met werken

Verder is voor de ASFA het versterken instituten, in plaats van werkgroepen een belangrijk en fundamenteel aandachtspunt.

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten, afgekort ASFA is een belangenorganisatie en vertegenwoordigt de Surinaamse productiesector. Samen met de Overheid tracht zij gunstige randvoorwaarden te scheppen ter bevordering van deze sector in ons land.

De ASFA (Associatie van Surinaamse Fabrikanten) vertegenwoordigt de meest toonaangevende fabrikanten in Suriname en heeft als doel het scheppen van een productievriendelijke omgeving.

Bron : ASFA / via SR Herald


— UW MENING —

Heeft u vertrouwen in het economisch herstel van Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!