(ingezonden) Alweer financieel schandaal!

PARAMARIBO, 19 augustus 2022 – Onlangs is het aan het licht gekomen dat aan de – in Nederland gevestigde – vennootschap Bissessur Legal BV een bedrag van 116.000 euro is betaald als honorarium voor juridische dienstverlening.

Nepotisme ten top

Als bestuurder van de BV is bij de KvK Haaglanden geregistreerd Prenobe Bissessur.

Dezelfde Bissessur die juridisch adviseur is van president Chan Santokhi en door hem in tal van commissies en instellingen waaronder voorzitter van de Deviezencommissie, is benoemd.

De adviseur van Chandrika geeft zichzelf een ton euro weg

Bissessur voornoemd is betrokken geweest bij eerdere financiële en juridische schandalen zoals de Surfin-affaire, de HPSG-deal, de Italiaanse deal en mogelijk nog vele andere onfrisse deals in Suriname.

Het is bekend dat onder andere de HPSG-overeenkomst en de overeenkomst met de Italiaanse ondernemingen juridische wanproducten zijn, die Godzijdank niet zijn door gegaan.

Het rijtje mislukte projecten van Bissessur is enorm

Nu blijkt dat Prenobe Bissesur door president Santokhi ook als adviseur bij de SLM is aangesteld en dat door dezelfde SLM aan de vennootschap in Nederland waarvan Bissessur de bestuurder is de opdracht is gegeven werkzaamheden voor de SLM te verrichten.

Recente BV

Voormelde BV is door Bissessur opgericht in december 2021, kennelijk met het oog op de SLM-deal. Het gaat om een lege BV met een postadres in Rotterdam.

In de aanstellingsbrief (contract) ondertekend door Prenobe Bissessur en directeur Paul de Haan wordt vermeld dat Bissessur advocaat is.

De BV lijkt speciaal opgericht om snel geld te verdienen

Bissessur voornoemd stond ten tijde van de ondertekening niet als advocaat in Nederland geregistreerd en nog steeds niet.

Tot voor kort was hij in Suriname nog leerling advocaat (advocaat stagiair). Hier is sprake van misleiding en wellicht van oplichting.

Strafrechtelijk onderzoek

Terecht vraagt het assembleelid Asis Gajadien een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de gedragingen van Bissessur.

De vergelijking met de zaak Robert van Trikt door Gajadien is terecht. Te vergelijken ook met de Nederlandse mondkapjesaffaire.

Hopelijk wordt tijdig ingegrepen zodat de vogels niet letterlijk en figuurlijk wegvliegen en een opsporingsbevel van de procureur-generaal (pg) kan worden voorkomen.

Het feit dat Bissessur door president Santokhi is benoemd tot lid van een zogenaamd crisisteam en misbruik makend van die positie zichzelf een buitensporig lucratief contract heeft bezorgd is een zuivere vorm van belangenverstrengeling.

Ook deze blunder vond plaats onder de minister van Financiën

Deze belangenverstrengeling riekt naar corruptie in de zin van de Anticorruptiewet in Suriname. In elk geval is het handelen moreel, ethisch en juridisch laakbaar.

"Crisisteam" Chandrika

Ongetwijfeld zullen de heren De Haan en Bissessur proberen met juridische foefjes en drogredeneringen hun laakbaar handelen te rechtvaardigen teneinde het grote publiek aldus zand in de ogen te strooien.

De Haan kraait, liegt en smijt met geld dat niet van hem is

Een eerste poging daartoe is door De Haan al gedaan middels publicatie van een verklaring, die op zich meerdere onwaarheden bevat.

De zogenaamde kennis en expertise die buitenlandse experts zouden hebben is nergens op gebaseerd.

Een enkele maanden geleden opgerichte lege BV heeft die kennis en ervaring niet.

Dat er in Suriname geen advocatenkantoren te vinden zijn die de belangen van de SLM zouden kunnen behartigen is ook een leugen voor bestwil en ter rechtvaardiging van eigen falen.

Waar het omgaat is dat op verwerpelijke wijze ten koste van de SLM en uiteindelijk het Surinaamse volk een jurist zichzelf met behulp van De Haan op schandalige wijze verrijkt.

Iedereen rondom de "herleving" van SLM wordt stinkend rijk

Het is niet onwaarschijnlijk dat de jurist Bissessur bij de vele andere deals en commissies waarbij hij als vertrouweling van de president betrokken is (geweest) eveneens exorbitante honoraria heeft getoucheerd, ten koste van de staatskas.

Ondeskundigen

Dit voorval illustreert op welke wijze zogenaamde deskundigen en adviseurs onder het toeziend oog van de president en kennelijk met diens goedkeuring de Surinaamse staatskas leegroven.

Dit is een klassiek voorbeeld van wat men bevoordeling van “family en friends” noemt.

De president staat er bij, kijkt er naar en vindt alles goed

Prenobe Bissesur is de zoon van T. Bissessur, die jarenlang voorzitter is geweest van VHP Nederland. Destijds een nietszeggende en nietsdoende club van babbelaars.

Terwijl in Suriname grote delen van het volk gebukt gaan onder schrijnende armoede en ellende zijn profiteurs rondom de president bezig zichzelf op schaamteloze wijze te verrijken ten koste van het uitgemergelde volk.

Onaanvaardbaar gedrag

Ondanks alle terechte kritiek gaat men toch door met maatschappelijk, ethisch en moreel onaanvaardbaar gedrag.

Het is onaanvaardbaar dat een zieltogend staatsbedrijf, dat recent nog een groot bedrag aan subsidie heeft gekregen, op deze wijze met het geld van het volk omspringt.

Het geld van het Surinaamse volk mag niet op deze wijze worden verkwanseld.

De weinige staven goud vliegen nu ons land uit

Wij zijn benieuwd of de president weer een commissie gaat benoemen om dit schandaal te onderzoeken (lees dood te laten bloeden) of gaat proberen in wollige en onbegrijpelijke bewoordingen “zand erover te strooien”.

Hoelang zal de “kruik nog te water gaan”?

De auteur Drs. Ewald Badloe is bestuurs– en bedrijfskundige

Bron : Drs. Ewald Badloe (via SR Herald


— UW MENING —

Moet SLM-CEO de Haan plaatsmaken voor iemand anders?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!