(ingezonden) Politiek? Netflix is er niets bij...

PARAMARIBO, 24 augustus 2022 – Surinaamse politici, assembleeleden en prominente partijleden gedragen zich alsof ze te gast zijn op hun eigen verjaardagsfeest. Die lopen rond en verbazen zich waarom er geen stoelen zijn of waarom er niet genoeg drank is en bespreken die verbazing met hun gasten.

Soapserie

De gasten verbazen zich op hun beurt of zij niet in een derderangs soapfilm zijn terechtgekomen in plaats van op het verjaardagsfeest van de gastheer. Die denken “wat krijgen wij nou”.

Hoe bestaat het dat politici in het openbaar klagen over wat er moet gebeuren, maar zelf niet in actie komen om het te doen of het gedaan te krijgen?

Als zij het niet doen, wie moet het dan doen?

Zij – de gastheren – bespreken dat met het volk – de gasten – wat er mis is en wat er moet gebeuren in plaats van snel actie te ondernemen. Ik zou zeggen niet bespreken, maar doen!

Hoe bestaat het dat Asis Gajadien in het openbaar roept dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen naar de situatie rond Prenobe Bissessur en de SLM, maar zelf niet de actie onderneemt om een brief te sturen naar de justitiële autoriteiten voor het onderzoek en een pittige email naar de president met de eis wat er allemaal per direct moet gebeuren zoals op non-actief stellen van Bissessur, Paul de Haan en Xaviera Jessurun.

Datzelfde gedrag laat Mahinder Jogi ook rond dit onderwerp zien.

Brunswijk

Leo Brunswijk maakt het nog gortiger.

Hij is RvC-lid bij de SLM, hij ziet onregelmatigheden en treedt niet op maar gaat in het openbaar zijn verbazing en ongenoegen uitspreken.

En hij doet dit in plaats van dat hij als RvC-lid de directie meteen op non-actief zet en de zaak strafrechtelijk laat onderzoeken.

Leo Brunswijk staat ver boven de directie van de SLM

De RvC is de ‘baas’ – werkgever – van de directie. Hij stelt vast dat hij geen toestemming heeft gegeven voor allerlei handelingen die de directie dus ten onrechte – dus zonder goedkeuring – uitvoert.

En dat op bepaalde onderwerpen waarvoor er statutaire bepalingen zijn die goedkeuring vereisen van de RvC. Let wel, niet van de minister of van de president maar van de RvC, die dan op haar beurt bij de aandeelhouder een en ander moet afstemmen.

Dus de RvC moet handelen! Laat zien waarvoor je daar bent, laat het aan de directie zien en laat het aan de aandeelhouder zien.

De RvC moet terstond de betalingen aan Bissessur terug laten vorderen want de overeenkomst is tot stand gekomen zonder goedkeuring van de RvC.

In de meeste overeenkomsten komen clausules als “vermits board approval” voor en dit komt in de afgesloten overeenkomst met Bissessur niet voor wat een bewijs is van een grote slordigheid van de juridisch adviseur die toevallig ook de bevoordeelde is en een overtreding van de directeur.

Kortom, de overeenkomst lijkt mij nietig danwel niet rechtsgeldig ondanks een handtekening van de directeur.

Dus betaling is ook ten onrechte althans zonder een geldige overeenkomst. Laat Bissessur nu wat juridische spierballen zien.

Optreden of aftreden!

Leo Brunswijk moet dus optreden en anders aftreden als RvC-lid! En optreden is juridisch optreden naar de directie toe, hem de toegang tot het gebouw ontzeggen en tot alle werkplekken.

En dan zien wij wel welke andere krachten ineens naar boven drijven die al die tijd achter de schermen aan de touwtjes trekken. Dat heet optreden, handelen waarvoor je betaald wordt. Dat heet verantwoordelijkheid tonen waarvoor je aangesteld bent.

En oh ja, dat geldt voor al die RvC-leden die dezelfde ervaring en kijk als Leo Brunswijk hebben. Niet voor Xaviera Jessurun, want haar handelingen worden dan ook onderzocht.

Brunswijk zit in de RvC, maar is ook lid van de ABOP

En ter aanvulling, Leo Brunswijk is niet alleen RvC-lid maar ook een prominent lid van de regeringscoalitie die meer invloed heeft dan de gewone burger of een ABOP-lid. En ik zou zeggen, alsjeblieft niet plots formalistisch doen.

Laten zien dat je ook in spannende tijden prominent lid bent, denk aan het gezegde” “‘s Avonds een vent, ‘s morgen een vent”.

Gekte voorbij?

Gekker moet het dus niet worden in het land. Zich gedragen als een gast op jouw eigen verjaardagsfeest en zich verbazen waarom er zoveel krom is op het feest?

Dit lijkt op een B-toneelopvoering met mislukte acteurs. Dit lijkt op zand in de ogen strooien van het volk. Doen alsof je het afkeurt maar ondertussen gebeurt er niks. Dan is alle verbazing gratuit.

Toneelspelers hebben we genoeg, politici te weinig

Dus als Asis, Mahinder en Leo niet zelf aantoonbaar acties hebben ondernomen of binnen een paar dagen ondernemen, dan moeten ze tot voorbij 2025 voor altijd hun mond houden, lijkt mij.

Netflix, Bollywood...

Voor toneelopvoeringen hebben wij genoeg aan Netflix, Prime Video, Bollywood en Hollywood. Daar hebben wij tenminste A-acteurs en Oscarwinnaars.

In navolging van een van de topacteurs van Hollywood die zei: “show me your money”, zeggen wij “show me your motion”.

Bron : Hikmat Mahawat Khan / via SR Herald


— UW MENING —

Heeft u vertrouwen in de toekomst van het land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!