(ingezonden) Gezocht, nieuwe leden voor het "dreamteam"!

PARAMARIBO, 1 september 2022 – Na het aftreden van minister Armand Achaibersing valt er een vacuüm op het ministerie van Financiën. Ook al gaat hij nog even door.

Koehandel

We zien dat het btw-tarief tot stand is gekomen via een vorm van koehandel.

Nergens wordt er aangegeven wat de diverse scenario’s van het vast te stellen btw-tarief gaan opleveren.

Het IMF eiste 15% BTW, de DNA 5%, het werd 10%

Hocus-Pocus regeert weer, en pats werd toen vastgesteld dat het btw-tarief 10 procent moest zijn.

Alle spanning ontbrak en zo werd een historisch moment in de Surinaamse politiek wederom bepaald.

De implementatie wordt spannend.

Nieuwe minister

En zo gaat het waarschijnlijk ook binnenkort plaatsvinden met de bekendmaking en het benoemen van de volgende minister van Financiën.

De volgende minister is waarschijnlijk ook weer onbekwaam

Het volk en de volksvertegenwoordigers gaan weer mak moeten toekijken hoe ze opgescheept worden met de volgende mogelijk onbekwame, uit de hoge hoed getoverde expert op het gebied van financiën.

Wie gaat nu deel uitmaken van de ‘Dream Team’?

Willen we niet weten uit welk hout de persoon gesneden is?

Welke ervaring de nieuwe minister met zich meebrengt en wanneer zo een persoon voor het laatst een fatsoenlijk boek heeft gelezen over onder andere monetaire en fiscale politiek?

En vooral of de persoon de inhoud heeft begrepen?

Sollicitatietips

1. Bespreek met je gezin of het wel de moeite waard is om de functie te accepteren. Iedere dag uitgescholden worden in de media, daar moet je een dikke huid voor hebben.

Wil je het gezin en jezelf dit aandoen, jaar in, jaar uit?


2. Zorg dat je zelf een doordacht monetair en fiscaal geïntegreerd plan hebt. Zorg ervoor dat je zelf een duidelijke visie hebt over hoe je als minister van Financiën wil eindigen. Starten is geen probleem in Suriname.

Hoe je eindigt, dat is de kunst.

Denk na, wat is je monetair en fiscaal politiek plan om de koopkracht van de Surinamers te verbeteren en de SRD-koers te stabiliseren?

Leer de begroting uit je hoofd en kijk hoe je tegenvallers wil of kan opvangen, want de begroting telt minder dan de tegenvallers en ad hoc uitgaven, deze torpederen je plan constant en maken dat de begroting nooit klopt.

En bespreek dit plan, alles, met de president, je collega-ministers, en ieder DNA-lid. En vooral ook afstemmen met de Centrale Bank van Suriname, met de directeurs, zij zijn de experts. Of voor het goede fatsoen hem voor de vorm toch spreken.

Zonder afstemming van je plan met de CBvS en commitment van hun kant, niet beginnen aan de functie.


3. Laat ook je plan lekken naar de media zodat die social media junkies er flink mee aan de haal kunnen gaan, en denk ook na over hun commentaar op je plan.

Probeer overeenstemming te bereiken met jezelf, de DNA-leden en de social media junkies alvorens je de baan accepteert.

Probeer overeenstemming te bereiken met jezelf en anderen

Als je dit nu niet lukt, gaat het je ook niet lukken als je de functie uitoefent en dus eindig je zoals de laatste ministers van Financiën, ondergedompeld in schandalen.


4. Eis dat je een eigen core-team van daadkrachtige en betrouwbare personen mag selecteren, deels uit de huidige organisatie en deels frisse mensen van buiten.

En wees vanaf dag één duidelijk naar deze mensen dat je een no-nonsense aanpak gaat gebruiken.

Deug je niet? Dan vlieg je er uit!

Wie niet deugt vliegt er meteen uit. En iedereen in het team moet zijn of haar vermogen bij de notaris registreren.


5. Eis commitment van de president en andere zogenaamde shot callers/loopjongens van de president dat ze zich committeren aan je plan dat je onder punt 2 vorm hebt gegeven.


6. Dwing af dat je bij noodzakelijke afwijking van het plan, eerst de gelegenheid krijgt om zoals onder sollicitatietip nummers 2 en 3, je rondje eerst te doen om iedereen te informeren over het afwijken van je afspraken.

Anders krijg je uiteindelijk alle bagger over je heen en mag je ook je biezen pakken.


7. Registreer vanaf dag één al je vermogen bij de notaris en maak het openbaar op internet. Wees vanaf dag één transparant naar het volk en iedereen die wat van je kan vinden.


8. Wees vanaf dag één duidelijk voor jezelf, je gezin en het volk van Suriname wat je wel wil verdienen of aan kosten gedekt wil zien en wat niet.

Wees eerlijk en duidelijk, maak geen valse beloften

Speel niet achteraf moeder Theresa of Mahatma Gandhi, vertel het zoals het is voordat je de functie start.

9. Voordat je ja zegt, koppel alles weer terug met je familie. Als iedereen “ja doen” zegt, dan pas doen.


10. Als je introvert ben, stop meteen met dromen, stop met solliciteren of overwegen om minister van Financiën te worden, blijf doen wat je nu doet.

Conclusie

Als je niet bij dit bovenstaande stilstaat en de 10 sollicitatiepunten niet overweegt, deug je niet als professional en zeker niet als de volgende minister van Financiën, pass the job forward, sla je beurt aub over en ga naar start!

Bron : Dr. Ashwin Ramcharan RO / via SR Herald


— UW MENING —

Heeft Suriname in het algemeen genoeg kennis en kader?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!