Nederland : "slavennaam" mag gratis aangepast worden

PARAMARIBO, 19 september 2022 – Nederlanders die hun achternaam willen veranderen omdat de naam een link heeft met de slavernij kunnen dat straks gratis doen. Momenteel lopen deze mensen – met aantoonbaar tot slaaf gemaakte voorouders – nog tegen hoge administratieve rekeningen aan.

Racisme

Het Nederlandse kabinet heeft hier de knoop over doorgehakt, zegt Rabin Baldewsingh – de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Een slavennaam is kwestsend en pijnlijk voor de eigenaar

Wel moet er nog onderzocht worden wie er precies voor in aanmerking komt en hoe het uitgevoerd kan worden aangezien niet iedereen weet welke voorouders hij tot 1863 had.

Baldewsingh presenteerde zijn actieprogramma maandag. Het kabinet zal eind dit jaar bekendmaken hoe de uitvoering van de naamswijziging eruit komt te zien. Naar verwachting zal het daarna nog even duren voor mensen gebruik kunnen maken van de gratis regeling.

Kosten werken discriminerend

Wie in Nederland een andere achternaam wil, kan hiertoe een verzoek indienen bij Justis, de screeningsdienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat kost minimaal euro 835,-

Wanneer je bijvoorbeeld 'Poepjes' heet, hoef je niet te bewijzen dat je last hebt van je achternaam.

Maar bij achternamen die hun oorsprong hebben in het koloniale verleden van Nederland, is ook een psychologisch onderzoek bij de hedendaagse slachtoffers verplicht.

Samen kunnen alle bedragen oplopen tot duizenden euro's. Als het verzoek wordt afgewezen, ben je het geld alsnog kwijt.

Slavennamen

Voorbeelden van achternamen met een mogelijke koloniale achtergrond;

Nederland negatief

In Nederland wordt onder de bevolking voornamelijk negatief geageerd op deze gratis dienst voor de nakomelingen van voormalig tot slaaf gemaakten.

De autochtone bevolking vindt dat iedereen dan maar gratis zijn naam moet kunnen veranderen en dat dit niet voorbehouden kan zijn aan mensen van kleur (Surinamers – redactie).

Een gratis naam is voorbehouden aan mensen van kleur

Ook wordt er gemeld dat "niet voormalig tot slaaf gemaakten" psychisch last van hun naam kunnen hebben, bijvoorbeeld vanwege incest of ander misbruik door (voor-)ouders.

Voor blanke Nederlanders geldt echter dat zij hoe dan ook moeten betalen.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wilt u een andere achternaam?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!