Suriname : Nederlandse excuses over slavernij niets waard

PARAMARIBO, 20 september 2022 – De Nederlandse gemeente Den Haag neemt de recent door Suriname geuite kritiek op excuses door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor hun slavernijverleden serieus. Daarom zal de derde stad van het land voorafgaand aan eventuele eigen excuses overleg voeren met betrokkenen in ons land.

Geld, geen excuus

Den Haag presenteert in november de resultaten van onderzoek naar het slavernijverleden van de stad, zegt een woordvoerder.

Daarna besluit de stad of er excuses komen. Hierbij betrekt de gemeente ook de inwoners van de stad die nazaten van tot slaaf gemaakten zijn.

Roozer : we willen excuses en geld, niet enkel excuses

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht boden in 2021 en in februari van dit jaar excuses aan voor hun slavernijverleden. Ze overlegden daarover vooraf niet met instanties en betrokkenen in Suriname.

Zowel de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) als het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden was ontevreden over die aanpak.

De slavernijorganisaties verweten de drie steden een eenzijdige Nederlandse blik op excuses.

Groot wantrouwen

"Nu is er een file aan excuses ontstaan die langer zal worden", licht comitévoorzitter Johan Roozer de onvrede verder toe.

"Maar daar hebben wij geen boodschap aan. Er is juist wantrouwen ontstaan over de oprechtheid van de excuses door de manier waarop de steden die hebben gemaakt."

Roozer : excuses moeten gaan over slavernij, niet contractarbeid

"Het was niet eens duidelijk aan wie de excuses waren gericht", zei Roozer eerder.

"Dat voelde niet goed. Zo'n aanpak is onvoldoende."

Den Haag neemt de kritiek van de twee Surinaamse slavernijorganisaties "ter harte".

Premier Rutte

De belofte van Den Haag past binnen een beginnende trend om excuses voor het slavernijverleden vooraf te bespreken met voormalige koloniën.

De Nederlandsche Bank deed dat voordat president Klaas Knot in juli excuses maakte.

Premier Mark Rutte ging als onderdeel van onderzoek naar eventuele excuses namens de Nederlandse Staat met beide Surinaamse slaverijorganisaties in gesprek.

Die waren daarover te spreken.

"Het slavernijverleden is een heel serieuze zaak", zei NRCS-voorzitter Armand Zunder toen.

"Dat Rutte eerst met ons in gesprek wil, bewijst dat hij excuses serieus neemt."

Ruzie dreigt

Inmiddels dreigt er binnen Suriname grote ruzie tussen organisaties die zeggen op te komen voor de voormalig tot slaaf gemaakten en instanties die de excuses ook naar de contractarbeiders willen trekken.

Zunder : ik ga minimaal 10 miljard euro eisen

Nu blijkt dat Nederland waarschijnlijk geen geld gaat geven, groeit de onvrede bij ondermeer Zunder en Roozer; excuses zijn leuk, maar waar het uiteindelijk om draait is geld.

Nederlandse organisaties gaan echter uit van integriteit en oprechtheid van de excuses en hebben wel veel waardering voor de diepe buiging van diverse Nederlandse gemeenten en steden.

Moed en respect

Volgens voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) hebben Amsterdam, Rotterdam en Utrecht juist moed en leiderschap getoond door excuses aan te bieden.

Op die manier hebben de drie steden bijgedragen aan meer aandacht voor het slavernijverleden in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Wat eventueel beter kan in het contact tussen de voormalige kolonie en Nederland, mag volgens de NiNsee-voorzitter het goede werk dat verricht is niet overschaduwen.

"Dat zou jammer zijn. We voeren in Suriname en Nederland dezelfde strijd."

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou Suriname moeten afzien van de eis tot geld en tevreden zijn met enkel excuses?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!