"Slavennaam" veranderen geen succes; slechts één gegadigde

PARAMARIBO, 21 september 2022 – Sinds begin dit jaar mogen mensen in Utrecht (en later heel Nederland) gratis hun naam veranderen als ze kunnen aantonen dat deze afkomstig is uit de slavenperiode en ze daar dagelijkse veel psychologische klachten aan over houden.

Geen interesse

Een groot succes kan het project – dat landelijk vele miljoenen euro's heeft gekost om uit te werken – niet genoemd worden;

Niemand wil zijn of haar naam veranderen op één persoon na, die om begrijpelijke redenen wel anoniem wil blijven.

Het project kost miljoenen, maar niemand heeft interesse

Tot nu toe heeft zich dan ook slechts één Utrechter bij de gemeente gemeld omdat hij zijn achternaam uit het slavernijverleden gratis wil veranderen.

De Nederlandse gemeente betaalt sinds februari de kosten van naamsverandering voor Utrechters van wie de achternaam een oorsprong heeft in de slavernijperiode.

Gratis nieuwe naam

Mensen die vanwege die oorsprong een andere achternaam willen, lopen tegen hoge rekeningen en veel papierwerk aan. Utrecht besloot daarom die drempel weg te nemen.

Sinds februari heeft zich dus nog maar één Utrechter gemeld, wat hoe dan ook veel werkt gaat kosten.

Nederlandse organisaties zijn erg tevreden met de regeling

Zo moeten alle abonnementen en bankrekeningen moeten worden omgezet. Ook neemt de aanvraagprocedure via de overheidsdienst Justis een hoop tijd in beslag.

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is wel heel blij dat de eerste inwoner zich heeft gemeld.

"De symbolische waarde van deze mogelijkheid is groot", reageert voorzitter Linda Nooitmeer. "Ik hoop dat meer mensen zullen volgen."

Zunder eist miljarden, geen gratis nieuwe achternaam

Ook andere Nederlanders die hun achternaam willen veranderen omdat die een link heeft met de slavernij, kunnen dat straks gratis doen.

Armand Zunder en Johan Roozer zijn daarentegen niet tevreden met de regeling in Nederland. Zij willen miljarden euro's zien als genoegdoening en vinden de excuses "klets" als er niet betaald wordt.

Daarbij komt dat Roozer vindt dat de discussie te breed wordt nu er ook over het koloniale verleden in het algemeen wordt gepraat en niet enkel over de voormalig tot slaaf gemaakten.

Autochtone (blanke) Nederlanders die last hebben van hun achternaam – bijvoorbeeld vanwege incest of ander misbruik binnen de familie – moeten hoe dan ook betalen;

De gratis regeling is er in Nederland alleen voor slachtoffers van de slavernij.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u het goed dat Nederland zo veel geld, tijd en moeite in deze materie steekt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!