Guyana : Suriname liegt, is corrupt en onbetrouwbaar

PARAMARIBO, 27 september 2022 – Een overeenkomst tussen buurlanden Guyana en Suriname over de 150 visvergunningen (waardoor Guyanezen daar zou mogen opereren) wordt door de houding van Suriname een steeds groter, diplomatiek probleem.

Diplomatieke onkunde

De Guyanese autoriteiten zeggen dat ze alle nationale diplomatieke routes hebben uitgeput om de kwestie aan te pakken en zoeken nu hun gelijk buiten de landsgrenzen.

Opmerking : dit artikel is afkomstig uit Kaieteur News – een bekende krant uit Guyana.

Het bericht is dus geschreven vanuit Guyanees perspectief, wat zowel de standpunten als de inhoudelijke kant verklaart ("wij" Suriname zijn hier dus het buurland van "hun", Guyana).

Als gevolg van de escalatie werd Keith George – de ambassadeur van Guyana in Suriname – onlangs ontboden door de interim-minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Zaken en Internationale Samenwerking (BIBIS), Krishna Mathoera.

Zelfs de minister van Suriname weet geen houding te geven

Belangrijk is om te melden dat zij dus niet eens de minister van Buitenlandse Zaken is, maar feitelijk de Defensieminister. De echte minister van Buitenlandse Zaken was 'te druk' met andere kwesties en weigerde deze zaak zelf aan te pakken.

Surinaamse corruptie

Onze ambassadeur moest zich verantwoorden naar aanleiding van verklaringen van de Guyanese vice-president (Bharrat Jagdeo) over de corruptie in Suriname bij de uitgifte van visvergunningen.

Deze stap van Suriname was voor de regering van Guyana aanleiding om zaterdag een verklaring af te geven waarin zij haar inspanningen beschrijft om de kwestie diplomatiek op te lossen.

Guyana : niemand in Suriname is bereikbaar of heeft kennis

Ondanks deze inspanningen zei Guyana dat het gewenste resultaat niet is bereikt en dat Guyanese vissers nog steeds worden lastiggevallen door de Surinaamse autoriteiten.

Desalniettemin zei de regering dat zij zich blijft inzetten voor goede nabuurschapsbetrekkingen met Suriname.

Slechte regering

Jagdeo werd vorige week geciteerd door het Stabroek News en beweerde dat corrupte praktijken (door de autoriteiten in Suriname) de beloofde vergunning voor 150 lokale vissersvaartuigen hebben vertraagd.

Guyana : als jullie niet luisteren, stappen we naar Caricom

Hij zei ook dat Guyana de tussenkomst van CARICOM zal zoeken om een einde te maken aan de voortdurende intimidatie van zijn vissers die als gevolg daarvan aanhouden.

"We moeten nu hard gaan spelen", zei Jagdeo tegen vissers in regio, zo meldde Stabroek News op 17 september.

Volgens Stabroek News beweerde Jagdeo – die met vissers in zowel Port Mourant als Skeldon sprak – dat de minister banden heeft met verschillende mensen die de vergunningen voor vissersboten controleren en profiteren van de Guyanese vissers.

Deze mensen hebben de overeenkomst tussen de twee regeringen aan zichzelf "uitgekeerd" om hier 150 Surinaamse vissersboten in illegale licentie te laten opereren.

Procureur-generaal Anil Nandlall had eerder deze maand ook gedreigd met juridische stappen om de kwestie op te lossen.

Keiharde toezeggingen

In zijn verklaring zei het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de vergunningskwestie in 2020 op presidentieel niveau is besproken tijdens de eerste vergadering van de Landbouwwerkgroep Groep onder het (Strategic Dialogue and Cooperation Platform) SDCP, dat in november van dat jaar in Suriname werd bijeengeroepen.

Guyana : Surinaamse corruptie gaat door tot de minister

Op die vergadering in Suriname verzocht Guyana om 150 SK-vergunningen af te geven aan Guyanese vissers om voor de kust van Suriname te vissen.

Bij het instemmen van deze vergunningen zei het Guyanese ministerie dat de Surinaamse regering aangegeven heeft dat zij een overheidsbedrijf zou oprichten als zakenpartner van de Guyanese vissers.

Deze Surinaamse zakenpartner zal de registratie van de schepen van de Guyanese vissers verzorgen.

Dit alles in overeenstemming met de Surinaamse visserijwetgeving.

De regering van Suriname stelde ook voor om een visserijovereenkomst te sluiten tussen de twee landen die ook de verlening van vergunningen zou regelen.

Santokhi zou een bedrijf oprichten om het geld te verdelen

“Guyana voldeed aan alle overige eisen van Suriname voor de oprichting van het (Surinaamse) bedrijf en na enige terughoudendheid van de Guyanese vissers werden uiteindelijk de namen van de tussenpersonen overgedragen aan de Surinaamse regering”, stond in de verklaring.

Onbetrouwbare "partner"

Het zei dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Guyana en Suriname ook in communicatie bleven over de kwestie, waar de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana op 13 augustus 2021 aan zijn ambtgenoot, minister Albert Ramdin, schreef om hem te herinneren aan de toezegging van Suriname om de licenties af te geven (omdat er vanuit Suriname al maanden niet meer werd gecommuniceerd – redactie).

De presidenten van Guyana en Suriname, tussen 17-20 augustus 2021 in Georgetown, kwamen ook bijeen en kwamen overeen dat “de beide verantwoordelijke ministers zouden werken aan de afgifte van visvergunningen.

Enkele maanden lang werd er echter niets meer vernomen van Suriname, en minister Todd schreef opnieuw een brief – gedateerd 20 december 2021 – aan zijn Surinaamse ambtgenoot, minister Ramdin, hem herinnerend aan de toezegging en aandringend op zijn tussenkomst om tot een resolutie van dat besluit te komen. uitstaande zaak.

Naar verluidt ontving minister Todd vervolgens een reactie van zijn Surinaamse ambtgenoot dd 6 januari 2022, waarin minister Ramdin voorstelde dat de ministers van Landbouw van beide landen op 13 januari 2022 bijeen zouden komen om tot overeenstemming te komen.

Ramdin persoonlijk heeft toegezegd dat alles klopte

"De voorgestelde vergadering is nooit bijeengeroepen", aldus de verklaring.

Santokhi bevestigd

Opgemerkt werd echter dat tijdens de tripartiete top Guyana/Suriname/Brazilië die op 20 januari 2022 in Suriname werd gehouden, de presidenten van Guyana en Suriname opnieuw bijeenkwamen en dat de vergunningen werden besproken.

Hierbij heeft de Surinaamse president zijn engagement voor de uitgifte opnieuw bevestigd.

In januari bevestigde Santokhi nogmaals de overeenkomst

Maar “Guyana heeft geen verdere formele of inhoudelijke communicatie van Suriname ontvangen."

De minister vervolgd;

Terwijl de voorgaande diplomatieke en politieke initiatieven werden ondernomen, Guyanese vissers nog steeds werden lastiggevallen in de Surinaamse wateren terwijl ze probeerden door te gaan met hun handel voor hun levensonderhoud.

Het voegde eraan toe dat de zaken dit jaar escaleerden toen Suriname drie Guyanese vissersvaartuigen in beslag nam, samen met hun netten en motoren en de vangst verkocht.

Guyana reikte naar Suriname om de schepen om humanitaire redenen vrij te laten, maar daarvoor was geen accommodatie beschikbaar.

Het werd duidelijk dat de diplomatieke route geen succes oogstte.

Kaieteur News begrijpt dat Guyanezen al tientallen jaren in Suriname vissen en zelfs een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de visserij-industrie van dat land.

Vissers die door deze krant zijn geïnterviewd, hebben allemaal aangegeven de Guyanese visserij in Surinaamse wateren te kennen.

Suriname heeft onze schepen gepakt en illegaal verkocht

Er werd gezegd dat naarmate de industrie groeide, Guyanezen uiteindelijk licenties begonnen te kopen via tussenpersonen om daar te werken. Hij zei ook deel uit te maken van de ontwikkeling van de Surinaamse visserij, net als veel andere Guyanezen.

Surinaamse "tussenpersonen"

Het was de verhoging van vislicenties – door Surinaamse tussenpersonen – die Guyanezen uiteindelijk dwong om tussenkomst van de Guyanese regering te zoeken.

Terwijl Guyanezen met vergunningen hun vis vingen en in Suriname of Guyana verkochten, moeten ze nu hun gevangen vis in Suriname verkopen.

Zonder Guyanese vissers heeft Suriname geen inkomsten

Dit heeft hun productkosten heeft verlaagd vanwege de illegale instroom en corrupte controle door de Surinaamse marktwerking.

Ook moeten zij hun boot in Suriname achterlaten en een ander vervoermiddel van en naar het werk zoeken.

De Guyanese autoriteiten hebben ook aan Suriname gevraagd om de verplichte omvang van de vissersvaartuigen te verkleinen, omdat die volgens de professionele vissers momenteel onveilig zouden zijn.

Bron : Kaieteur News / Guyana


— UW MENING —

Spreken Santokhi en Ramdin de volledige waarheid over deze kwestie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!