Het Surinaamse AOW-gat blijft zwart en leeg

PARAMARIBO, 2 oktober 2022 – Tienduizenden Surinaams-Nederlandse ouderen krijgen veel minder AOW, omdat ze tussen 1957 en 1975 in Suriname woonden.

Minder uitkering

Suriname was toen nog onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk, maar wel een erkend en zelfstandig land binnen het Koninkrijksverband (1954).

Voor pensioenen van haar inwoners moest Suriname dus zelf zorgen en dat heeft het land nooit gedaan, ook niet in die tijd.

Door het gat dat de Surinaamse regeringen toen hebben veroorzaakt lopen veel Surinaamse ouderen maandelijks zo’n 400 tot 450 euro mis.

Veel Surinaams-Nederlandse ouderen kampen met het zogeheten AOW-gat.

Voor elk jaar dat Surinaamse Nederlanders buiten Nederland woonden, worden zij gekort op hun AOW-uitkering.

Surinaamse verantwoording

Tot 1975 was Suriname onderdeel van het Nederlands Koninkrijk.

Die jaren – de periode vóór de Surinaamse onafhankelijkheid – zouden volgens sommige Surinamers toch moeten meetellen in de opbouw van het AOW-pensioen.

Suriname heeft zich nooit aan de afspraken gehouden

Maar omdat Suriname al in 1954 een volledig autonoom land binnen het Koninkrijk werd, moesten we vanaf dat moment ook zelf voor sociale zekerheid zorgen.

Dat is echter nooit gebeurd; alle opeenvolgende regeringen hebben – ondanks de gemaakte afspraken – nooit geld opzij gezet of uitgekeerd aan haar inwoners.

Nederlands geld

Verschillende Nederlands / Surinaamse belangenorganisaties eisen reparatie voor dit ‘AOW-gat’.

En ook een speciale onderzoekscommissie van de Tweede Kamer riep het kabinet in 2020 op om er iets aan te doen.

De Nederlandse Raad van State adviseerde de verantwoordelijke (Nederlandse) minister al meerdere om niet te compenseren.

Ten eerste omdat hier juridisch gezien geen enkele grond voor bestaat en ook omdat het precedenten zou kunnen scheppen met zeer grote financiële gevolgen voor Nederland.

Uiteindelijk was het Suriname die de verantwoording voor de AOW had en heeft zij daar sinds 1954 / 1957 nooit iets voor gedaan.

Stichting HOOB

Hoewel dus al sinds 1954 duidelijk was dat de autonome landen (waaronder Suriname) binnen het Koninkrijk elk zelf volledig verantwoordelijk waren voor de sociale zekerheid van hun burgers, vindt Laurens Neede dit onzin.

Neede is voorzitter van Het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW-gat Surinaamse (ex)Rijksgenoten (HOOB) en al jaren actief als militair, diplomaat en politicus.

De voorzitter van HOOB heeft meerdere strafbladen

Ook heeft hij meerdere gevangenisstraffen uitgezeten vanwege verkrachting, opruiing en (militaire) ongehoorzaamheid sinds 1975.

Neede ziet bepaalde veranderingen in de regelgeving (vanuit Nederland) als een moedwillige kwaadaardigheid om Surinamers ongeïnformeerd en arm te houden.

Oplossing?

Veel Surinaams-Nederlandse ouderen leven door het AOW-gat in inderdaad in relatieve armoede.

Sommigen zijn gedwongen een tweede bijstandsuitkering (AIO) aan te vragen, maar die komt met beperkingen.

Er is een oplossing, maar die komt met voorwaarden

Je mag in Nederland met een dubbele uitkering namelijk niet langer dan vier maanden per jaar op vakantie naar Suriname.

Hierdoor zijn de SuriNeds "verplicht" een groot deel van hun tijd in Nederland te wonen waardoor zij niet kunnen "overwinteren" in Switi Sranan.

Bron : OneWorld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Suriname haar verantwoording nemen en zelf het AOW-gat vullen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!