Nederland : grote schaal misbruik verblijfsvergunningen

PARAMARIBO, 11 oktober 2022 – Alhoewel het in Nederland gevoelig ligt en men er liever niet over praat, komen de laatste tijd steeds meer berichten naar buiten dat er op relatief grote schaal misbruik wordt gemaakt van verblijfsvergunningen.

Uitkering

Een uitgebreid onderzoekt onder alle statushouders (mensen met een verblijfsvergunning – redactie) sinds 2012 leert bijvoorbeeld dat nog geen 50% de afgelopen tien jaar heeft gewerkt; de overgrote meerderheid "geniet" al sinds dag één een uitkering.

Maar nu blijkt ook dat mensen – met een verblijfsvergunning – hun baan direct opzeggen op het moment dat zij een huurhuis en extra aanvullende subsidies krijgen (een vluchteling moet binnen 12 tot 18 maanden een gesubsidieerd huurhuis ontvangen – redactie).

Ook na tien jaar werkt nog geen 50% van de vluchtelingen

Ook geeft de nieuwe status (de verblijfsvergunning) recht op kindertoeslag, huursubsidie, gratis gezondheidszorg, gratis openbaar vervoer, premie aftrek voor diverse verzekeringen, gratis laptops en fietsen voor de kinderen en – sinds kort – bijna 1.500,– euro energietoeslag per jaar.

Utrecht

Een nieuw fenomeen is dat tientallen statushouders in de stad Utrecht – tot verbazing van hun werkgever – direct ontslag hebben genomen nadat ze afgelopen zomer zijn doorgestroomd naar een (gesubsidieerde) woning.

Dat meldt de gerenomeerde Nederlandse krant Het Financieele Dagblad – een onderzoek dat door de gemeente Utrecht overigens "grotendeels" wordt afgedaan als onzinnig.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente laten in een schriftelijke reactie aan de krant weten hiervan op de hoogte te zijn.

Alle betrokken instanties erkennen het misbruik

Ze proberen de betrokkenen over te halen hun werk toch te behouden.

Werkgevers

Alleen al bij één enkele horecaonderneming in Utrecht zijn vijf mensen kort na elkaar vertrokken, vertelt de eigenaar; dat is 75% van alle statushouders die bij dit bedrijf in dienst waren.

Ik snapte er niets van.

Het zijn stuk voor stuk leuke medewerkers.

Ze integreerden goed.

Doodzonde.

Ik heb ze nog bij me geroepen, maar ze bleven ervan overtuigd beter af te zijn met een uitkering en een huis.

anonieme werkgever
verblijfsvergunningen

Navraag bij een aantal collega's leerde dat ook bij hen medewerkers die tot voor kort nog werkten en geen woning hadden direct hun vertrek hebben aangekondigd; de reden was dat ze een nieuwe woning hebben gekregen en extra subsidies konden aanvragen.

Alle vrije huizen in Utrecht gaan direct naar vluchtelingen

Het plotselinge hoge aantal lijkt samen te hangen met het besluit van de gemeente Utrecht om vanaf afgelopen augustus zes weken lang alle sociale huurwoningen (die vrijkwamen) te reserveren voor statushouders.

Wachtlijsten

Sommige Nederlanders in Utrecht wonen en wachten al 15 jaar op een betaalbare huurwoning, maar moeten nu weer achterin de rij aansluiten.

De krant het FD meldt dat de actie van de gemeente het ‘huisjesfeest’ werd genoemd door azc-bewoners.

Zij verzamelen zich in Faceboek-groepen en spelen onder andere naar familie en vrienden in het thuisland door dat ze een woning en gratis salaris hebben gekregen.

Alles gratis

De nieuwe situatie maakt dat de vluchtelingen elke week zo'n 75 euro leefgeld krijgen.

Dit lijkt weinig, maar huur, voedsel, kleding, verzekeringen en andere vaste lasten hoeven ze niet te betalen; de paar honderd euro per maand mogen ze uitgeven aan "leuke dingen" omdat ze in zo'n slechte positie zitten.

Andere situatie

Zodra een bewoner echter een woning toegewezen krijgt, verandert zijn of haar situatie drastisch.

Een statushouders heeft dan ook nog eens recht op een huurhuis, uitkering en toeslagen ter waarde van duizenden euro's per jaar.

Niet werken levert voor vluchtelingen meer op dan een baan

De gemeente Utrecht bevestigt dat werkende statushouders soms niet beseffen welke gevolgen de nieuwe woonsituatie voor hen heeft.

Er zijn bij ons gevallen bekend van statushouders die stoppen met werken als ze eenmaal een huis hebben gehad.

Omdat we merken dat er soms toch onduidelijkheid over is, gaan we ze hier extra uitleg over geven – het zou kunnen dat ze het niet begrijpen vanwege de lastige taal.

De gemeente wil de mensen daarom onder meer leren waarom werken goed is en het toch loont om te werken als je ook gratis kan wonen en leven in Nederland.

Bron : FD / NU.nl / Tubantia / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is Nederland te goedhartig naar vluchtelingen en asielzoekers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!