Nederland : tonnen aan investering na één klacht over discriminatie

PARAMARIBO, 12 oktober 2022 – De Nederlandse leveranciers van zogenaamde "anti-spieksoftware" (een computerprogramma waarmee studenten op afstand kunnen afstuderen – redactie) moeten vanaf nu contractueel het risico beperken dat die software discrimineert op basis van donkere huidskleuren.

Racistische software?

Technisch is het overigens onmogelijk dat "software" discrimineert, aangezien deze niet zelfdenkend is maar bestaat uit samengestelde regels en algoritmes van programmeurs die zelf meestal weer niet van kleur zijn (niet getinte programmeurs – redactie).

Bovenstaande aanpassingen gaan onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam en andere universiteiten van discriminerende softwarebedrijven eisen.

Van de ruim 50.000 studenten die elk jaar in Nederland op HBO– en universiteitsniveau afstuderen, was er vorig jaar 1 klacht binnengekomen vanwege vermeend racisme (de student was licht van kleur – redactie).

De aanpassingen in alle software en hardware (camera's, laptops, etc...) wordt geschat op enkele miljoenen euro's.

Toch blijft de Nederlandse universiteit overigens ontkennen dat ze fouten heeft gemaakt rond de klacht van een masterstudente met een donkere huidskleur.

Donkere omgeving

De klagende studente zat in een ietwat donkere kamer tijdens de fase van gezichtsherkenning en wilde geen extra licht aandoen vanwege de eventuele inbreuk op haar privacy.

De opleiding had volgens de bewuste studente vooraf moeten controleren of studenten met een niet-witte huidskleur ook herkend zouden worden, net als de wel-witte studenten.

35.000 studenten dreigden niet te kunnen afstuderen na 1 klacht

De studente voelde zich niet serieus genomen en diende vorig jaar een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Een woordvoerder van de universiteit zei tijdens de juridische zitting van het hoogste College dat voorafgaand aan de aanschaf van de software (in 2020) geen aanbesteding op basis van huidskleur was gedaan.

Ook waren eisen waaraan de software moest voldoen niet volledig op papier gezet.

Dat zou zijn omdat er haast was vanwege de coronapandemie.

Op dat moment konden ruim 35.000 studenten geen examen doen, en dus is er niet gekeken of alle huidskleuren tevreden gesteld konden worden.

De universiteit benadrukt dat de toezegging om in de toekomst tonnen aan euro's te investeren in aangepaste software niet automatisch betekent dat in het verleden dingen zijn misgegaan.

Geen (bewuste) discriminatie

De universiteit blijft erbij dat de studente niet is gediscrimineerd.

Ook studenten met juist een heel lichte – en zelfs blanke – huidskleur hebben volgens de lezing van de universiteit soms problemen ondervonden met de software.

Ook witte studenten werden niet herkend, maar dat was geen discriminatie

Die reageerde slecht op variatie in belichting, zowel bij overbelichting van mensen met een lichte huid als onderbelichting bij mensen met een donkere huidskleur.

Ook internetstoringen zouden een rol spelen bij dat probleem.

Behalve de klagende studenten hebben de overige zwarte, witte, licht getinte en donkere studenten nooit een klacht wegens discriminatie ingediend; als ze door de software niet herkend werden, probeerden ze het gewoon nog een keer.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Staat u altijd perfect uitgelicht op de foto?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!