Regering blundert opnieuw : in 2021 al sprake van verkoop Rosebel

PARAMARIBO, 20 oktober 2022 – Dat Rosebel liever geen zaken meer doet in ons land – en maar wat te graag Suriname inruilt voor een (letterlijke) goudmijn in Canada – is voor velen als onverwacht gekomen.

Santokhi in 2021 : wij willen die goudmijn hebben

Niets is echter minder waar, want uit de archieven van deze app blijkt dat al in 2021 men sprak over het verkopen van de aandelen "aan een derde partij".

De regering heeft sindsdien veel gezegd, maar overduidelijk niets gedaan want het waren "de Chinezen" die er met de buit vandoor gingen.

Voor ons land blijft niets over dan vingerwijzen, roepen "dat dit echt niet kan" en het lanceren van proefballonnen die de mijn op miraculeuze wijze alsnog tot Surinaams grondbezit bombarderen.

Een nieuwsbericht van 20 februari 2021 (de Ware Tijd) geeft aan dat de verantwoordelijke ministers niet alleen hebben zitten slapen, maar blijkbaar ook nooit meer zijn ontwaakt.

Regering wil goudmijn in eigen beheer krijgen

PARAMARIBO, 20 februari 2021 De regering bekijkt de mogelijkheden om de Rosebel goudmijnen (West Suriname – redactie) in eigen handen te krijgen.

Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi vrijdag in een interview met de Communicatiedienst Suriname benadrukt.

Santokhi : de mijn wordt van ons, maar we hebben geen plan

Hoe dit project precies eruit moet zien weet hij niet, maar volgens het staatshoofd heeft hij donderdag samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers hierover een onderhoud gehad met buitenlandse experts.

Eigen mijn hoogste prioriteit

Nadat de beleidsmakers voldoende informatie hebben ingewonnen, ligt het in de bedoeling om dit project op de prioriteitenlijst van de regering te plaatsen.

We gaan dit op onze agenda plaatsen.

Want gowtu lai en het volk moet mee profiteren.

Overeenkomsten sluiten met multinationals waarbij deze bedrijven het grootste deel van de opbrengsten nemen is volgens Santokhi niet de eerste keus van deze regering, maar dat Suriname eigenaar moet worden staat vast.

president Santokhi
officieel bericht 2021

Het staatshoofd benadrukt dat alle projecten die zijn team wil uitvoeren nu al zijn voorbereidt.

De financiering van deze zaken is echter nog steeds een uitdaging.

Commissie benoemt

"De meeste van de projecten kunnen slechts worden gefinancierd als we die fresh capital hebben", verduidelijkt Santokhi.

Hoewel het kapitaal om de verschillende projecten te financieren beschikbaar is, moeten volgens de president een aantal zaken in orde worden gemaakt.

Santokhi : ik heb geen plan, maar alles is uitgewerkt

Onder meer het vertrouwen in de Surinaamse overheid moet worden hersteld. "Maar unu no e wakti a fresh capital."

De president wijst erop dat de regering door zelf een aantal maatregelen door te voeren probeert te sparen.

Santokhi : die mijn komt er, het is even wachten op geld

Als voorbeeld noemt hij een beter belastingsysteem, ordening van de goudsector, beter zicht op de export van hout en ordening van grond en erfpacht. "Al deze staatsbesluiten zijn al gereed om te worden uitgevoerd."

Brunswijk, bromki dyari

In het interview waarbij ook vicepresident Brunswijk aanzat, riepen beide regeringsleiders de samenleving op geen haat te zaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen. "Unu na wan bromki dyari", benadrukte vicepresident nog eens.

Brunswijk : we maken fouten, maar de mijn wordt van ons

Hij geeft toe dat er fouten worden gemaakt, maar verzekert ook dat de regering goede resultaten zal neerzetten.

"We begrijpen de bezorgdheid maar we vragen nog een beetje geduld en dan maken wij kans op die mijn."

Bron : Suriname Nieuws / de Ware Tijd


— UW MENING —

Heeft de regering genoeg gedaan om de verkoop door Rosebel tegen te houden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!