Rishi Sunak : van miljardair tot Brits premier

PARAMARIBO, 24 oktober 2022 – Een betere timing kon hij zelf niet verzinnen; op de belangrijkste feestdag voor de Hindoes werd Rishi Sunak – als enige beschikbare kandidaat – gekozen tot de nieuwe premier van het Verenigd Koningkrijk.

Diwali snacks

Gesteund door de suikerrijke Hindoestaanse diwali snacks moet deze overwinning voor hem dan ook dubbel zo zoet smaken.

Slechts zes weken geleden verloor hij kansloos van Liz Truss, wat hem in september dit jaar nog tot de "loser" van heel Engeland maakte.

Enkele weken terug was Sunak nog 'de loser' van Engeland

De belastingplannen van Truss – premier voor 45 dagen – werden echter dusdanig slecht ontvangen dat zij binnen twee maanden alweer het veld moest ruimen.

Hierbij kreeg ze nog een flinke duw in de rug van minister Kwasi Kwarteng – Financiën – die met zijn belastingplannen zo ongeveer de ondergang van Engeland zou hebben ingeluid.

Nu zowel Boris Johnson als Liz Truss binnen korte tijd het veld hebben geruimd, mag Rishi Sunak – als derde keuze van de conservatieve partij – proberen Engeland in rustiger vaarwater te krijgen.

Immigrant

Sunak is slechts 42 jaar, geboren in Southampton en afkomstig uit een zeer welgestelde familie.

Zijn (groot-)ouders waren eerder vanuit India via Afrika naar het Verenigd Koninkrijk geïmmigreerd om daar hun familiebedrijf en –kapitaal verder uit te bouwen.

Een strategische beslissing die Sunak absoluut geen windeieren heeft gelegd.

In korte tijd groeide zijn eigen vermogen naar maar liefst anderhalf miljard Amerikaanse dollar.

Dat maakte hem niet alleen extreem rijk, maar ook de allerrijkste parlementariër van heel Engeland.

Als zoon van een succesvolle huisarts en kapitaalkrachtige apotheker zette hij – gesteund door het vermogen dat al in de familie aanwezig was – de eerste stappen in het Britse bedrijfsleven.

Als zoon van een rijke, welgestelde familie groeit Sunak snel

Mede dankzij de welgestelde familiebanden gaat het hem voor de wind.

Als een van de weinige studenten die wordt toegelaten kan Sunak tegelijkertijd maar liefst zowel politiek, filosofie als economie gaan studeren aan de wereldwijd begeerde Oxford University.

Omdat geld en inkomen geen probleem zijn, stelt hij het bedrijfsleven na zijn masters nog even uit en haalt ook nog eens een master bedrijfskunde aan het beroemde Stanford.

Direct na deze studies is Sunak al multimiljonair.

Hij gaat als een speer door de Engelse financiële wereld en grijpt binnen enkele jaren de hoogste posities die er te vergeven zijn.

Met al het geld dat hij zowel zelf als via de familie binnenhaalt start hij een investeringsbedrijf en gaat werken voor de – later beruchte en in opspraak gekomen – bank Goldman Sachs.

Zijn vermogen groeit in luttele jaren van een "schamele" 250.000.000,- Amerikaanse dollar naar ruim 800.000.000,- Amerikaanse dollar.

Als student beheerde Sunak al tientallen miljoenen aan euro's

Maar nog belangrijker dan het grote succes en harde werken blijkt zijn – gearrangeerde – huwelijk te zijn met een steenrijke telg uit een Indiase familie met letterlijk miljarden op de bank.

Het vermogen van Sunak groeit door dit strategische "verband" naar maar liefst 1.500.000.000,– Amerikaanse dollar.

Hij bezit zo extreem veel geld dat Suriname een groot deel van haar schuld hiermee zou kunnen aflossen.

Extreme rijkdom

Zijn extreme rijkdom is echter niet altijd even handig voor zijn imago als "hardwerkende, normale immigrantenzoon".

Als minister van Financiën – in 2020 – wordt hij er van beschuldigd niet meer in contact te staan met "de gewone kiezer".

Een strategisch huwelijk maakte Sunak tot miljardair

Iets wat niet alleen veroorzaakt zou worden door zijn miljardenbedrijf, maar ook vanwege de vele schimmige constructies in buitenlandse holdings en het feit dat zijn steenrijke vrouw meerdere malen van grove belastingontduiking wordt beschuldigd.

Los daarvan blijkt Sunek ook niet helemaal "eenvoudig" te zijn gebleven.

Zo drinkt hij enkel koffie uit porseleinen bekers van minimaal 250 euro (7.500 SRD per glas), draagt horloges van bijna een kwart miljoen en bezit voor vele miljoenen aan dure en exclusieve (sport-)wagens.

Ook trekt hij zich niets aan van de lockdowns ten tijde van corona en wordt regelmatig "met een glaasje te veel" op puissant luxe feesten waargenomen.

De 'sobere' Sunak drinkt koffie uit glazen van 250 euro per stuk

Juist door dit soort gedrag overleeft premier Johnson (ten tijde van zijn ministerschap in 2020 / 2022) deze schandalen niet.

Op het moment dat Johnson het veld moest ruimen, was Sunak de eerste die hem publiekelijk een mes in de rug stak in de hoop dat hij de nieuwe premier zou worden.

Niet gewild

Zijn rijkdom, vermeende ontduiking van belastingen, het laten vallen van Johnson, het pasterige gedrag en de vervreemding van de normale Engelse burger maken Sunak absoluut niet geliefd onder zowel de kiezers als zijn eigen partijleden.

Veel partijleden willen niet samen met hem gezien worden en de meeste kiezers vertrouwen hem niet meer.

Mede hierdoor gaat hij aanvankelijk kansloos ten onder als opvolger van Johnson.

In de strijd met Liz Truss blijkt hij op vele fronten ongeschikt als tegenkandidaat.

Door de belastingmaatregelen van Truss – waardoor zij binnen twee maanden ook het veld moest ruimen – blijft er voor de conservatieven weinig meer over dan Sunak.

Achteraf blijkt Sunak niet eerste, tweede maar derde keuze

Een andere grote kanshebber – Penny Mordaunt – trekt zich vroegtijdig terug uit de strijd.

Boris Johnsondie langzaam toch weer ongekend populair aan het worden is – geeft daarbij aan zich pas "de volgende keer" weer kandidaat te stellen als mogelijk nieuwe premier.

Strateeg en straatvechter

In deze roerige tijden toont de sluwe straatvechter zich wellicht een slim strateeg.

Als Sunak binnen enkele maanden zijn beloften niet weet waar te maken, is de kans groot dat zijn – toch al weinig populaire positie – wankel wordt en Johnson alsnog wraak neemt en krachtig toe slaat naar de persoon die hem eerder zo hard liet vallen.

Bron : NU.nl / NOS.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou Sunak een goede president van ons land zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!