Bryan Sewbarath leidt zeer complexe en succesvolle operatie Nederlandse politie

PARAMARIBO, 27 oktober 2022 – Waar in Suriname nog veelal met scherp op criminelen wordt geschoten, pakt de politie in Nederland het anders aan, namelijk digitaal.

Cybercriminelen

Hoe belangrijker online systemen in een samenleving worden, des te aantrekkelijker voor criminelen om te proberen deze binnen te dringen.

Bij een succesvolle poging kan er veel geld buitgemaakt worden, waarbij u eerder aan miljoenen euro's dan aan duizenden moet denken.

Sewbarath is een expert op wereldniveau

Bryan Sewbarath is één van de leidinggevende en hooggeplaatste personen binnen de Nederlandse politie die zich zeer actief en op wereldniveau bemoeit met cybercrime.

Zelfs IT-reuzen als Google en Microsoft kijken met bewondering naar wat de Nederlandse politie op computergebied kan en hun expertise wordt wereldwijd ingezet als er netwerken opgerold moeten worden die te complex zijn voor de reguliere IT-experts.

Google en Microsoft werken vaak samen met Nederland

Een belangrijke schakel in dit verhaal is Bryan Sewbarath-Misser die – net als president Santokhi – gestudeerd heeft aan de Nederlandse Politieacademie.

Op heterdaad!

Dankzij de samenwerking met het Nederlandse Openbaar Ministerie kon onlangs tijdens een speciaal weekend – waar Nederlandse experts op het gebied van cybercrime samenkwamen – hard gewerkt worden.

De "digitale agenten" (man / vrouw) zetten in dit weekend hun gezamenlijke krachten en kennis in om cybercriminaliteit en complexe informatie over deze zaken te delen.

De zaken werden gekozen omdat er sprake was van een zeer hoog schadebedrag (tot in de miljoenen) of complexiteit waarbij de politie zelf na structureel en langdurig onderzoek vast liep.

De allerbeste cyber-agenten van Nederland kwamen samen

De unieke samenstelling van participanten gedurende dat weekend hadden dan ook maar één opdracht; los het op!

Samenwerking

Het doel van deze unieke samenwerking tussen het OM, de politie en het bedrijfsleven is het zoeken naar aanknopingspunten, zodat deze zaken ook daadwerkelijk opgelost kunnen worden.

Bryan Sewbarath – een van de organisatoren van de samenkomst – vertelt vol enthousiasme;

We zien al jaren een enorme verschuiving van traditionele naar digitale criminaliteit.

De ontwikkelingen op het gebied van cybercrime gaan razendsnel.

Met strafrecht alleen kunnen we dat niet bestrijden, de private sector heeft daar ook een belangrijke verantwoordelijkheid in.

Dat gebeurt gelukkig ook steeds meer, denk bijvoorbeeld aan banken die gelijk contact opnemen als zij zien dat er ineens hoge bedragen van een rekening worden opgenomen.

Hij vervolgt; "de kennis van private partijen en het bedrijfsleven kunnen wij als politie zeer goed gebruiken, omdat zij natuurlijk anders tegen bepaalde problemen aankijken dan wij."

"Tijdens de bijeenkomst dit weekend hebben wij onze kennis en expertise succesvol weten te bundelen.”

Op heterdaad

Er werd gedurende het IT-weekend samengewerkt in losse teams.

Om beïnvloeding of mogelijke sturing te voorkomen bestond elk team helemaal uit private of juist uit politie deelnemers.

Wanneer een team mogelijk ‘beet’ had dan werd dit door een politieteam gevalideerd.

In verschillende zaken heeft men op basis van open bronnen een mogelijke dader(groepering) gevonden, in alle gevallen kwamen vermoedelijke daders uit het buitenland.

Deze resultaten worden teruggegeven aan de recherche, zij besluiten of ze dit verder gaan oppakken.

In een andere zaak werd een digitaal aanknopingspunt gevonden naar actieve crypto wallets (digitaal geld) waarin kon worden aangetoond dat er voor tonnen aan illegaal verkregen euro's op deze rekeningen stond.

Sewbarath; "terwijl we met de zaak bezig waren werden er live voor onze ogen grote bedragen op deze wallets (digitale portemonnee) gestort."

"De politie pakt dit op om te kijken of ze dit geld mogelijk kunnen bevriezen of afpakken."

Tijdens het onderzoek werd een crimineel live ontmaskerd

Een ander team heeft op basis van open bronnen een cybercrimineel uit de anonimiteit weten te halen. Deze cybercrimineel bleek te wonen en werken in New Delhi, India.

Sewbarath; “het doel van het weekend is voor een belangrijk deel het uitwisselen van kennis en inzichten."

Succesvolle resultaten

Het is nog goed zoeken in hoeverre informatie juridisc legaal kan worden gedeeld, en de selectiecriteria daarop zijn binnen onze organisatie (de Nederlandse politie) erg streng.

Dit weekend heeft aangetoond dat er daadwerkelijk – binnen bepaalde strikte voorwaarden – met de politie, het OM en verschillende private partijen succesvol kan worden samengewerkt.

Bron : Kees C. Donk / politie Nederland / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Suriname meer bewust worden van digitale gevaren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!