(ingezonden) PALU : regering sloopt volk

PARAMARIBO, 30 oktober 2022 – Volgens de cijfers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat deze inmiddels meer dan SRD 1,5 miljard aan rente heeft uitbetaald aan banken en verzekeraars.

Centrale Bank

Deze betaling is gebeurd omdat de instellingen gedurende korte tijd een hoeveelheid SRD’s aan de CBvS in bewaring hebben gegeven.

De uitleg die de CBvS eraan geeft is dat daarmee SRD’s uit roulatie worden gehaald, waardoor de vraag naar dollars zal dalen en zo ook de wisselkoers.

Maar zelfs een kind kan uitrekenen wat er gebeurt wanneer de CBvS na korte tijd alweer de ‘geleende’ SRD’s teruggeeft en daar bovenop nog eens meer dan SRD 1,5 miljard aan rente uitbetaald, zonder dat er extra productie tegenover staat.

De PALU is van mening dat dit neerkomt op monetaire financiering waarmee de banken en verzekeraars zijn verrijkt terwijl het volk verarmd onder toeziend oog van het IMF en de ‘deskundigen’ van de CBvS.

De Centrale Bank haalt rare fratsen uit met geld

Bewust wordt de SRD gedevalueerd, het volk beroofd en in de armoede gedrukt om rijken rijker te maken.

Koersexplosie

In het IMF-programma dat – dus zogenaamd een Surinaams programma was – is opgenomen dat deze Open Markt Operaties (OMO’s) worden gefinancierd door de daarbij behorende US-dollarlening van het IMF.

Hoe het ook zij, de rente voor de Termijn Deposito’s (TDs) wordt betaald in SRD’s en die komen gewoon als extra SRD’s in omloop.

Met deze kromme redenering is dus meer SRD’s via banken en verzekeraars in de Surinaamse economie in omloop gebracht onder toeziend oog van het IMF, terwijl de bijbehorende US-dollars in de kluizen van de CBvS opgeslagen zijn.

Het meest belachelijke is dat na afloop van de termijnen, het basisbedrag van de TD’s opnieuw wordt ingezet in nieuwe OMO’s.

De koers ontploft, de regering kijkt er naar en draait weg

Zo worden ‘legaal’ juist meer SRD’s in de samenleving gepompt. Maar was het juist niet de bedoeling om de grote hoeveelheden SRD’s uit de samenleving te halen?

Geen wonder dat de koers op straat mede door de OMO’s omhoog wordt gestuwd en het volk verarmd.

Rente bijna 100%

Toen de OMO’s begonnen in juli vorig jaar, was de door de banken en verzekeraars gevraagde rente nog 12,7 procent. Inmiddels is de rente geklommen naar 92,3 procent en na een kleine terugval wederom geklommen naar 84,9 procent bij de laatste veiling.

Deze hoge rente wordt momenteel niet doorberekend aan de consument die SRD’s sparen bij de banken.

De regering doet niets aan verbeteren van onze economie

Als dat zo zou zijn zouden Surinamers met veel SRD’s thuis nog gestimuleerd worden om die SRD’s bij de banken te beleggen en zou er zo nog een beetje afroming kunnen plaatsvinden.

Deze stimulerende maatregelen blijven uit.

En dus blijven de miljarden SRD’s bij de banken en verzekeraars en die zullen deze SRD’s ook weer waardevast willen maken of minimaal in de samenleving in omloop brengen middels investeringen.

Bewuste devaluatie?

Waarom de regering doorgaat met deze zeer discutabele OMO’s is nog zeer onduidelijk.

Wat duidelijk is, is dat de meer SRD’s in de samenleving ertoe bijdragen dat de SRD op dit moment devalueert.

Waarom wordt dit bewust gedaan?

Wie heeft er belang bij dat banken en verzekeraars verrijkt worden ten koste van het volk?

Investeren eigen economie

De rentebetalingen van meer dan SRD 1,5 miljard hadden liever ingezet kunnen worden om de productie te stimuleren en daarmee meer werkgelegenheid voor bijvoorbeeld jongeren te creëren.

In de visie van de PALU hadden deze gelden op deze wijze ingezet ook de Surinaamse economie kunnen voorbereiden op de miljarden oliedollars die zo meteen het land zullen binnenstromen.

Dutch Desease

Lering trekkend uit wat er in Guyana gebeurt zullen we nu reeds moeten investeren in onze eigen economie om zo de miljarden US-dollars te kunnen verwerken.

We krijgen straks miljarden US-dollars binnen... en dan?

Doen we dat niet, dan zal ‘Dutch Desease’ hard toeslaan;

De SRD zal in waarde toenemen, de Surinaamse exportproducten te duur worden en toeristen zullen ons land mijden vanwege de dure producten.

Ondertussen zal een schaarste ontstaan aan deskundige dienstverleners, grond en huizen door de toenemende vraag.

Bij een voortzetting van dit beleid zal slechts een kleine Surinaamse elite zich verrijken en bij het binnenkomen van de miljarden oliedollars nog rijker worden.

Het gewone volk zal het nakijken hebben…

Bron : PALU / via SR Herald


— UW MENING —

Bent u – over het algemeen – tevreden met ons financiële en economische beleid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!