Koers : Santokhi in Egypte, breekt belofte koers

PARAMARIBO, 5 oktober 2022 – Vanwege de onstuimige ontwikkelingen rondom de koers in zowel euro als US dollar zal deze app met regelmaat de meest recente koersen doorgeven.

Overzicht koersen

Vlak voor zijn veelbesproken vertrek naar Egypte – vergezeld door zijn vrouw, ministers en diverse persmedewerkersbeloofde president Santokhi nog dat de $ / US dollar nu eindelijk gestabiliseerd was en er een keihard plafond van SRD 30,- is ingesteld.

In het officiële persbericht van de Communicatiedienst Suriname noemde hij dit zelfs een "koersstabilisatie belofte".

Santokhi vlak voor vertrek : de koers blijft maximaal SRD 30,-

Op de eerste werkdag na deze toezegging schiet de prijs echter alweer omhoog naar een officiële koers van ruim SRD 30,- en een straatprijs van op sommige plekken bijkans SRD 32,-

Santokhi ontmoet wereldleiders
– Communicatiedienst Suriname –

Verder is de inkoopkoers die de Centrale Bank van Suriname hanteert zelfs hoger dan de cambiokoers geworden; blijkbaar heeft de bank de valuta harder nodig dan de cambio's zelf.

De koers is het aantreden van de regering Santokhi / Brunswijk op hol geslagen.

Bij het aantreden van de regering was de officiële koers nog gesteld op SRD 7,50 voor de Amerikaanse dollar.

Enkele maanden werd deze – onder druk van het IMF – gedevalueerd naar rond de SRD 14,– voor diezelfde dollar.

Sindsdien is de koers, na het geleidelijk verder loslaten door de CBvS, verder gestegen en staat deze uiteindelijk dus al ruim boven de SRD 30,-

de koersen van vandaag
– Centrale Bank van Suriname –

Door het afwezige, financiële beleid van de afgelopen 18 maanden heeft het IMF besloten voorlopig geen geld (-tranches) meer over te maken; een actie die de vraag naar valuta nog verder heeft doen laten stijgen.

Tot overmaat van ramp is ook de minister van Financiën gestopt en zijn er geen nieuwe kandidaten beschikbaar.

De waarnemende minister van Financiën – Albert Ramdin – treedt naast Buitenlandse Zaken ook op als vertegenwoordiger van het departement voor klimaat en milieu en zit in die hoedanigeid momenteel ook in Egypte.

Santokhi belooft stabilisering
– Suriname Nieuws – gratis app –

De stijging komt tenslotte mede doordat er in ons land bijna niets meer wordt geproduceerd van waarde – en dus ook niet geëxporteerd – waardoor het land zelf geen deviezen (valuta) verdient.

Platform en commissie

Vorige maand heeft president Chan Santokhi wel het Platform Koersstabilisatie opgericht en een Koersstabiliserings Commissie samengesteld.

Deze zouden – indien haalbaar – over ongeveer 100 dagen met een advies en anders in ieder geval inzicht moeten komen.

Santokhi belooft goed 2022
– Suriname Nieuws – gratis app –

Het voornaamste doel van dit platform is de zwevende koers tot het verleden te doen behoren en een reële, vaste koers vast te stellen.

"De president is druk in Egypte, Suriname zakt verder weg"

Sinds de oprichting is echter niets meer vernomen van zowel het platform als de commissie. Ook reageren zij niet op vragen hieromtrent.

Santokhi ontvangt boeken
– Communicatiedienst Suriname –

De Communicatiedienst Suriname was zelf helaas niet beschikbaar voor commentaar.

Een auto-reply meldde wel dat de president druk is in Egypte met het ontmoeten van wereldleiders en dat hier binnenkort uitgebreid (fotografisch) verslag van wordt gedaan.

De informatie over de koersen wordt door deze app real-time opgehaald uit het systeem van de aangesloten banken en hier gepubliceerd.

Door tijdverschillen (tussen de computer van de app en de betrokken banken) kunnen er kleine fluctuaties (koersverschillen) aanwezig zijn.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou Santokhi – symbolisch – eerder moeten terugkeren vanwege de nijpende situatie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!